Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018
x

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΕΚΘΕΣΗ «ΑΜΦΙΣΗΜΑ ΣΩΜΑΤΑ – ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ»

Η έκθεση έχει ως θέμα της το ανθρώπινο σώμα, ως απόλυτη «έδρα» για την ταυτότητα και τη δομή κάθε πολιτισμού. Διάρκεια: 27/1 έως 24/3

Τον τίτλο «Αμφίσημα σώματα – διαχρονικές ερμηνείες» έχει η πρώτη έκθεση που διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και φιλοξενείται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (ΚΣΤΘ) από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι τις 24 Μαρτίου.

Η έκθεση έχει ως θέμα της το ανθρώπινο σώμα, ως απόλυτη «έδρα» για την ταυτότητα και τη δομή κάθε πολιτισμού, μέσα από τα έργα εικαστικών καλλιτεχνών από την Κύπρο και την Ελλάδα.

«Το σώμα, στη σύγχρονη εκδοχή του, ιδωμένο από εικαστικούς καλλιτέχνες από την Κύπρο και την Ελλάδα, αποτυπώνεται στην έκθεση» σημειώνει το Κέντρο.

Τα εγκαίνια είναι το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018, στις 13:00. Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-22:00.

Η έκθεση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη άνοιξη στο NeMe Κέντρο Τεχνών στη Λεμεσό, εμπλουτίζεται τώρα με έργα της συλλογής του ΚΜΣΤ και θα πλαισιωθεί από πρόγραμμα παράλληλων δράσεων και ξεναγήσεων.

Η επιμελήτρια της έκθεσης και ιστορικός τέχνης Αρετή Λεοπούλου αναφέρει στο κείμενό της: «Με αφορμή τα προϊστορικά κυπριακά ειδώλια και, ειδικότερα, την αξιοσημείωτη ασάφεια ως προς την ένδειξη φύλου σε αυτά, καλλιτέχνες από την Κύπρο και την Ελλάδα, ως «άλλοι» αρχαιολόγοι, καλούνται να προσεγγίσουν ερμηνευτικά ένα μείζον θέμα που σήμερα απασχολεί και τη σύγχρονη μετα-πολιτισμική θεωρία: το φύλο, το σώμα ως φορέα του, την αοριστία (ή και την άρνηση) ένδειξης ή αφομοίωσης φύλου, όπως αυτό φαίνεται να διαμορφώνεται εδώ και αιώνες. Οι καλλιτέχνες καλούνται να δομήσουν ή να αποδομήσουν στερεότυπα, να προτάξουν τη δική τους γόνιμη διαχείριση κάθε αμφιλεγόμενης και ανένταχτης ταυτότητας».

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες
Γιάννης Αβραμίδης, Ελίνα Ιωάννου, Λίζη Καλλιγά, Κυριάκος Καμπαδάκης, Νίκη Καναγκίνη, Αννέτα Καπόν, Άκης Καράνος, Μαρία Λιανού, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Γιάννης Μπαρδάκος, Ευαγγελία Μπασδέκη, Νατάσα Παπαδοπούλου, Μιχάλης Παπαμιχαήλ, Χαράλαμπος Σεργίου, Βάσω Χατζουλή Σεργίου, Πανίκος Τεμπριώτης, Κωστής Φωκάς
Glitch Artists Collective (onlineweb project)
Αλέξανδρος Πλωμαρίτης (performance έναρξης 27/01/2018)
Έκτωρ Μαυρίδης - Anat Pick – Κωστής Δρυγιανάκης (performance λήξης 24/03/2018)
  
Eπιμέλεια: Αρετή Λεοπούλου, Ιστορικός τέχνης- Επιμελήτρια ΚΣΤΘ-ΚΜΣΤ
Συμπαραγωγή:
- NeMe Κέντρο Τεχνών, Λεμεσός (20 Μαίου-3 Ιουνίου, 2017, Μέρος Α’ έκθεσης)
- Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης – Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μέρος Β’ έκθεσης)
Συντονισμός στην Κύπρο: NeMe
Συντονισμός στην Ελλάδα: ΚΣΤΘ

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