Skip to main content

Η Ελλάδα αναβάλλει την πληρωμή της πρώτης δόσης στο ΔΝΤ

Η ΤτΕ κατέθεσε αίτημα να μην πληρωθεί αύριο η δόση των 305 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και να πληρωθούν τελικά όλες οι δόσεις μαζί, στο τέλος Ιουνίου.

Αίτημα να ομαδοποιηθούν οι οφειλόμενες δόσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ούτως ώστε να καταβληθούν όλες μαζί στο τέλος του μήνα, υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος,

Συγκεκριμένα, η ΤτΕ κατέθεσε αίτημα να μην πληρωθεί αύριο η δόση των 305 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και να πληρωθούν τελικά όλες οι δόσεις μαζί, ύψους 1,56 δισ. ευρώ, στο τέλος Ιουνίου, κάτι που προβλέπεται από τον κανονισμό του ΔΝΤ και ως εκ τούτου δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός.

Το καταστατικό του Ταμείου προβλέπει ένα μεσοδιάστημα δύο μηνών μεταξύ της ημερομηνίας που η πληρωμή δεν έγινε και της επίσημης καταγγελίας που γίνεται από την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ στην εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ. Να σημειωθεί βέβαια ότι η προηγούμενη χώρα που αξιοποίησε, πριν περίπου 30 χρόνια, αυτή τη δυνατότητα ήταν η... Ζάμπια

Σημειώνεται πως η κίνηση της ελληνικής πλευράς, που αποτελεί μία τακτική πολιτική απόφαση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, καθώς τα χρήματα ήταν διαθέσιμα, έρχεται λίγες ώρες μετά τη δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ πως είναι πεπεισμένη πως η Ελλάδα θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της και θα καταβάλει τη δόση.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι αφού δεν έχει διασφαλισθεί η χρηματοδότηση της χώρας από τους πιστωτές, δεν υπάρχει λόγος να δοθεί μια δόση από τις τέσσερις, εάν η διαπραγμάτευση δεν ολοκληρωθεί με θετικό αποτέλεσμα και τελικά δεν θα υπάρχει ούτως ή άλλως η δυνατότητα να καταβληθούν εντός του Ιουνίου οι υπόλοιπες δόσεις.

Η ανακοίνωση του ΔΝΤ

Στην ανακοίνωσή του το Ταμείο σημειώνει:

«Οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι σχεδιάζουν να συγχωνεύσουν τις τέσσερις δόσεις του Ιουνίου προς το Ταμείο σε μία, με ημερομηνία αποπληρωμής στις 30 Ιουνίου.

»Στο πλαίσιο της απόφασης του εκτελεστικού συμβουλίου που υιοθετήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, οι χώρες-μέλη μπορούν να ζητήσουν τη συγχώνευση πολλαπλών πληρωμών κεφαλαίου που εκπνέουν στη διάρκεια ενός ημερολογιακού μηνός (οι πληρωμές τόκων δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στη συγχώνευση). Η απόφαση αποσκοπεί στο να αντιμετωπισθεί η δυσκολία καταβολής πολλαπλών πληρωμών σε βραχυπρόθεσμη περίοδο».5 εκατ. ευρώ και να πληρωθούν στο τέλος Ιουνίου οι δόσεις προς το Ταμείο ύψους 1,56 δισ. ευρώ.