Skip to main content

Η εκροή των καταθέσεων και ο φόβος για τον έλεγχο κεφαλαίων

Η εξάρτηση του συστήματος από την ΕΚΤ είναι απόλυτη και αν η Φρανκφούρτη αποφασίσει να διακόψει τη ροή, τότε η κατάρρευση θα είναι σχεδόν αναπόφευκτη.

Με επικίνδυνους ρυθμούς συνεχίζεται απρόσκοπτα η εκροή των καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Μόνο την εβδομάδα που πέρασε υπολογίζεται ότι έφυγαν περίπου 5 δισ.ευρώ (περίπου 1,7 δισ.ευρώ "έφυγαν" μόνο την Παρασκευή), ενώ ανάλογη είναι η προοπτική και για την εβδομάδα που αρχίζει σήμερα, αν κρίνει κανείς από τις παραγγελίες που έχουν δοθεί στα δίκτυα των τραπεζών, ανά την επικράτεια, για αναλήψεις.

Εννοείται ότι οι τραπεζίτες έχουν περιέλθει σε κατάσταση απόγνωσης. Η εξάρτηση του συστήματος από την ΕΚΤ και τον ELA είναι απόλυτη και αν η Φρανκφούρτη αποφασίσει να διακόψει ή να μειώσει τη ροή, τότε η κατάρρευση θα είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Προς το παρόν, οι τράπεζες διασώζονται από τις συνεχείς παρεμβάσεις του ELA. Ενδεχομένως ανάλογη κίνηση να γίνει και σήμερα το μεσημέρι.

Σε μόνιμη κατάσταση, όμως, δεν υπάρχει καμία δέσμευση ότι αυτή η εισροή θα συνεχισθεί επ' αόριστον. Αντιθέτως, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από πουθενά, όσο οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές εξελίσσονται. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι ανοικτή πάντα η προοπτική ενός ελέγχου κεφαλαίων(capital control), που όσο περνούν οι μέρες γίνεται ολοένα και πιο πιθανή. Το μοντέλο που εξελίσσεται είναι αυτό της Κύπρου, με μικρές ωστόσο παραλλαγές, όπως λέγεται. Πέραν τούτου, όμως, τίποτα άλλο δεν γίνεται γνωστό για το συγκεκριμένο θέμα.