Skip to main content

Η Ευρωομάδα Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη:Τι είπαν για κρίση και ακροδεξιά

τις ευθύνες όσων χειρίστηκαν την ευρωπαϊκή κρίση και στις επιπτώσεις που είχαν τα μνημόνια εστίασε η πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς.

Οι επιπτώσεις των μνημονίων και η προοπτική που διανοίγεται για την Ευρώπη μετά το τέλος των προγραμμάτων προσαρμογής και την έξοδο από αυτά και της Ελλάδας τον Αύγουστο, το μεταναστευτικό, το προσφυγικό, καθώς και τα φαινόμενα εθνικισμών, ανάδυσης της ακροδεξιάς και επανεμφάνισης φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας απασχολούν τις εργασίες της Ευρωομάδας της Αριστεράς(GUE/NGL), στη Θεσσαλονίκη.

Στις ευθύνες όσων χειρίστηκαν την ευρωπαϊκή κρίση και στις επιπτώσεις που είχαν τα μνημόνια, ιδιαίτερα στη Ελλάδα, εστίασε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στις εργασίες της Ευρωομάδας της Αριστεράς(GUE/NGL), στη Θεσσαλονίκη, η πρόεδρος της, ευρωβουλευτής, Γκάμπι Τσίμερ.

Η κ. Τσίμερ αναφέρθηκε στις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών για το τοπίο, μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, τον Αύγουστο, επισημαίνοντας και την πιο σκληρή στάση της Γερμανίας και τόνισε ότι το μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας μετά τα μνημόνια είναι κι αυτό ένα πεδίο συζήτησης για την Ευρωομάδα της Αριστεράς.

«Μας βοηθά να ακούμε διαφορετικές απόψεις, γιατί νομίζω ότι καμία χώρα δεν έχει βρεθεί σε τέτοια κατάσταση, με τόση πίεση, από την Ε.Ε. και από τα κράτη - μέλη και με τόσες δυσμενείς επιπτώσεις για τον λαό και μάλιστα αυτό συνοδευόταν και από μια δυσφήμιση» είπε η κ. Τσίμερ και πρόσθεσε: «Προσπαθούν να αποσιωπήσουν (στην κοινή γνώμη) τις ευθύνες, αυτών που ευθύνονται για την κρίση».

Η κ. Τσίμερ υπογράμμισε ότι σημαντικό είναι να συζητηθεί και το τι γίνεται με τις μεταναστευτικές ροές, αλλά και η συνεργασία με τις βαλκανικές χώρες, που δεν συμμετέχουν στην Ε.Ε. «Να κάνουμε μια συζήτηση για την μετεξέλιξη των Δυτικών Βαλκανίων. Τι κάνουμε με τις μη χώρες μέλη;» είπε η κ. Τσίμερ . Τέλος, αναφέρθηκε στα φαινόμενα «ακροδεξιών και φασιστικών ομάδων σε διάφορα κράτη -μέλη» και στην ανάγκη να βρεθούν λύσεις που να βοηθήσουν να αλλάξει η κατάσταση. 

Η κ. Τσίμερ αναφέρθηκε στο ιστορικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης και στην προσπάθεια που γίνεται για να αναδειχθεί. «Με μεγάλη χαρά, να υποστηρίξουμε αυτό το όνομα που έχει η Θεσσαλονίκη και χαιρόμαστε για τη συνάντηση με το δήμαρχο» είπε η κ. Τσίμερ.

«Η αντιμετώπιση της ακροδεξιάς είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Ο αγώνας για ειρήνη και κοινή πάλη των λαών καθίσταται πιο αναγκαίος από ποτέ» τόνισε ο αντιπρόεδρος της GUE/NGL, Κύπριος ευρωβουλευτής, Νεοκλής Συλικιώτης. 

Ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε στους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στη Συρία, επισημαίνοντας και τις ευθύνες της Ε.Ε. αλλά και τη στάση «προκλητικής ανοχής» προς την Τουρκία για την παράνομη κατοχή εδάφους ευρωπαϊκής χώρας (της Κύπρου) και της πολιτικής των «ίσων αποστάσεων» σε ότι αφορά το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.

«Να δυναμώσουμε την κοινή μας πάλι ενάντια στις επεμβάσεις και στους πολέμους» είπε ο κ. Συλικιώτης και πρόσθεσε:  «Ως ΑΚΕΛ, γνωρίζουμε τι σημαίνει κατοχή προσφυγιά και διεθνή αλληλεγγύη».
«Η ομάδα μας είναι η μόνη στο ευρωκοινοβούλιο που στέκεται αλληλέγγυα στον αγωνιζόμενο λαό, για ανάπτυξη και ευημερία, σταθερά ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές» τόνισε ο κ. Συλικιώτης.  

