Skip to main content

Σταθάκης: Η Ελλάδα αποκτά Ολοκληρωμένο Ενεργειακό Σχεδιασμό

Ομιλία υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην εκδήλωση της ΡΑΕ. Μερική αντικατάσταση του λιγνίτη από το φυσικό αέριο και επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Μέχρι την άνοιξη του 2018 η Ελλάδα θα έχει καταθέσει στην Ε.Ε. τον Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό της χώρας ενώ ήδη προχωράει στην αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος που θα επιτρέψει την Ελλάδα να επιτύχει τον ευρωπαϊκό στόχο του 2020.

Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε εκδήλωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ, ο οποίος υπογράμμισε ότι ειδικά στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασίες και από εταιρείες της Γαλλίας όπως και της Κίνας.

Το επόμενο διάστημα θα συγκροτηθεί από το Υπουργείο και με την εμπλοκή της ΡΑΕ ειδική δομή, η οποία συνεργαζόμενη με ειδικευμένους φορείς και μετά από διαπραγμάτευση, θα καταρτίσει το Σχέδιο.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ενεργειακού μείγματος έχουν εγκριθεί έργα ΑΠΕ ύψους 2 δισ., ολοκληρώνεται η τροποποίηση του τρόπου διενέργειας των διαγωνισμών για ΑΠΕ όπως και εκσυγχρονισμός του πλαισίου των περιβαλλοντικών επιδοτήσεων σε ότι ειδικά αφορά τις ΑΠΕ.

Προκειμένου να μειωθεί το μερίδιο του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα, προωθείται η μερική αντικατάστασή του από το φυσικό αέριο, επιλογή που στηρίζεται από τέσσερα σημαντικά έργα:

- Την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ,
- Τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας που θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2018 και θα ολοκληρωθεί το 2020,
- Τον διασυνδετήριο Σερβίας- Βουλγαρίας και
- Τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου Φ/Α στην Αλεξανδρούπολη.

Ο υπουργός μίλησε για τη σταδιακή μετάβαση της χώρας μας στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά Ενέργειας, αναφέρθηκε στην κατάθεση τον επόμενο μήνα του νομοσχεδίου για τη Θεσμοθέτηση Ενεργειακών Κοινοτήτων ενώ είπε ότι το μέγα θέμα της επόμενης δεκαετίας θα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας στις μεταφορές.

Τον κ. Σταθάκη χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΡΑΕ δρ. Νικόλαος Μπουλαξής ο οποίος είπε ότι τα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα, οφείλονται στην πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Ενεργειακού Σχεδίου, καθώς η αγορά ενέργειας απελευθερώθηκε το 1999.

Ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός είναι απολύτως απαραίτητος και θα πρέπει να γίνει βάσει των επιλογών της Ε.Ε. και των στόχων που θέτει η Συμφωνία του Παρισιού. Με τον Σχεδιασμό ολοκληρωμένο οι επιχειρήσεις - παραγωγοί ενέργειας και πάροχοι- θα μπορέσουν να προσαρμοσθούν σε ένα περιβάλλον πολύ πιο ανταγωνιστικό σε περιφερειακό αρχικά και, μετά, σε επενδυτικό επίπεδο.