Skip to main content

Η επιβεβαίωση της Voria.gr για το θέμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου

Το νέο Ευρωπαικό Νομισματικό Ταμείο θα μετατραπεί σε ευρωπαϊκό θεσμό και θα τεθεί υπό την εποπτεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ηταν αναμενόμενο και μόνο όσοι δεν γνωρίζουν τις λεπτές ισορροπίες στο Βερολίνο έπεσαν απ΄ τα σύννεφα. Ο λόγος αφορά στις ισχυρές ενστάσεις που έχει προβάλει η Γερμανία, για τη δέσμη προτάσεων που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικά για το κομμάτι που αφορά στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ) κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου Διεθνούς.

Κι αυτό γιατί κορμός αυτών των προτάσεων είναι η μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, μέσω της χορήγησης ευρύτερων εξουσιών που θα προσβλέπουν και στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα. Το νέο Ταμείο θα μετατραπεί σε ευρωπαϊκό θεσμό και θα τεθεί υπό την εποπτεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όμως, η Γερμανία έχει εκφράσει την ανησυχία ότι ο έλεγχος του Ταμείου θα περιέλθει στα χέρια των ευρωπαϊκών θεσμών, αφαιρώντας ουσιαστικά τη δυνατότητα να εποπτεύεται από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Κι αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν θέλουν να ακούν ούτε κουβέντα στη γερμανική ελίτ. Και κάπως έτσι – όπως εξαρχής έχει γράψει η Voria.gr -  το σενάριο για την δημιουργία του ΕΝΤ θα παραπεμφθεί στις καλένδες.

Κι αυτό γιατί το Βερολίνο λέει «ναι» στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, με την προϋπόθεση όμως να μην αποκτήσει διευρυμένες αρμοδιότητες...