Skip to main content

Η εκλογή Προέδρου στην Αλβανία πυροδοτεί έκρυθμες καταστάσεις

Παρά το ότι το κόμμα του Ράμα διαθέτει πλειοψηφία, δεν υπέδειξε υποψήφιο, με το πρόσχημα ότι ο νέος Πρόεδρος πρέπει να τυγχάνει ευρύτερης αποδοχής!

Στις 19 Απριλίου έπρεπε να διεξαχθεί ο πρώτος γύρος της εκλογής του Προέδρου στην Αλβανία. Συμφώνως προς το αλβανικό Σύνταγμα, οι 140 βουλευτές της αλβανικής βουλής εκλέγουν τον Πρόεδρο με μυστική ψηφοφορία.

Στις πρώτες τρεις ψηφοφορίες απαιτείται πλειοψηφία 3/5, ενώ στην τέταρτη και πέμπτη ψηφοφορία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία. Για να προταθεί κάποιος για το αξίωμα απαιτείται η στήριξη τουλάχιστον 20 βουλευτών. Μέχρι στιγμής δεν διεκδικεί κανείς επίσημα την Προεδρία. Η θητεία του νυν Προέδρου, Μπουγιάρ Νισάνι, λήγει στις 24 Ιουλίου, αλλά η εκλογή του Προέδρου πραγματοποιείται νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία επειδή η αλβανική βουλή θα διαλυθεί τον Μάιο λόγω των γενικών εκλογών της 18ης Ιουνίου.

Και άρχισε το θέατρο του παραλόγου. Το κοινοβούλιο δεν κατάφερε να εκλέξει Πρόεδρο, επειδή δεν υπήρχε κανείς υποψήφιος. Παρά το ότι το κόμμα του Ράμα διαθέτει πλειοψηφία (84 βουλευτών) δεν υπέδειξε υποψήφιο, με το πρόσχημα ότι ο νέος Πρόεδρος πρέπει να τυγχάνει ευρύτερης αποδοχής!

Όμως, ευρύτερη αποδοχή δεν μπορεί να υπάρξει από την στιγμή, που η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου από τα μέσα Φεβρουαρίου, και δεν προσέρχεται στην Βουλή, απαιτώντας την παράδοση της εξουσίας από τον Ράμα σε μια μεταβατική κυβέρνηση που θα διοργανώσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές (αυτό μοιάζει για ανέκδοτο στην Αλβανία)!

Συμφώνως προς το αλβανικό Σύνταγμα, εάν δεν εκλεγεί πρόεδρος μετά από πέντε ψηφοφορίες, τότε το Κοινοβούλιο διαλύεται και προκηρύσσονται εκλογές. Το θέμα είναι ότι δεν προβλέπεται αν θα υπολογιστεί η σύγκλιση της Βουλής ως ψηφοφορία, από την στιγμή που δεν υπήρξε υποψήφιος, άρα δεν υπήρξε ουσιαστικώς ψηφοφορία.

Αυτό είναι ένα μόνον περιστατικό. Η πολιτική κατάσταση στην Αλβανία δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές χαρακτηρίζεται ως χαώδης. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τους σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Ράμα ότι παίρνουν προμήθειες από το παράνομο σύστημα καλλιέργειας κάνναβης, στο οποίο συμμετέχουν διεφθαρμένοι τοπικοί άρχοντες, αστυνομικοί και δικαστικοί, και ότι προσπαθούν να φιμώσουν τη φωνή του Δημοκρατικού Κόμματος. (Και μ’ αυτόν τον πολιτικό κόσμο θέλει ο Ν. Κοτζιάς να στήσει ΜΟΕ - Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης)!

Επειδή οι κινητοποιήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, προτίθεται αυτή να απόσχει, (όπως έπραξε κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών) και από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Λιουλεζίμ Μπάσια, διάδοχος του Μπερίσα, κατηγορεί μάλιστα ανοιχτά τον πρωθυπουργό για «διαφθορά» και «κατάχρηση εξουσίας», αλλά και ως «αρχηγό εγκληματικής σπείρας». Αφορμή για την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κομμάτων είναι οι παράνομες φυτείες κάνναβης στην Αλβανία, που θεωρούνται με διαφορά οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη.  

Το «αυτί του Ράμα δεν ιδρώνει». Από εκλεκτός του Τζορτζ Σόρος, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ερντογάν, προσπαθεί να προσεταιριστεί… τον Ντόναλντ Τραμπ, με το άφθονο χρήμα που του δίδουν τα ναρκωτικά και οι άλλες σκοτεινές «επενδύσεις» του. Όπως έγραψε εχθές η «Εστία», το καθεστώς Ράμα επιστράτευσε εταιρεία επικοινωνίας πού συνδέεται στενά με τα συμφέροντα του Αμερικανού Προέδρου, εν όψει των προσεχών βουλευτικών εκλογών. Είναι προφανής ως εκ τούτου, η πρόθεση του Έντι Ράμα να προσεταιρισθεί την Ουάσιγκτον δια της οδού αυτής. Πρόκειται για την εταιρεία Ballard Partners, με την οποία το κόμμα του Ράμα υπέγραψε σύμβαση ύψους 240.000 δολαρίων προκειμένου να τού παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στο επόμενο δίμηνο.

Φροντίζει επίσης να εκμεταλλευτεί την μεγαλομανία των Αλβανών, και υποστήριξε ότι αν η Ευρώπη εξακολουθήσει να μη εντάσσει στις τάξεις της την Αλβανία, τότε θα σχηματιστεί κοινό κράτος με το Κοσσυφοπέδιο. Η δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, έφερε τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, να δηλώσει ότι πρόκειται «για άλλη μια επιβεβαίωση ότι η δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας είναι κοινή πλατφόρμα όλων των Αλβανών, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ευρώπη», προσθέτοντας: «Αναρωτιέμαι, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλοι, πόσο καιρό θα παραμείνουν σιωπηλοί όταν κάποιος απειλεί τη Σερβία; Ή μήπως η σιωπή τους αποτελεί έγκριση»;