Skip to main content

Η Ελλάδα και τα Σκόπια… αποσταθεροποιούν την Αλβανία

Τα όσα συμβαίνουν σήμερα σε Αλβανία -και Κοσσυφοπέδιο- είναι προάγγελος δραματικών εξελίξεων στην περιοχή των Βαλκανίων.

Καλός μαθητής της τουρκικής πολιτικής αναδεικνύεται ο Έντι Ράμα, διαστρέφοντας πλήρως τις καταστάσεις, παρουσιάζοντας τον εαυτό του θύμα χωρών εναντίον των οποίων είναι δημοσίως επιτιθέμενος.

Έτσι κι εχθές, το φερέφωνο του Αλβανού πρωθυπουργού, η κρατική τηλεόραση «Top Channel» επιχειρεί να τον παρουσιάσει ότι βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο λόγω… της πατριωτικής στάσης που κρατεί ανθιστάμενος στις επιβουλές δύο εχθρικών γειτονικών χωρών, των Σκοπίων και της Ελλάδας.

Δεν θέλουν, βεβαίως, πολύ οι ακραίοι Αλβανοί να αποδεχθούν τα υποστηριζόμενα, αφ’ ης στιγμής υιοθέτησαν τις εξωφρενικές κατηγορίες ότι οι Αλβανοτσάμηδες υπέστησαν γενοκτονία εκ μέρους των Ελλήνων. Είναι τυχαίο άραγε ότι έστησαν μνημείο στον ομοεθνή τους δράστη της λεωφοροπειρατίας, που συνέβη προ ετών στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με τον αναφερόμενο αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό, αλβανικές Υπηρεσίες έχουν μεγάλη ανησυχία επειδή κατέχουν αξιόπιστες αποδείξεις (!) ότι τουλάχιστον δύο χώρες προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την Αλβανία. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ως προς τα Σκόπια, η αιτία είναι η υποστήριξη υπό της κυβέρνησης των Τιράνων της αλβανικής πλατφόρμας, με αιτήματα των Αλβανών των Σκοπίων, που τα οδηγούν σε διάλυση.    

Ως προς την Ελλάδα, οι μη κατονομαζόμενες «πηγές πληροφοριών» του κυβερνητικού τηλεοπτικού σταθμού, αναφέρονται σε μια πιο επικίνδυνη εμπλοκή κατά του Έντι Ράμα, από την ελληνική εθνικιστική πλευρά, η οποία υποστηρίζει την προσάρτηση της «Βορείου Ηπείρου» στην Ελλάδα.

Και επειδή η… πατριωτική στάση της κυβέρνησης των Τιράνων έχει ενοχλήσει τους Έλληνες, απεργάζονται το κακό του πρωθυπουργού, λόγω του ότι αυτός ύψωσε την φωνή του υπερασπιζόμενος τα εθνικά συμφέροντα της Αλβανίας, ενώ οι προκάτοχοί του σιωπούσαν. Εδώ, υπάρχει και έμμεση αναφορά στην… προδοτική στάση των αντιπάλων του Ράμα, που δεν υπερασπίζονται την Αλβανία.

Να σημειώσω, ότι προ ετών, και τα σκοπιανά Μέσα είχαν κατηγορήσει την Ελλάδα ότι επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση των Σκοπίων υπό τον Ν. Γκρούεφσκι. Για τους ίδιους λόγους, αυτός ήταν ο πατριώτης, γι’ αυτό και τον εχθρεύονται οι Έλληνες, σε αντίθεση με τους αντιπάλους του, τους οποίους κατηγορούσαν για συνεργασία με ελληνικές Υπηρεσίες.

Δεν εκπλήσσουν όλα αυτά. Μήπως η ελληνική κυβέρνηση τα ίδια δεν πράττει, αποδίδουσα τις συνεχείς αποτυχίες της άλλοτε στον Σόιμπλε, άλλοτε στο ΔΝΤ και κάποτε στους "φονιάδες των λαών Αμερικάνους", που, ώ! του θαύματος, είναι τώρα προστάτες των αριστεριστών;

Οι κατηγορίες κατά της Ελλάδος, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ελαφρά τη καρδία, λόγω του ότι, αφενός δίνουν επιχειρήματα σε αργυρώνητους λομπίστες να διαβάλλουν την χώρα μας στα διεθνή φόρα, αφετέρου με τις συνεχείς καταγγελτικές παραστάσεις Αλβανών και Σκοπιανών σε πόλεις της αλλοδαπής, παραπλανούν τους λαούς εις βάρος μας.

Τα όσα συμβαίνουν σήμερα σε Αλβανία -και Κοσσυφοπέδιο- είναι προάγγελος δραματικών εξελίξεων στην Βαλκανική. Η Μόσχα καταγγέλλει σχέδιο Μεγάλης Αλβανίας και επιτίθεται σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, με αφορμή την πολιτική φορτούνα που έχει ξεσπάσει στα Σκόπια: «Με την ενεργό συνεργασία αξιωματούχων της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, έχει επιβληθεί στους Σκοπιανούς μια "αλβανική πλατφόρμα" που δημιουργήθηκε στα Τίρανα, εντός του γραφείου του Αλβανού πρωθυπουργού», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών. Η Μόσχα τονίζει ότι αυτές οι κινήσεις επιβεβαιώνουν τις αξιώσεις της Αλβανίας σε περιοχές της Ελλάδας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και των Σκοπίων, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την δημιουργία της λεγόμενης "Μεγάλης Αλβανίας".

Η παρέμβαση της Ρωσίας, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη, δεδομένου ότι προηγήθηκε η διαβεβαίωση προς την Σερβία, ότι αυτήν την φορά, εάν της επιτεθούν, δεν θα μείνει απροστάτευτη, όπως το 1999. Και προφανώς το εννοεί, επειδή η Σερβία αποτελεί το μοναδικό της προπύργιο στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Αν το χάσει κι αυτό περιορίζεται σημαντικώς η γεωστρατηγική της θέση. Αυτό ακριβώς που επιζητεί η Δύση, γι’ αυτό και η στάση της Αλβανίας, ως δυτικό προτεκτοράτο, πρέπει να  μας προβληματίζει.