Ως τη «μόνη επιτυχημένη ειρηνευτική διαδικασία στην Ευρώπη» χαρακτήρισε την ιστορική «Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής», η ιρλανδέζα ευρωβουλευτής της (GUE/NGL), Μαρτίνα Άντερσον.
«Δεν ήταν μια συμφωνία , μια χειραψία. Είναι η μόνη σχετικά επιτυχής ειρηνευτική διαδικασία στην Ευρώπη» είπε η ευρωβουλευτής και τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί να υποστηρίζεται οικονομικά, γιατί «είναι σημαντική για την ειρηνευτική διαδικασία».

Σε ότι αφορά την έννοια του «εθνικισμού», υποστήριξε ότι η ακροδεξιά έχει «μεταλλάξει» την έννοια αυτή. 
«Ο εθνικισμός στη χώρα μου και αριστερός είναι και προοδευτικός» είπε η ιρλανδέζα ευρωβουλευτής και πρόσθεσε ότι στη χώρα της υπάρχει ένα «εθνικιστικό αριστερό κίνημα», που «δεν έχει αφήσει καθόλου χώρο στην ακροδεξιά» και στις πρακτικές με τις οποίες όπως είπε, «διαστρέφει» αυτή την έννοια, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού.

«Πρέπει η διεθνής αριστερά να διεκδικήσει τον εθνικισμό, να μην αφήνει να τον σφετερίζεται η ακροδεξιά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παντού και για αυτό θα χρειαστεί κάποια αλλαγή νοοτροπίας» τόνισε η ιρλανδέζα ευρωβουλευτής.

«Η ευρωομάδα μας σχεδόν διπλασίασε τη δύναμη της, αποτυπώνοντας την αγωνία των λαών, αυτό αποτυπώθηκε και στις εκλογές στις χώρες του νότου» είπε η ευρωβουλευτής της GUE/NGL, Σοφία Σακοράφα, τονίζοντας ότι για τα δεινά των πολιτών ευθύνονται οι "νεοφιλελεύθερες πολιτικές" που εφαρμόστηκαν και πρόσθεσε:  

«Να απαντήσει η αριστερά σήμερα, υπεύθυνα και έντιμα, στο ερώτημα. Μπορεί η εφαρμογή του νεοφιλελευθερισμού να βγάλει μια χώρα από την κρίση, ή αυτό μπορεί να το κάνει η αντίσταση στον νεοφιλελευθερισμό με μια εναλλακτική πολιτική».

Δηλώσεις Στ. Κούλογλου, Κ. Κούνεβα, Κ. Χρυσόγονου στις εργασίες της Ευρωομάδας της Αριστεράς(GUE/NGL)

«Η διαφθορά την Ευρώπη είναι μια διαχρονική πηγή κοινωνικών ανισοτήτων» ανέφερε στην εισήγησή του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) Στέλιος Κούλογλου, στις εργασίες της GUE/NGL στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Κούλογλου επεσήμανε ακόμη την ανάγκη προστασίας και υποστήριξης των «μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος», που αποκαλύπτουν πρακτικές διαφθοράς όταν τις εντοπίζουν, βιώνοντας μάλιστα, αντί «αποδοχής», ένα πολύ μεγάλο «προσωπικό και οικογενειακό» κόστος.

«Η διαφθορά είναι μια διαχρονική πηγή κοινωνικών ανισοτήτων. Και είναι και βασική αιτία για την άνοδο της εγκληματικότητας» είπε ο ευρωβουλευτής και πρόσθεσε: «Και στην Ε.Ε. είχαμε τις δολοφονίες δύο δημοσιογράφων μέσα στην Ε.Ε.. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Τα σκάνδαλα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, χάρη και στη δράση των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος».

Στα αίτια που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την ενδυνάμωση της Αριστεράς στη Βουλγαρία και τη Σερβία, αναφέρθηκε η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την αύξηση των ακροδεξιών σχημάτων και αντιλήψεων στη ΝΑ Ευρώπη.

«Μόνο μια Αριστερά που θα κόψει τους δεσμούς της με τις γκρίζες σελίδες του δογματισμού, που δεν θα αναπαράγει νέες νομενκλατούρες, δεν θα υποκύπτει στη διαφθορά και θα προτάσσει λύσεις για τη δραστική μείωση της φτώχειας και των εισοδηματικών ανισοτήτων, μπορεί να κερδίσει έδαφος και να πείσει τους λαούς των Βαλκανίων ότι μπορούν να αλλάξουν τη ζωή τους. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήξαμε και στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησε η GUE/NGL στη Σόφια, σκύβοντας πάνω στις αιτίες της τεράστιας κοινωνικής ανισότητας και των εκτεταμένων φαινομένων διαφθοράς» δήλωσε η κ. Κούνεβα.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής της GUE/NGL Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, επεσήμανε ότι είναι μια πόλη που έχει πληγεί από την «τάση αποβιομηχάνισης που παρατηρείται γενικότερα στην ελληνική οικονομία» και ότι «η πόλη πρέπει να εκμεταλλευτεί την πολιτιστική της κληρονομιά πολλών αιώνων και το ιστορικό της παρελθόν της πολυπολιτισμικότητας για να αναδειχθεί σε έναν ακόμη πιο ελκυστικό τουριστικό προορισμό».