Skip to main content

Η Ελλάδα έχει λάβει θαρραλέες αποφάσεις, δηλώνει ο Όλι Ρεν

Η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της και έχει λάβει θαρραλέες αποφάσεις, εφαρμόζοντας δύσκολα οικονομικά μέτρα για τον ελληνικό λαό, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.
Η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της και έχει λάβει θαρραλέες αποφάσεις, εφαρμόζοντας δύσκολα οικονομικά μέτρα για τον ελληνικό λαό, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με τον κ. Αλταφάζ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται με τα κράτη μέλη, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα ολόκληρης της Ευρωζώνης, αν χρειαστεί, όχι μόνο της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup την περασμένη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε ότι το Συμβούλιο διευκρίνισε τα τεχνικά ζητήματα του πακέτου ενίσχυσης προς την Ελλάδα, ωστόσο η επεξεργασία τους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Επανέλαβε επίσης την απόφαση του Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία «τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης δεσμεύονται να λάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση για την ελληνική οικονομία, η οποία θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί άμεσα εφόσον χρειαστεί».

Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι το χθεσινό Συμβούλιο Ecofin ενέκρινε τα πρόσθετα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα, προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 4% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2010 και εκτίμησε ότι η Ελλάδα «βρίσκεται στο σωστό δρόμο».

Κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκέλα Μέρκελ, ο κ. Αλταφάζ δήλωσε ότι η βάση για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα είναι οι προσπάθειες της ίδιας της χώρας και σε αυτό το πλαίσιο εξελίσσονται και οι αποφάσεις από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μέρκελ δήλωσε σήμερα από το Βερολίνο ότι μία εσπευσμένη υποστήριξη προς την Ελλάδα δεν είναι «η σωστή απάντηση» και ότι πρέπει να το πρόβλημα πρέπει να καταπολεμηθεί στη ρίζα του.

Ο κ. Αλταφάζ επανέλαβε επίσης ότι για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, θα πρέπει πρώτα να ζητήσει βοήθεια η ίδια η χώρα και η σχετική απόφαση να ληφθεί από τους 27 ευρωπαίους ηγέτες σε Σύνοδο Κορυφής.