Skip to main content

Η επίθεση στη Βαγδάτη έφερε την παραίτηση του Ιρακινού ΥΠΕΣ

Την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Χ. αλ-Αμπάντι υπέβαλε ο Ιρακινός υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ αλ-Γκαμπάν ως επακόλουθο της επίθεσης στη Βαγδάτη.

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα στον πρωθυπουργό Χάιντερ αλ-Αμπάντι ο Ιρακινός υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ αλ-Γκαμπάν, δύο ημέρες μετά την επίθεση στη Βαγδάτη που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 200 ανθρώπους και την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

«Υπέβαλα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό», ανακοίνωσε ο Γκαμπάν σε συνέντευξη Τύπου.

Την Κυριακή, τουλάχιστον 213 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίσθηκαν όταν ένα παγιδευμένο όχημα εξερράγη σε εμπορική συνοικία της ιρακινής πρωτεύουσας. Ήταν η πιο φονική επίθεση που έχει σημειωθεί εδώ και δεκαετίες στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Γκαμπάν, το όχημα έφτασε από την επαρχία Ντιγιάλα, βόρεια της πρωτεύουσας, πράγμα που σημαίνει ότι στη διάρκεια της διαδρομής του κατάφερε να περάσει χωρίς πρόβλημα τα σημεία ελέγχου που έχουν δημιουργήσει οι δυνάμεις ασφαλείας.

Ο Γκαμπάν δήλωσε πως αυτά τα σημεία ελέγχου, τα οποία είναι διασκορπισμένα σε όλη τη Βαγδάτη και αποτελούν ένα από τα συμβολικά μέτρα που έχει λάβει το κράτος για να διασφαλίσει την ασφάλεια της πόλης, είναι «απολύτως άχρηστα».

Ήδη από την επομένη της επίθεσης, πολλοί Ιρακινοί εξέφρασαν την οργή τους για την αδυναμία της κυβέρνησης να προλαμβάνει τέτοιες επιθέσεις.

Ως αντίδραση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εκτέλεση πέντε καταδικασμένων σε θάνατο και τη σύλληψη 40 τζιχαντιστών. Η ανακοίνωση της παραίτησης του υπουργού Εσωτερικών φαίνεται ότι προορίζεται επίσης για να κατευνάσει την οργή των Ιρακινών.