Skip to main content

Η εμπειρία VR κλέβει τις εντυπώσεις στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου (vid)

Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης συγχρονίζεται με το πνεύμα των καιρών και χαρίζει στο κοινό του τη συναρπαστική εμπειρία της θέασης virtual reality ταινιών.

Η εμπειρία της θέασης μιας ταινίας εικονικής πραγματικότητας δημιουργεί στον θεατή την ανάγκη να ευχαριστήσει την τεχνολογία για το πολύτιμο δώρο της στον κινηματογράφο και τους σινεφίλ ανά τον κόσμο.

Αυτή τη συναρπαστική εμπειρία αποφάσισε να χαρίσει φέτος στο κοινό του το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εντάσσοντας στο πρόγραμμά του δέκα ταινίες virtual reality. 

Στο σκοτεινό υπόγειο του INVR - Virtual Reality Thessaloniki, στην Αριστοτέλους, υπάρχουν ήδη από τις 3 Νοεμβρίου δέκα αθέατα παράθυρα που βλέπουν σε τελείως διαφορετικούς κόσμους: στο βαθύ μπλε του ωκεανού και στα βουνά του Σουδάν αλλά και σε μια παραλία στη Μυτιλήνη ή και μια αμερικανική βάση στη Νότια Κορέα.

Το μόνο που πρέπει να κάνει κάποιος για να βουτήξει στους μυστικούς αυτούς κόσμους είναι να κάτσει σε ένα χαμηλό σκαμνάκι μπροστά σε μια από τις οθόνες υπολογιστών που υπάρχουν και να φορέσει μια κάσκα και τα ακουστικά του.

Από τη στιγμή που ο θεατής φορέσει «τη στολή» και ξεκινήσει η ταινία, αποκόπτεται από το γύρω περιβάλλον και εισέρχεται ολόκληρος στον κόσμο του φιλμ. Κινώντας το κεφάλι ή το σώμα του προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, βλέπει ό,τι ακριβώς θα έβλεπε αν ήταν εκεί την ώρα του γυρίσματος.«To VR είναι αυτή τη στιγμή το πιο hot θέμα κινηματογραφικά και όχι μόνο», δηλώνει στη Voria.gr η Γιάννα Σαρρή από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου που είναι η υπεύθυνη του συγκεκριμένου τμήματος.

Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά αποφάσισε να πειραματιστεί με τη νέα αυτή τάση και να γίνει από τα πρώτα φεστιβάλ παγκοσμίως που εγκαινίασαν διαγωνιστικό τμήμα ταινιών virtual reality.

«Πέρσι κάναμε για πρώτη φορά ένα masterclass με τον Μισέλ Ρεϊγιάκ που διοργανώνει το τμήμα VR των Φεστιβάλ Καννών και Βενετίας. Έτσι έγινε η πρώτη γνωριμία. Φέτος λοιπόν αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το διαγωνιστικό τμήμα με 10 ταινίες και ένα χρηματικό βραβείο» αναφέρει η κ. Σαρρή.

Όπως σημειώνει η ίδια, η επιλογή ταινιών έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει μια γκάμα ταινιών για όλα τα γούστα. Η ίδια επισημαίνει πως ανάμεσα στα 10 φίλμ υπάρχει μια ταινία παιδική, μια ταινία με κινηματογραφικές αναφορές αλλά και δύο πιο πειραματικές ταινίες.

«Θέλαμε να υπάρχει κάτι για όλους» διευκρινίζει.

Σύμφωνα με την κ. Σαρρή, μέσω των ταινιών VR στην ουσία ξαναγεννιέται η μοναδική σχέση που αναπτύσσει ο σκηνοθέτης με τον θεατή. «Τώρα ως θεατής δεν βλέπεις μόνο την εικόνα που σου δείχνει ο σκηνοθέτης, αλλά μπαίνει πλήρως μέσα στον κόσμο του. Ο κάθε θεατής βλέπει ένα τελείως διαφορετικό πράγμα, το οποίο είναι μοναδικό και παράλληλα πολύ δύσκολο για τους σκηνοθέτες» τονίζει.

Οι ταινίες VR που προβάλλονται στο Φεστιβάλ είναι μικρού μήκους καθώς μέχρι σήμερα οι VR ταινίες που έχουν γυριστεί είναι είτε μικρού είτε μεσαίου μήκους.

«Τώρα γυρίζεται η πρώτη μεγάλου μήκους VR ταινίας από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί είτε στο τέλους του 2018 είτε στις αρχές του 2019. Παράλληλα σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν ξεκινήσει ήδη να δημιουργούνται αίθουσες κινηματογράφου αποκλειστικά για ταινίες εικονικής πραγματικότητας» δηλώνει η ίδια.

Σύμφωνα με την κ. Σαρρή, η ανταπόκριση του κόσμου στο νέο αυτό τμήμα του Φεστιβάλ είναι πολύ καλή και ο καλλιτεχνικός θεσμός σχεδιάζει να εντάξει τις VR ταινίες και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.