Skip to main content

Η επίσκεψη Γουίλμπουρ Ρος στην Ελλάδα και οι όροι του

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος ζήτησε να έχουν διασφαλισθεί τα αποτελέσματα ενδεχόμενης επίσκεψης του στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, μπορεί να έδωσε το κατ αρχήν ok για ένα ταξίδι του, προσεχώς, στην Ελλάδα, ωστόσο, όπως μαθαίνουμε, ζήτησε προηγουμένως να έχουν διασφαλισθεί τα αποτελέσματα της επίσκεψης του. Για παράδειγμα, ζήτησε να διασφαλισθεί η ανακοίνωση φοροαπαλλαγών για τους αμερικανούς επενδυτές που θα έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να έρθει στη χώρα μας, απλώς, για να έρθει, αλλά να συνδυαστεί η εδώ παρουσία του με κάτι σημαντικό.

Το γεγονός ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ για την Ελλάδα είναι, προς το παρόν, περιορισμένο στην πράξη, λειτουργεί ανασταλτικά ως προς την ανάληψη σημαντικότερων πρωτοβουλιών. Αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει προσπάθεια. Κι ενδεχομένως σε αυτό το πλαίσιο να εντάσσεται και μια ακόμα κίνηση. Χωρίς να έχουμε μάθει ακόμα τον σκοπό της επίσκεψης, πληροφορούμαστε ότι ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Πάιατ, θα πάει στη Γερμανία στις αρχές της άλλης εβδομάδας. Κι ενδεχομένως αυτή η επίσκεψη να έχει σχέση με όλα όσα αναφέρονται παραπάνω..

Μεμονωμένα, πάντως, ενδιαφέρον υπάρχει από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Για παράδειγμα, δυο αμερικανικά funds (πρόκειται για τα Castlelake και Collers Capital)  έχουν εμφανιστεί για να διεκδικήσουν το ποσοστό που κατέχει σήμερα στην Πανγαία η ισραηλινή εταιρία Invel Real Estate , ο επικεφαλής της οποίας, για τους δικούς του λόγους, θέλει να αποεπενδύσει. Και τα δύο ενδιαφέρονται αποκλειστικά επενδυτικά...Όπερ σημαίνει ότι η εταιρία real estate θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και μετά την αλλαγή φρουράς.