Skip to main content

Η έλλειψη κτιριακών υποδομών αγκάθι για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Υποχρηματοδότηση, ασφυκτική διοικητική εξάρτηση από το υπουργείο Παιδείας και ασταθές θεσμικό πλαίσιο ,οι χρόνιες παθήσεις των ελληνικών πανεπιστημίων

Την ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, προκειμένου να δοθεί λύση στο οξύτατο κτιριακό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια , διεκδικεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο έχει μετεξελιχθεί σε πόλο έρευνας και καινοτομίας για την περιοχή της Θεσσαλίας.

Όπως επισημαίνει σε συνέντευξη του στο VORIA.GR ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ.Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο τετραετής προγραμματισμός του Πανεπιστημίου προβλέπει την ανάπτυξη κτιριακών υποδομών στο Βόλο και συγκεκριμένα δυο κτιρίων των Πολιτικών Μηχανικών και των Μηχανολόγων στην περιοχή των Παλιών. "Ωστόσο, περιμένουμε την έγκριση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που δυστυχώς φέτος  έχει καθυστερήσει πολύ. Στη Λάρισα ολοκληρώνουμε την Ιατρική και τη Βιβλιοθήκη της, ενώ αναζητούμε άμεσες λύσεις για το Τμήμα Βιοχημείας που στεγάζεται προσωρινά σε μισθωμένα κτίρια. Στην Καρδίτσα σκοπεύουμε να εντάξουμε την επέκταση της Κτηνιατρικής και στα Τρίκαλα το αμφιθέατρο των ΤΕΦΑΑ στο ΕΣΠΑ που πρόκειται να προκηρυχθεί. Ο αρχικός  σχεδιασμός μας ξεπεράστηκε και δυστυχώς αναγκαζόμαστε να καλύπτουμε ένα μέρος των εκπαιδευτικών και διοικητικών λειτουργιών με μισθωμένα κτίρια που δεν έχουν κτιστεί για πανεπιστημιακή χρήση", εξηγεί ο κ.Γουργουλιάνης.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι "χρόνιες" παθήσεις των ελληνικών πανεπιστημίων αποτελούν η κρατική υποχρηματοδότηση, η ασφυκτική διοικητική εξάρτηση από το υπουργείο Παιδείας και το ασταθές θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας. "Ενδεικτικά παραδείγματα είναι ο άνωθεν καθορισμός του αριθμού των εισακτέων φοιτητών, η αναποτελεσματικότητα των διαδικασιών πρόσληψης τόσο διδακτικού όσο και διοικητικού προσωπικού και η ύπαρξη πολλαπλών μηχανισμών ελέγχου, σε ότι αφορά την οργάνωση, τη λειτουργία και την οικονομική διαχείριση των πανεπιστημίων", αναφέρει ο κ.Γουργουλιάνης.

Αναπτυξιακός πόλος στη Θεσσαλία

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα. Για του λόγου το αληθές,  σημειώνει ο κ.Γουργουλιάνης, σε μια δεκαετία ο αριθμός των επιστημονικών δημοσιεύσεων σχεδόν επταπλασιάστηκε με το δείκτη δημοσιεύσεων ανά ΔΕΠ να αυξάνει από 0,7 σε 1,8 ετησίως. Ανάλογα αυξήθηκε και η διεθνής αναγνώριση της έρευνας που γίνεται στο Πανεπιστήμιο. Από 350 αναφορές ερευνητών διεθνώς σε εργασίες των μελών της επιστημονικής κοινότητας του Πανεπιστημίου το 1998, σήμερα το Πανεπιστήμιο έχει φθάσει τις 5.000 αναφορές ετησίως.

Επιπλέον, εδώ και τρία χρόνια εκπονούνται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δύο κοινά ελληνογαλλικά μεταπτυχιακά προγράμματα στο Τμήμα Χωροταξίας, ενώ σύντομα ξεκινά και ένα τρίτο από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Επίσης, προωθούνται διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες για ανταλλαγές φοιτητών και καθηγητών. "Υπάρχουν, ήδη, δύο ενεργές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και πρόκειται να ξεκινήσουν δύο νέες με την Ινδία και την Αλγερία. Ακόμη περισσότερο υπερήφανο είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τα κονδύλια που εξασφαλίζει με τη συμμετοχή του σε ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα, σημειώνοντας αλματώδη άνοδο τα τελευταία χρόνια.

