Skip to main content

«Η Ελλάδα θα αρπάξει τους τουρίστες που έρχονται στην Τουρκία»

Τούρκος οικονομολόγος εκτιμά ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει αρνητικές αντανακλάσεις στον τουρκικό τουρισμό.

Τούρκος οικονομολόγος εκτιμά ότι αν η Ελλάδα, δεν καταφέρει να εξασφαλίσει οικονομική βοήθεια μέχρι την Τρίτη, δεν θα μπορέσει να πληρώσει τις δόσεις του Ιουνίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και συνεπώς κάτι τέτοιο θα οδηγήσει την Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας.

Θα είναι η πρώτη χρεοκοπία στην Ευρωζώνη. Σε μια τέτοια περίπτωση θα εξεταστούν τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ή Grexit όπως το ονομάζουν οι Ευρωπαίοι. Πως θα επηρεάσει την Τουρκία ένα πιθανό Grexit, αναρωτιέται ο οικονομολόγος κ. Εγκέ Τζάνσεν και θεωρεί ότι δεν θα επηρεάσει αρκετά την Τουρκία μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ωστόσοα νέφερε ότι θα έχει αρνητικές αντανακλάσεις στον τουρκικό τουρισμό.

«Δεν είναι μεγάλο το ποσό του εμπορίου μας με την Ελλάδα. Για αυτό το λόγο η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα επηρεάσει αρκετά την Τουρκία, δήλωσε στο TRT. Αλλά κάτι τέτοιο θα φέρει σε πλεονεκτικότερη θέση τον ελληνικό τουρισμό έναντι του τουρκικού. Με την επιστροφή στη Δραχμή θα ακολουθήσει υποτίμηση και η Ελλάδα θα καταστεί πιο φτηνή χώρα από την Τουρκία. Κάτι τέτοιο θα έσπρωχνε τουρίστες από την Τουρκία στην Ελλάδα.»

Ο Τζάνσεν υπογράμμισε ότι το ευρώ θα ενισχυθεί λίγο έναντι του δολαρίου σε περίπτωση ενός πιθανού Grexit:

«Το ευρώ θα κερδίσει αξία με την αποχώρηση του αδύναμου κρίκου. Ο λόγος εξαγωγών προς εισαγωγές της Τουρκίας με την ΕΕ είναι σχεδόν ίσος. Η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι υπέρ της Τουρκίας. Θα αυξηθούν οι τουρκικές εξαγωγές προς την ΕΕ και θα δημιουργήσει ανταγωνιστικό περιβάλλον μεταξύ των βιομηχάνων», είπε χαρακτηριστικά ο Τζάνσεν.

Ο Τούρκος οικονομολόγος όμως δεν παρέλειψε να πει ότι το Grexit θα αποτελέσει αποτυχία για την ευρωζώνη και ότι μακροπρόθεσμα θα κλονίσει ριζικά την εμπιστοσύνη στο ευρώ.

Ο Μακεδών