Skip to main content

Η Μογκερίνι προτρέπει την Τουρκία να συμμορφωθεί στο Διεθνές Δίκαιο

Τι αναφέρει η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ερώτηση που κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νότης Μαριάς για την τουρκική ΝΟΤΑΜ.

Ο κ. Μαριάς, ανεξάρτητος ευρωβουλευτής κατέθεσε ερώτηση προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, κα. Φ. Μογκερίνι, σχετικά με την θέση της Επιτροπής στις κατάφωρες παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας από την Τουρκία, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο και δημιουργεί συνθήκες θερμού επεισοδίου μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Μαριάς, αναφερόμενος στην τουρκική ΝΟΤΑΜ που κάλυπτε όλο το Αιγαίο, ακόμη και τα εδάφη ελληνικών νησιών, ζήτησε από την κα. Μογκερίνι να καταδικάσει την παράνομη τουρκική ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την διεθνή ειρήνη και τις ευρωπαϊκές και διεθνείς αερομεταφορές και να προβεί σε ενέργειες προκειμένου να ακυρωθεί η εν λόγω παράνομη τουρκική ΝΟΤΑΜ.

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -έστω και καθυστερημένη- είναι η ακόλουθη:

«Η Επιτροπή παρακολουθεί το θέμα και έλαβε υπό σημείωση ότι έχει επιλυθεί διμερώς. Η Επιτροπή υποστηρίζει τη διαδικασία διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

» Στα συμπεράσματά του, της 16ης Δεκεμβρίου 2011, το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί ανεπιφύλακτα ότι θα επιδιώξει σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνική επίλυση διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με προσφυγή, εφόσον απαιτείται, στο Διεθνές Δικαστήριο.

» Ως εκ τούτου, η Ένωση εκφράζει εκ νέου σοβαρές ανησυχίες και προτρέπει την Τουρκία να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους ή αιτία τριβής ή ενέργειες που θα μπορούσαν να βλάψουν τις καλές σχέσεις γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

» Η Επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας σε όλες τις σχετικές επαφές με τις τουρκικές αρχές».

Ο Μακεδών