Skip to main content

Η Ford αποκαλύπτει το νέο Focus συνεχίζοντας την παράδοση 20 ετών

Το νέο Focus είναι το πρώτο όχημα σε όλο τον κόσμο που βασίζεται στη νέα πλατφόρμα C2, που έχει σχεδιαστεί για βελτιωμένη προστασία στις συγκρούσεις

Το νέο Focus παραμένει πιστό σε μία παράδοση 20 χρόνων στην πιο δυναμική συμπεριφορά στην κατηγορία του, που αναβαθμίζεται με τη χρήση - για πρώτη φορά σε Focus - της τεχνολογίας Continuously Controlled Damping (CCD) για τα ανεξάρτητα συστήματα εμπρός και πίσω ανάρτησης, νέα, επιλέξιμα προφίλ οδήγησης (Drive Modes), ένα απομονωμένο πίσω υποπλαίσιο για βελτιωμένη ποιότητα κύλισης και τεχνολογία ελατηρίων – πατέντα της Ford.

Η εμπειρία επιβατών αναβαθμίζεται με χαρακτηριστικά άνεσης όπως το ενσωματωμένο FordPass Connect modem για συνδεσιμότητα εν κινήσει και μία νέα επιφάνεια Ασύρματης Φόρτισης για συμβατές συσκευές smartphone.

Η γκάμα προσφερόμενων κινητήρων περιλαμβάνει μία βελτιστοποιημένη έκδοση του πολυβραβευμένου χιλιάρη EcoBoost της Ford και ένα νέο βενζινοκινητήρα 1.5L EcoBoost. Και τα δύο μηχανικά σύνολα αναβαθμίζονται με την πρώτη εφαρμογή απενεργοποίησης κυλίνδρου της Ford σε τρικύλινδρους κινητήρες. Νέοι κινητήρες 1.5 L EcoBlue και 2.0L EcoBlue diesel προσφέρουν βέλτιστη οικονομία καυσίμου, ενώ ένα νέο, ευφυές οκτατάχυτο αυτόματο κιβώτιο προσαρμόζει τις αλλαγές σχέσεων στο οδηγικό στυλ και ελέγχεται μέσω ενός κομψού και εργονομικού επιλογέα Rotary Gear Shift Dial.

Η πιο ολοκληρωμένη γκάμα στην ιστορία του Focus παρουσιάζεται σε πεντάθυρες hatchback, wagon και σε ορισμένες αγορές τετράθυρες εκδόσεις, η κάθε μία με αποκλειστική προσωπικότητα για να ικανοποιήσει όλες τις επιθυμίες και φιλοδοξίες των αγοραστών της μεσαίας κατηγορίας. Ανάμεσά τους τα κομψά Focus Trend και Titanium, το σπορ Focus ST-Line, το πολυτελές Focus Vignale και το πρώτο Focus Active crossover.



Το νέο Focus είναι το πρώτο όχημα σε όλο τον κόσμο που βασίζεται στη νέα πλατφόρμα C2 της Ford, η οποία έχει σχεδιαστεί για βελτιωμένη προστασία στις συγκρούσεις. Παράλληλα, προσφέρει το περισσότερους χώρους για μεσαίο μοντέλο της Ford χωρίς αυτό να επηρεάζει τις εξωτερικές του διαστάσεις, ενώ η βελτιωμένη αεροδυναμική του πετυχαίνει μειωμένη κατανάλωση. Η καλύτερη ποιότητα κατασκευής στην ιστορία του είναι αποτέλεσμα μιας επένδυσης 600 εκατομμυρίων Ευρώ στο εργοστάσιο συναρμολόγησης της Ford στο Saarlouis της Γερμανίας.

Η Ford έχει πουλήσει σχεδόν επτά εκατομμύρια αυτοκίνητα Focus στην Ευρώπη* και πάνω από 16 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, από το 1998 που λανσαρίστηκε η πρώτη γενιά Focus και άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού.



Το νέο Ford Focus σηματοδοτεί μία εξέλιξη στη σχεδιαστική γλώσσα της Ford. Έχοντας δημιουργηθεί για να προφέρει πιο πλούσια εμπειρία στους κατόχους του, η ‘ανθρωποκεντρική’ σχεδιαστική φιλοσοφία ‘παντρεύει’ εκφραστικές σχεδιαστικές φόρμες με πρακτικά στοιχεία.

«Θέλαμε το νέο μας Focus να είναι ένα προϊόν που οι πελάτες όχι απλώς θα ερωτευθούν με την πρώτη ματιά, αλλά και θα παραμείνουν ερωτευμένοι μαζί του,» δήλωσε ο Amko Leenarts, director, Design, Ford Ευρώπης. «Τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, η νέα μας σχεδιαστική φιλοσοφία θα δημιουργήσει αξέχαστες στιγμές αλληλεπίδρασης που ‘χτίζουν’ και διατηρούν τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και μηχανής.»

Το Focus διαθέτει πιο ώριμες αναλογίες που υποδηλώνουν μία πιο premium, σπορ σιλουέτα, προσφέροντας παράλληλα αυξημένα επίπεδα άνεσης και ευρυχωρίας. Η νέα, ξεχωριστή εμφάνιση οφείλεται κυρίως στην τοποθέτηση των κολόνων A ακόμα πιο πίσω. Μία ισορροπημένη αναλογία που τους επιτρέπει να ‘στοχεύουν’ στο κέντρο των εμπρός τροχών, ενώ οι ανάγλυφες Κολώνες C ‘πατούν’ δυναμικά πάνω από τους πίσω τροχούς. Το μακρύτερο καπό συνδυάζεται αρμονικά με το εμπρός φτερό και την λιγότερο σφηνοειδή μεσαία γραμμή, αναδεικνύοντας δυναμισμό, κομψότητα και τον premium σπορ χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Η αύξηση του μεταξονίου κατά 53 mm επιτρέπει τη χρήση τροχών μεγαλύτερης διαμέτρου, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αίσθηση μήκους και μάζας αμαξώματος. Οι κοντύτεροι πρόβολοι και η τοποθέτηση της καμπίνας προς τα πίσω χαρίζει ισχυρό, δυναμικό στήσιμο με συμπαγές αποτύπωμα.

