Skip to main content

Η ελπίδα για το ελληνικό «αύριο» έρχεται από ...επιμέρους δείκτες

Οι περιπτώσεις έγκαιρης ολοκλήρωσης αξιολογήσεων συνοδεύονταν από βελτίωση της εμπιστοσύνης και συγκράτηση της υφεσιακής δυναμικής.

Την ελπίδα ότι η διαφαινόμενη έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αναμένεται να δράσει υποστηρικτικά στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, εκφράζουν στο σύνολο τους τα τμήματα αναλύσεων των ελληνικών τραπεζών. Και το βασίζουν, όπως λένε στην εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια, όπου οι περιπτώσεις έγκαιρης ολοκλήρωσης αξιολογήσεων συνοδεύονταν από βελτίωση της εμπιστοσύνης και συγκράτηση της υφεσιακής δυναμικής.

«Η περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος και η σταδιακή ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αναμένεται, μαζί με την επιτάχυνση της δημόσιας επενδυτικής δραστηριότητας, να δώσουν σημαντική ώθηση στο ρυθμό ανάπτυξης τα επόμενα τρίμηνα» αναφέρεται σχετικά, για παράδειγμα, στην τελευταία έκθεση της Εθνικής Τράπεζας.

Κοινή είναι η εκτίμηση πως όλα προοιωνίζουν ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2% ή υψηλότερο, το 4ο τρίμηνο του 2017, που θα φέρει τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πλησίον του 1,5%, ετησίως, για το σύνολο του 2017. Το ποσοστό, βεβαίως, υπολείπεται πολύ της αρχικής εκτίμησης, όπως και της αναθεωρημένης, ωστόσο απομακρύνει τον εφιάλτη του 1,2%, για τον οποίο γίνεται συζήτηση τις τελευταίες μέρες. Το πιο αισιόδοξο; Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3% ετησίως στο 3ο τρίμηνο του 2017, επιβεβαιώνει ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει εισέλθει σε φάση ανάκαμψης μετά από μία σχεδόν δεκαετία ύφεσης που διακόπηκε, προσωρινά μόνο, το 2014. Κι αυτό είναι ίσως το πιο αισιόδοξο σημείο όλων των αναλύσεων.

Σύμφωνα πάντως με τους Ελληνες και ξένους αναλυτές που παρακολουθούν προσεκτικά την ελληνική προσπάθεια, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει αν προηγουμένως η χώρα δεν καταφέρει να καταστεί ελκυστική και για τους επενδυτές. Γιατί εκεί βρίσκεται, επίσης, ένα από τα κλειδιά για την αύξηση της παραγωγικότητας της Ελλάδας, που είναι και σημείο - zero.