Skip to main content

Οι ελληνικές ελιές απέκτησαν τη δική τους... οργάνωση

Το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν του αγροτοδιατροφικού κλάδου. Ιδρύθηκε η Διεπαγγελματική Οργάνωση παραγωγών, μεταποιητών και εμπόρων.
Οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές απέκτησαν επιτέλους τη δική τους οργάνωση, τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (Δ.Ο.ΕΠ.ΕΛ), που στο εξής θα επιχειρήσει να λύσει όλα τα προβλήματα του κλάδου, στον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και την εμπορία, ενισχύοντας μέσα από κοινές προσπάθειες την τεράστια εξαγωγική δυναμική του πράσινου αυτού χρυσού. 
 
¨ Οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές συμμετέχουν στο αγροτικό ΑΕΠ με 1%, η προστιθέμενη αξία τους είναι διπλάσια αλλά συμμετέχουν στις εξαγωγές του αγροτοδιατροφικό κλάδους με ποσοστό 20%, τόσο σημαντικές είναι για την αγροτική και την εθνική οικονομία¨, τόνισε στη Voria.gr o πρόεδρος του προσωρινού πρώτου διοικητικού συμβουλίου της Δ.Ο.ΕΠ.ΕΛ, γεωπόνος , πρώην γ.δ/ντής της Ελαιουργικής και βιοκαλλιεργητής στη περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου Φθιώτιδας, Γιώργος Ντούτσιας. 
 
Στο αμέσως επόμενο διάστημα ο κ. Ντούτσιας θα επισκεφθεί παραγωγούς και μεταποιητές της Χαλκιδικής καθώς στο νομό παράγεται το 55% της παραγωγής όλης της χώρας. 
 
Σε αυτή τη φάση η νεαρή οργάνωση, με έδρα την Αθήνα, έχει στο δυναμικό της τα περισσοτερα μέλη της ΠΕΜΕΤΕ, δηλαδή της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών- Τυποποιητών - Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών  και τρεις συνεταιρισμούς, τον Α.Σ. Καινούργιου Αιτωλοακαρνανίας, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου και την ΕΑΣ Καβάλας. 
 
¨Εχουμε στα χέρια μας το πρώτο εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν της χώρας, από τον αγροτοδιατροφικό κλάδο και πρέπει να βρούμε τρόπους να λύσουμε τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στο πρωτογενή τομέα, προβλήματα που μπορούν να λυθούν μόνο μέσω ομαδοποιήσεων. Επίσης, σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων , τα οποία όμως είναι απαραίτητα για τη διαμόρφωση και άσκηση πολιτικής. Στα παραπάνω προσθέτω ότι ο κλάδος ως και σήμερα δεν έχει ενιαία εκπροσώπηση και αυτό είναι μεγάλο έλλειμμα τόσο σε ό,τι αφορά τη συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο και την κεντρική διοίκηση, όσο και σε ό,τι αφορά τη διεθνή εκπροσώπησή του¨, υποστήριξε ο κ. Ντούτσιας¨.
 
Για να αντιληφθούμε το πόσο σημαντικός είναι ο κλάδος θα πρέπει να δώσουμε και πάλι ορισμένα στοιχεία. Στο εσωτερικό της χώρας, καταναλώνονται περίπου 15.000 τόνοι ελιών ενώ εξάγονται 120.000 - 130.000 τόνοι που φέρνουν στη χώρα έσοδα 450- 500 εκατ δολαρίων το χρόνο. 
 
Στις ελληνικές ελιές με όνομα, ταυτότητα ποιότητας και υψηλή διατροφική αξία, που είναι περιζήτητες σε εξωτερικό και φυσικά, σε εσωτερικό, περιλαμβάνονται οι πολύ γνωστές ¨Χαλκιδικής¨, ¨Καλαμών¨, η ¨Κονσερβολιά¨, οι ¨Θρούμπες Θάσου¨, οι ¨Γαϊδουρελιές¨ Άστρους. Επιτραπέζιες ελιές αγουροπές, σταφιδάτες, ξυδάτες, γλυκιές, συντηρημένες στο αλάτι, γεμιστές,  ελιές που είναι απαραίτητο συμπλήρωμα της μεσογειακής διατροφής αλλά και ελιές που μπαίνουν στα πιο ψαγμένα μαγειρέματα των σεφ σε όλο τον κόσμο.