Skip to main content

Με διπλή ατζέντα αλλά χωρίς Θεσσαλονίκη η επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα

Οι στόχοι της παρουσίας του Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο - Οι τελευταίες πληροφορίες για την επίσκεψη.

Μία μεγάλη συνάντηση Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών σχεδιάζεται για τις 8 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην ελληνική πρωτεύουσα.

Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προσδοκούν σε ένα συνδυασμό από πολιτικά και οικονομικά οφέλη.

Ο κ. Μακρόν, που θα επισκεφθεί την Αθήνα το διήμερο 7- 8 Σεπτεμβρίου συνοδευόμενους από κλιμάκιο υπουργών και εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων, τελικώς δεν θα συμπεριλάβει την Θεσσαλονίκη σε αυτή την διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Στις 7 Σεπτεμβρίου ο Γάλλος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει ομιλία στην Πνύκα, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μία συνάντηση Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών, επικεφαλής μεγάλων ομίλων που ενδιαφέρονται για επενδύσεις και συνεργασίες στην Ελλάδα, θέλοντας να αξιοποιήσουν και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκεται σε εφαρμογή από την κυβέρνηση.

Αυτό που μέχρι του παρόντος γνωρίζουμε είναι, ότι σε αυτές τις συναντήσεις από γαλλικής πλευράς θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των γνωστών μας Suez και Veolia, που είχαν ενδιαφερθεί και στο παρελθόν για τις ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ όπως και για περιβαλλοντικά έργα στη χώρα μας. Επίσης, θα εκπροσωπείται ο πετρελαϊκός όμιλος ΤΟΤΑL, ο ενεργειακός EDF, αλλά και η Vinci που είναι μεταξύ των εταιρειών που ενδιαφέρονται για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.

Η σύνθεση και το πρόγραμμα της γαλλικής επιχειρηματικής αποστολής όπως και των ελληνικών συμμετοχών, θα γίνουν γνωστά μετά τις 4-5 Σεπτεμβρίου και την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στο Παρίσι κατά την οποία θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες του οικονομικού σκέλους του προγράμματος της επίσκεψης Μακρόν.

Στην ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως ταιριάζει πολύ το γνωστό «Ελλάς- Γαλλία, Συμμαχία» και όπως έχει διαρρεύσει, δεν υπάρχει καμία αντίρρηση στο να αναληφθεί από Γάλλους η τεχνική υποστήριξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που πρόκειται να λειτουργήσει τον επόμενο χρόνο και η οποία θα διαχειρίζεται πόρους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας, έχει παρελθόν και παρόν κι έχει δέσει ισχυρές ρίζες, σε όλα τα επίπεδα δράσεων και πρωτοβουλιών και, βεβαίως στον χώρο της οικονομίας.

Ωστόσο, όσοι γνωρίζουν καλύτερα τα των εξελίξεων στη Γαλλία, επιμένουν πως η επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα εντάσσεται στις προσπάθειες του Γάλλου προέδρου για δημιουργία μίας ομάδας κρατών, ενός pressure group εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα μπορεί αποτελεσματικότερα να προωθεί θέσεις που εκφράζουν μία διαφορετική πολιτικό- οικονομική προσέγγιση από αυτή της γερμανικής σχολής.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που έχει δει την δημοτικότητά του να κατρακυλά σε χρόνο – ρεκόρ από την εκλογή του, προσπαθεί να αξιοποιήσει την γερμανική προεκλογική περίοδο για να ενισχύσει το δικό του αφήγημα για το Ευρωπαϊκό οικονομικό και κοινωνικό στερέωμα.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίξει το αίτημά του για τροποποίηση της Κοινοτικής Οδηγίας που αφορά στους αποσπασμένους εργαζομένους. Το θέμα έθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν όταν πρόσφατα συναντήθηκε με τους ηγέτης Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Αυστρίας, Τσεχίας και Σλοβακίας, ενώ αυτό ακριβώς το ζήτημα και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της πρωθυπουργού της Πολωνίας.

Το θέμα όμως έχει βάλει υψηλά στην ατζέντα του ο κ. Μακρόν, που θέλει να υλοποιήσει προεκλογική του υπόσχεση καθώς αφορά μεγάλο αριθμό εργαζομένων, στη Γαλλία, από άλλες χώρες της Ε.Ε. (το 2016 η Γαλλία φιλοξενούσε 260.000 αποσπασμένους Πολωνούς μισθωτούς), που ακριβώς επειδή έχουν χαμηλότερο κόστος για τις επιχειρήσεις που τους απασχολούν, εν προκειμένω τις γαλλικές, συντελούν στην αύξηση της ανεργίας μεταξύ των Γάλλων πολιτών αλλά και στην όξυνση των κοινωνικών αντιπαραθέσεων.

Θεωρείται βέβαιο, ότι μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν προς συζήτηση από πλευράς του Γάλλου προέδρου, θα είναι αυτό του «κοινωνικού ντάμπινγκ», ενώ είναι πλέον ή βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει την γαλλική υποστήριξη στα θέματα μείωσης του ελληνικού χρέους και στήριξης της αναπτυξιακής προσπάθειας της εθνικής μας οικονομίας.