 Ενδεικτικό της ποσοτικής σημασίας των κονδυλίων είναι ότι η χρηματοδότηση της τριετίας 2005-2007 είναι 26 εκατ.ευρώ και ξεπερνά αισθητά τον τακτικό προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα", τονίζει ο κ.Γουργουλιάνης. Προσθέτει, δε,  ότι έχουν δημιουργηθεί δεσμοί με πενήντα ΑΕΙ στην Ευρώπη στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγών ΣΩΚΡΑΤΗΣ και κάθε χρόνο έρχονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας περίπου 30 ευρωπαίοι προπτυχιακοί φοιτητές για ένα εξάμηνο, ενώ διπλάσιος αριθμός φοιτητών της Θεσσαλίας ωφελούνται από την παραμονή τους σε πανεπιστήμια της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας κλπ. αποκτώντας σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία. "Από πέρυσι ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος πρακτικής άσκησης των φοιτητών στην Ευρώπη, και ήδη αρκετοί φοιτητές μας εργάζονται σε ευρωπαϊκές εταιρίες για δύο έως έξι μήνες", εξηγεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο κ.Γουργουλιάνης υπογραμμίζει ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διαφέρει σε σχέση με τα άλλα πανεπιστήμια της περιφέρειας ως προς τον εφαρμοσμένο χαρακτήρα των σπουδών που προσφέρει. "Στις τέσσερις Σχολές μας δεν θα βρείτε υπερβολικά κατατετμημένα ακαδημαϊκά Τμήματα με ασαφή προσανατολισμό και αμφίβολα επαγγελματικά δικαιώματα. Ακόμα και στα Τμήματα που είναι μοναδικά στην Ελλάδα όπως αυτά της Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας, της Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος ή της Ειδικής Αγωγής, είναι σαφές πλέον το εργασιακό μέλλον των αποφοίτων τους. Ασφαλώς δεν ισχυρίζομαι ότι είναι σίγουρο το μέλλον τους, λέω μόνον ότι γνωρίζουν τι δουλειά μπορούν να κάνουν χωρίς να εξειδικεύονται υπερβολικά σε ένα στενό αντικείμενο", διευκρινίζει ο κ.Γουργουλιάνης.

Σύμφωνα με τον κ.Γουργουλιάνη, σημαντική είναι η συμβολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην τοπική οικονομία, καθώς αποτελεί μετά το δημόσιο και τις ένοπλες δυνάμεις το μεγαλύτερο εργοδότη της περιφέρειας με 330 μόνιμους και διπλάσιους συμβασιούχους υπαλλήλους. Επίσης, 9000 περίπου προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές ζουν στις τέσσερις θεσσαλικές πρωτεύουσες και περίπου 400 καθηγητές διαμένουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στην περιοχή.

Ερωτηθείς  για τον τρόπο αντιμετώπισης της νέας γρίπης ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απάντησε ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα που προτείνει το ΚΕΛΠΝΟ και έχει υιοθετήσει το υπουργείο Παιδείας. Τα μέτρα αυτά αφορούν καλύτερες συνθήκες υγιεινής με σκοπό να μειωθεί η μετάδοση της νόσου.

Το προφίλ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ιδρύθηκε το 1984 και δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές το 1988. Έχοντας ως έδρα του το Βόλο, το Πανεπιστήμιο αναπτύχθηκε σε όλο το γεωγραφικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας. Σήμερα το ΠΘ αριθμεί 16 ακαδημαϊκά Τμήματα οργανωμένα σε 4 Σχολές: η Σχολή Επιστημών του Ανθρώπου με 3 Παιδαγωγικά Τμήματα και το Τμήμα Ιστορίας, την Πολυτεχνική με 5 Τμήματα (Μηχανολόγων, Χωροταξίας, Πολιτικών, Αρχιτεκτόνων, Η/Υ & Δικτύων), τη Γεωπονική με 2 Τμήματα (Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος και Ζωικής Παραγωγής & Υδάτινου Περιβάλλοντος), και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Βόλο. Στη Λάρισα είναι η Σχολή των Επιστημών Υγείας (Ιατρική και Βιοχημεία-Βιοτεχνολογία). Στην ίδια Σχολή ανήκει το Τμήμα Κτηνιατρικής που εδρεύει στην Καρδίτσα. Τέλος στα Τρίκαλα λειτουργεί το Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Την ακαδημαϊκή ταυτότητα του ΠΘ ολοκληρώνουν τα 24 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών μεταξύ των οποίων υπάρχουν και διατμηματικά, διαπανεπιστημιακά Προγράμματα σε συνεργασία με ΤΕΙ και τέλος δύο διακρατικά και ελληνο-γαλλικά μεταπτυχιακά προγράμματα. Σήμερα, το ΠΘ έχει περίπου 7000 προπτυχιακούς, 1.800 μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες, 398 μέλη ΔΕΠ, 296 συμβασιούχους διδάσκοντες, 315 διοικητικούς υπαλλήλους, 33 μέλη Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού και 58 μέλη Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού.

Ειρήνη Καράογλου