Skip to main content

Το ταξίδι από τη Νυχτερινή Σχολή του ΕΒΕΘ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Από Voria.gr
Εκδήλωση για την ίδρυση της Νυχτερινής Επαγγελματικής Εμπορικής Σχολής. Η προσφορά του ΕΒΕΘ στη Θεσσαλονίκη και ο στρατηγικός στόχος του ΠΑΜΑΚ.

του Βλάση Καμπάνη

Μνήμες από τη Νυχτερινή Επαγγελματική Εμπορική Σχολή του ΕΒΕΘ, που αργότερα μετεξελίχθηκε στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης και εκείνη με τη σειρά της στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ζωντάνεψαν στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης και ο ‘Ατυπος  Σύλλογος Πτυχιούχων Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής του 1957.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου, προς τιμήν του ΕΒΕΘ, για τη σημαντική συμβολή του στην επαγγελματική εκπαίδευση, με την ίδρυση της Νυχτερινής Επαγγελματικής Εμπορικής Σχολής το έτος 1930, η οποία εξελίχθηκε στην ΑΒΣΘ και στη συνέχεια στο σημερινό Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Την ανάγκη να συνεχιστεί αυτός ο στενός δεσμός ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν τόνισε ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, ο οποίος, ανοίγοντας την εκδήλωση, υπενθύμισε ότι οι αρχαίοι 'Ελληνες έδωσαν το δικό τους στίγμα, πετυχαίνοντας να συνδέσουν το επιχειρείν με την εκπαίδευση.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Συλλόγου, Αντώνης Κεχαγιάς, τόνισε ότι η Νυχτερινή Σχολή του ΕΒΕΘ, την εποχή που λειτουργούσε, είχε καταφέρει να καλύψει ένα μεγάλο κενό στον οικονομικό εκπαιδευτικό τομέα της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας έτσι τη διαχρονική δυναμική του ΕΒΕΘ ως θεσμικού συμβούλου της Πολιτείας.

Με τη σειρά της, η έτερη εκπρόσωπος του Συλλόγου, Γιούλα-Μαρία Καρρά, εμφανώς συγκινημένη,  προχώρησε σε μια ανασκόπηση όσων προηγήθηκαν της ίδρυσης της Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής. Συμβολικό χαρακτήρα είχε η αναφορά της κ. Καρρά στην εκπαιδευτική περίοδο 1957-1958, καθώς τον Νοέμβριο του 1957 ξεκίνησε τη λειτουργία της η πρώτη σχολή, τριετούς φοίτησης, με τα μαθήματα να πραγματοποιούνται σε μια μικρή αίθουσα επί της Οδού Μητροπόλεως. Στη συνέχεια, η ίδια αναφέρθηκε στην εξέλιξη της σχολής που το 1959 έγινε τετραετούς φοίτησης. «Η ανάγκη της χώρας για εξειδικευμένο προσωπικό ήταν μεγάλη, καθώς σε μια εποχή όπου πρωτοεμφανίστηκε ο όρος "management", χρειαζόταν να υπάρχουν άνθρωποι με κατάλληλες και εξειδικευμένες γνώσεις ώστε να μπορούν να εργάζονται ως μέλη ενός οργανισμού», είπε η εκπρόσωπος του Συλλόγου, για να συμπληρώσει χαρακτηριστικά πως «όλα όσα εκτυλίχθησαν από εκεί και πέρα αποτέλεσαν μια μεγάλη δικαίωση για τη δική εποχή μας, καθώς γέννησαν νέες ιδέες παραγωγής και πλούτου τόσο για τη χώρα όσο και για την πόλη της Θεσσαλονίκης».

Σημαντικά στοιχεία για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της Νυχτερινής Σχολής και της ΑΒΣΘ έδωσε ο κ.Γιάννης Καρατζόγλου, ιστορικός, συγγραφέας και ερευνητής, ενώ ο οικονομικός Σύμβουλος του προέδρου του ΕΒΕΘ, Θόδωρος Αξυλιθιώτης, αναφέρθηκε  στις δράσεις του Επιμελητηρίου, κάνοντας ειδική μνεία στα αυτοχρηματοδοτούμενα σεμινάρια που πραγματοποιεί το ΕΒΕΘ, με διαδραστικές μεθόδους και έχοντας ως στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των μελών του Επιμελητηρίου, την υποστήριξη του ερευνητικού έργου των ΑΕΙ, τη συμμετοχή σε ερευνητικές ομάδες αλλά και την παροχή υποτροφιών. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Αξυλιθιώτης, «3.600 συμμετέχοντες έχουν καταρτιστεί από την αρχή των σεμιναρίων, ενώ πλέον περίπου 200 άτομα παίρνουν τα απαραίτητα εφόδια κατάρτισης ετησίως από το ΕΒΕΘ». 

Παίρνοντας τον λόγο ο Αναπληρωτής Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ιορδάνης Ελευθεριάδης έκανε μια αναδρομή στη μετεξέλιξη της Νυχτερινής Σχολής στο σύγχρονο και δυναμικό σήμερα Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αναφερόμενος παράλληλα τόσο στο στεγαστικό που αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι και σήμερα, όσο και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει πλέον το πανεπιστήμιο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ελευθεριάδης αποκάλυψε τον στρατηγικό στόχο του ΠΑΜΑΚ να ανοίξει τα φτερά του έξω από τα ελληνικά σύνορα. 'Οπως τόνισε ο Αναπληρωτής Πρύτανης, «επιδιώκουμε την δημιουργία παραρτημάτων στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Κύπρο, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία αλλά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε επικεντρώνεται στο νομικό πλαίσιο και τις προϋποθέσεις που χρειάζεται να πληρούμε». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις φήμες περί κυβερνητικών σχεδίων για συγχώνευση του ΠΑΜΑΚ, ξεκαθαρίζοντας πως κάθε τέτοια σκέψη πρέπει να αποκλειστεί.

Το μέλος της διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Απόστολος Αποστόλου εξήρε το έργο της Σχολής, τονίζοντας πως αποτελεί «μια ιδιωτική πρωτοβουλία που είναι φωτεινό παράδειγμα για όλους» και σημειώνοντας πως η χώρα μας πρέπει να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό της, που αποτελεί και συγκριτικό πλεονέκτημά της, ώστε να καταφέρει να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο.

Η εκδήλωση έκλεισε με την επίδοση τιμητικής πλακέτας από την εκπρόσωπο του Άτυπου Συλλόγου Πτυχιούχων της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής κ. Δήμητρα Παυλίδου προς το ΕΒΕΘ και την έκθεση φωτογραφικού υλικού και άλλων τεκμηρίων.