Η διαχείριση της ροής αέρα γύρω από το όχημα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σχεδιαστική εξέλιξη του νέου Focus. Ένα εξαιρετικά κομψό, ανάγλυφο και δυναμικό εξωτερικό προσφέρει κορυφαία αεροδυναμική απόδοση μέσω του χαμηλότερου προφίλ, των κοντών πίσω προβόλων, των ακμών στις γωνίες και των αρμονικά ενσωματωμένων αεροδυναμικών χαρακτηριστικών.

Οι πλούσιες μεταλλικές επιφάνειες διαμορφώνονται μέσα από αεροδυναμικές, αθλητικές, ανάγλυφες φόρμες. Φαρδιές επιφάνειες ‘αιχμαλωτίζουν’ το φως αναδεικνύοντας το όχημα από μπροστά μέχρι πίσω. Τα μακριά εμπρός φτερά οδηγούν το βλέμμα προς τα πίσω, δημιουργώντας μία δυναμική οπτική ευελιξία.

Η φυσιογνωμία του νέου Focus είναι απλή και αρμονική, αποπνέοντας καθαρότητα και δυναμισμό. Μία αισθητά μεγαλύτερη, αλλά αναγνωρίσιμη μάσκα Ford δεσπόζει ανάμεσα στους ‘οριζόντιους’ προβολείς, που όπως και τα πίσω φώτα, είναι τραβηγμένοι στα άκρα για να επιτείνουν την αίσθηση του πλάτους και της στιβαρότητας.

Τα πίσω φώτα αποτελούνται πλέον από δύο τμήματα, για μεγαλύτερη ευελιξία στο άνοιγμα του πορτμπαγκάζ, ενώ οι τεχνολογίες φώτων LED δημιουργούν στοιχεία ταυτότητας τόσο στο φως της ημέρας όσο και στο σκοτάδι. Το λογότυπο Focus είναι γραμμένο με σατινέ γράμματα ανάμεσα στα πίσω φώτα, επιβεβαιώνοντας την premium ποιότητα κατασκευής και στο πίσω τμήμα.

Το νέο Focus προσφέρει μία ειδικά διαμορφωμένη γκάμα εκδόσεων Focus Vignale, ST-Line, Active και Titanium με στοιχεία διαφοροποίησης που εκφράζουν τις ειδικές προτιμήσεις και ανάγκες των πελατών.

Το Focus είναι το πρώτο όχημα που βασίζεται στη νέα πλατφόρμα της Ford C2 η οποία – σε συνδυασμό με μία νέα δομή αμαξώματος – επέτρεψε στους μηχανικούς να αυξήσουν την ακαμψία για μεγαλύτερη απόκριση. Η στρεπτική ακαμψία έχει βελτιωθεί κατά 20% συγκριτικά με την προηγούμενη γενιά Focus, ενώ η στιβαρότητα των σημείων έδρασης της ανάρτησης αυξήθηκε μέχρι 50%, μειώνοντας την κάμψη για καλύτερο έλεγχο αμαξώματος.

Οι πελάτες του νέου Focus μπορούν να επιλέξουν από μία προηγμένη γκάμα κινητήρων βενζίνης Ford EcoBoost και Ford EcoBlue diesel με βελτιστοποιημένη ισχύ και πολιτισμένη λειτουργία. Όλοι πληρούν τις τελευταίες, αυστηρές προδιαγραφές εκπομπών ρύπων Euro 6 που υπολογίστηκαν σύμφωνα με τα πρωτόκολλο World Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP). Οι κινητήρες υποστηρίζονται από στάνταρ λειτουργία Auto Start-Stop για μειωμένο λειτουργικό κόστος και ομαλή λειτουργία, εξατάχυτα μηχανικά κιβώτιο και ένα νέο οκτατάχυτο αυτόματο για άνεση στο ταξίδι.

Ο πολυβραβευμένος, χιλιάρης κινητήρας EcoBoost της Ford διατίθεται σε εκδόσεις 85, 100 και 125 ίππων, και ο νέος 1.5L EcoBoost αντίστοιχα σε 150 και 182 ίππων.

Οι νέοι, προηγμένοι υπερτροφοδοτούμενοι κινητήρες Ford EcoBlue diesel είναι σχεδιασμένοι για να προσφέρουν υψηλότερη ισχύ, περισσότερη ροπή στις χαμηλές στροφές, βελτιωμένη απόδοση καυσίμου και πολιτισμένη λειτουργία για οδηγούς που διανύουν μεγάλες αποστάσεις. Ο νέος 1.5L EcoBlue διατίθεται σε εκδόσεις 95 και 120 ίππων, που αποδίδουν ροπή 300 Nm και με προβλεπόμενες εκπομπές  CO2 από 91 g/km για το πεντάθυρο μοντέλο. Ο κινητήρας 2.0L EcoBlue αποδίδει 150 ίππους, ροπή 370 Nm κα προβλεπόμενες εκπομπές CO2 από 112 g/km για το πεντάθυρο μοντέλο.

Σε συνεργασία με το GOnews