Skip to main content

Η «Ενότητα – Δύναμη Ευθύνης και Προοπτικής» διέσπασε τη ΔΑΚΕ

Νέα συνδικαλιστική παράταξη μετά τον «πόλεμο» στις τάξεις της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα. Ιδρυτική διακήρυξη για την «Ενότητα».

Διασπαστική θεωρείται από την ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα η απόσχιση συνδικαλιστών της και η δημιουργία μιας νέας συνδικαλιστικής παράταξης, της «Ενότητα – Δύναμη Ευθύνης και Προοπτικής».

Στη συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ ο εσωτερικός «πόλεμος» που μαινόταν επί περίπου ένα χρόνο είχε ως κατάληξη τη διάσπαση. Η δημιουργία της νέας παράταξης, με συνδικαλιστές κυρίως από το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα έχει μάλιστα ως ιδρυτικά μέλη συνδικαλιστικά στελέχη του κλίματος του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους παραμένοντες στη ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα να υποστηρίζουν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι ο ίδιος ο πρόεδρος έδωσε εδώ και καιρό τις ευλογίες του για τη διάσπαση και τη δημιουργία μιας νέας παράταξης.

Το διαζύγιο των «γαλάζιων» συνδικαλιστικών στελεχών φημολογούταν από πέρσι και η φημολογία φούντωσε μετά τα όσα έγιναν με την ΟΝΝΕΔ. Τότε όλοι στη ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα κατάλαβαν, όπως υποστηρίζουν, ότι θα έρχονταν σημαντικές αλλαγές και στη δική τους παράταξη.

«Η ΔΑΚΕ δε διασπάται, δε χειραγωγείται. Η ΔΑΚΕ δεν είναι μαγαζάκι κανενός και ανήκει στη νομιμοποιητική της βάση που είναι οι εργαζόμενοι», λέει σε επίσημη ανάρτησή της πριν από δυο μέρες η ΔΑΚΕ. Και μόλις ανακοινώθηκε η δημιουργία της «Ενότητας» ακολούθησε το εξής μήνυμα: «Στην Ελλάδα που ο Τσίπρας έπεισε ως αριστερός ... Στην Ελλάδα που το ΟΧΙ, έγινε ΝΑΙ σε μια νύχτα ... Γιατί όχι και μερικοί διασπαστές να μην φτιάξουν μια 'ΕΝΟΤΗΤΑ'».

Συνδικαλιστές που δηλώνουν προσκείμενοι στον πρόεδρο της ΝΔ χαρακτήρισαν τον παλιό –πλέον- συνδικαλιστικό φορέα τους «μηχανισμό βολεμένων συνδικαλιστών». Το πρόβλημα εκτός των άλλων, φέρεται να είναι και με τον πρόεδρο της παράταξης, Νίκο Κουτσιούκη. Στα ιδρυτικά μέλη της «Ενότητας» περιλαμβάνεται και ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ, Βασίλης Λάμπρου, που είναι γνωστός υποστηρικτής του Κυριάκου Μητσοτάκη και είχε κατηγορήσει την ηγεσία της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα για τη στάση της απέναντι στην απορρύθμιση των εργασιακών από την κυβέρνηση.

Η ηγεσία της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, τότε προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, βγάζοντας προς τα έξω την εικόνα μιας παράταξης που δέχεται και τις διαφορετικές απόψεις εντός της. Τελικά η διάσπαση δεν αποφεύχθηκε.

Στην ιδρυτική της διακήρυξη η νέα παράταξη «Ενότητα» επισημαίνει ότι πρόκειται για «μια συνδικαλιστική παράταξη που λειτουργεί χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και που έχει στόχο να αλλάξει τη δομή του συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας». Κάνει λόγο για ένα νέο συνδικαλιστικό μοντέλο που θα λειτουργεί με «αξιοκρατία, δικαιοσύνη, κοινωνική αλληλεγγύη στα πλαίσια μιας σύγχρονης, ελεύθερης, ευρωπαϊκής δομής».

«Βασικά χαρακτηριστικά μας είναι η εσωτερική δημοκρατική λειτουργία, η διαφάνεια, η αξιοπρέπεια που είναι οι βασικές αρχές για την προστασία των ατομικών ελευθεριών μέσα σε ένα ελεύθερο οικονομικό τοπίο που θα εξασφαλίζει ευημερία για τους εργαζόμενους. Για μας ο συνδικαλισμός είναι δικαίωμα, όχι υποχρέωση, και το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση είναι αυτονόητο. Δημιουργήσαμε ένα δημοκρατικό, κοινωνικό, μεταρρυθμιστικό σχήμα που στηρίζεται στην σύγχρονη αντίληψη συνδικαλιστικής έκφρασης μακριά από ακραίες μορφές που στηρίζονται στον λαϊκισμό και στην αδιαλλαξία που ενώ εμφανίζονται έτσι στο προσκήνιο, υποκλίνονται με υποτέλεια σε κόμματα και εργοδότες στο παρασκήνιο», επισημαίνεται στην ιδρυτική διακήρυξη της «Ενότητας».

Θέση της «Ενότητας» είναι ότι «στηρίζει απόλυτα τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών μέσα σε ένα πλαίσιο διαλόγου, αξιοπιστίας και υπεύθυνης διεκδίκησης».

Σημειώνουν επίσης ότι «η συνδικαλιστική έκφραση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα δεν εξαντλείται στις ΔΕΚΟ και στις Τράπεζες», ενώ στην ιδρυτική διακήρυξη εξαπολύεται δριμεία κριτική στις κυβερνητικές πολιτικές στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό.