Skip to main content

Η εκλογή προέδρου στη ΝΔ και η παραμονή αποτυχημένων υπουργών

Η διαδικασία εκλογής προέδρου στη ΝΔ, η παραμονή αποτυχημένων υπουργών στην κυβέρνηση και η καραμπινάτη απάτη της Volkswagen.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο της δικής του υποψηφιότητας στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ., τόνισε πιθανόν να μη είναι υποψήφιος, αφού διαφωνεί με τη διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση.

Σε ανύποπτο χρόνο, είχε δηλώσει πως δεν μπορεί κάθε ένας που θα περνά από τα γραφεία του κόμματος και με δύο ευρώ, να μπορεί να ψηφίζει. Και είναι προφανές πως έχει δίκαιο, πλην εάν η ψηφοφορία τελεστεί μόνον μεταξύ των ήδη εγγεγραμμένων μελών της Ν.Δ., και όχι και απ’ αυτούς που θα εγγραφούν από εδώ και στο εξής, που δεν ξέρει κανείς και αν είναι ψηφοφόροι του κόμματος.

Αυτήν την διαδικασία της εκλογής προέδρου από την βάση, την απαίτησε λαϊκίστικα και την επέβαλε ο Αβραμόπουλος, γνωρίζοντας ότι η Μπακογιάννη έλεγχε την κοινοβουλευτική ομάδα, και ως εκ τούτου ο ίδιος δεν είχε πιθανότητες εκλογής για πρόεδρος. (Και όταν διαπίστωσε πως ούτε με την οπαδική ψήφο είχε πιθανότητες, στράφηκε υπέρ του Σαμαρά - έτσι γράφεται η ιστορία σ’ αυτόν τον τόπο).

Πολύ γρήγορα ξέχασε την υπόσχεσή του ο Α. Τσίπρας, ότι θα συγκροτήσει κυβέρνηση με αξιοκρατικά κριτήρια, και μάλιστα με προσωπικότητες εκτός κόμματος. Ελάχιστες εξαιρέσεις, και με εκτός τον Πανούση από τους λίγους επιτυχημένους υπουργούς, ίσχυσαν πάλι οι εσωκομματικές ισορροπίες.

Και παρέμειναν αποτυχημένοι υπουργοί, που μέχρι εχθές το μεσημέρι οι διαρροές από του Μαξίμου τους έφεραν εκτός. Αλλά, υπέκυψε πάλι ο Τσίπρας στα «όργανα», που σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει η ίδια τακτική: ο Τσίπρας να αποφασίζει και τα «όργανα» να ξε-αποφασίζουν. Καλή η επικοινωνιακή υπεροχή, αλλά χρειάζονται και ηγετικά προσόντα.

Η Κωνσταντοπούλου είναι αποφασισμένη να κρατήσει γραφείο στην Βουλή, ενώ όταν ανέλαβε έδιωχνε ακόμη και τους π. πρωθυπουργούς. Άλλαξε και κλειδαριά, λένε, μη και της πάρουν το γραφείο. Δεν θα περάσει ευχάριστα η κυρία. Η αδυναμία της να μη αντιλαμβάνεται τις καταστάσεις όπως διαμορφώνονται, αλλά όπως θέλει εκείνη να διαμορφωθούν, μαζί με την αδυναμία προσαρμογής της στα νέα περιβάλλοντα, ίσως της δημιουργήσουν προβλήματα και πέραν της πολιτικής..

Ο Κατρούγκαλος είναι ειδικός στην πάταξη της διαφθοράς. Με το νόμο του, επέστρεψαν στις θέσεις τους 60 επίορκοι γιατροί. Αυτή είναι η διαφορά δημοκρατίας και ολοκληρωτισμού. Στον δεύτερο κάνεις αυτό που θέλεις -με άγνωστο κίνητρο- και δεν δίνεις πεντάρα για τα αποτελέσματα και τις αντιδράσεις. Στην δημοκρατία, λαμβάνεις υπόψη το κοινό αίσθημα.

Με ολοκληρωτικές τάσεις πολιτεύθηκε και η Χριστοδουλοπούλου, το ίδιο κι ο Μπαλτάς με τον Παρασκευόπουλο, ακόμη κι ο Κοτζιάς που ενεργεί σαν αυτόνομος -μη ελεγχόμενος- υπουργός, τα ίδια και ο Σκουρλέτης.

Καραμπινάτη απάτη γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, προστίθεται στα τεράστια σκάνδαλα των Γερμανών, με την ανοχή της κυβέρνησής τους. Οι Αμερικανοί βέβαια, παρακολουθούν άγρυπνα τις γερμανικές επιχειρήσεις και ανακάλυψαν το απατεώνικο λογισμικό.

Εγώ το έλεγα, αλλά δεν με πίστευαν ότι η διαφθορά στην Γερμανία είναι γονιδιακή, και καλύτερης ποιότητας από την δική μας. Αυτοί παίζουν με δεκάδες δισεκατομμύρια, εμείς είμαστε ψιλικατζήδες με τα εκατομμυριάκια. Ίσως πρέπει, στις συζητήσεις που θα έχει ο Τσίπρας με την Μέρκελ να της ζητήσει συμβουλές για να βελτιωθούμε κι εμείς.

Καλλισθένης