Skip to main content

Η γαλάζια... σφαγή της Β' Θεσσαλονίκης - Πού θα κριθεί η μάχη

Σε τρεις γεωγραφικούς τομείς χωρισμένες οι ψήφοι. Πού θα κριθεί η μάχη, πού στοχεύουν οι υποψήφιοι βουλευτές της Β' Θεσσαλονίκης.

Σε μια από τις πιο σκληρές εκλογικές περιφέρειες αναδεικνύεται η Β' Θεσσαλονίκης και με τα σημερινά δεδομένα των υποψήφιων (και πρόθυμων να είναι υποψήφιοι) βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, αφού οι ιδιαιτερότητες της εννεαεδρικής περιφέρειας ενδέχεται να καθορίσουν το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο κύριος παράγοντας στη Β' Θεσσαλονίκης είναι ο γεωγραφικός. Η συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια χωρίζεται σε τρεις νοητές γεωγραφικές ενότητες όχι πάντα με πολλά κοινά χαρακτηριστικά των δήμων που περιλαμβάνουν. Ωστόσο, η χωροθέτησή τους μπορεί να τις καταστήσει ενότητες και αυτό προκύπτει κι από τα εκλογικά αποτελέσματα της ΝΔ διαχρονικά στην περιοχή.

Εάν τα σημερινά δημοσκοπικά ευρήματα επαληθευτούν και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, στη Β' Θεσσαλονίκης η ΝΔ εκλέξει τουλάχιστον τρεις βουλευτές (το εκλογικό μέτρο είναι 11,11%, που σημαίνει ότι πρέπει να πάρει ποσοστό τουλάχιστον 33,33% στην εκλογική περιφέρεια), μπαίνουν πολλά ερωτήματα για το ποιοι έχουν τύχη να εκλεγούν εάν κάποιος θεωρήσει ότι το δίδυμο των σημερινών βουλευτών (Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης) θα καταλάβει δυο εκλόγιμες θέσεις.

Στη Β' Θεσσαλονίκης η ΝΔ έχει παραδοσιακά μεγάλες δυνάμεις. Να σκεφτεί κάποιος ότι έφτασε σε ποσοστό κοντά στο 50% το 2004, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 104.000 ψήφους και εξέλεξε τότε τέσσερις βουλευτές. Είχε εκλέξει πέντε βουλευτές για ένα χρόνο, τους κ.κ. Αδάμ Ρεγκούζα, Γιώργο Σαλαγκούδη, Θεόδωρο Καράογλου, Δημήτρη Γαλαμάτη και Κωνσταντίνο Ζαχαράκη, αλλά με τις καραμπόλες την πέμπτη έδρα την πήρε ένα χρόνο μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ. Η δύναμη αυτή έκτοτε μετακινήθηκε, με αποτέλεσμα το 2009 να χάσει την πρωτιά από το ΠΑΣΟΚ, το 2012 να την ανακτήσει έναντι του ανερχόμενου τότε ΣΥΡΙΖΑ και στις επόμενες δυο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 να έρθει δεύτερο κόμμα, τον Ιανουάριο 2,4 μονάδες και 5.000 ψήφους κάτω από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Σεπτέμβριο 3,4 μονάδες και 6.000 ψήφους κάτω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στη Β' Θεσσαλονίκης είναι περίπου 285.000 και στις εκλογές έχουν τη δυνατότητα να βάλουν τρεις σταυρούς.

Οι τρεις ενότητες

Αυτό το εκλογικό σώμα είναι σχεδόν χωρίς συνοχή. Να σκεφτεί κάποιος ότι η Β' Θεσσαλονίκης έχει ένα μεγάλο αστικό κομμάτι, το οποίο οριακά δεν είναι ακόμη μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, στα ανατολικά (Θέρμη, Πυλαία – Χορτιάτης, Θερμαϊκός) και στα δυτικά (Ωραιόκαστρο) και το επίσης αστικό διοικητικό κέντρο του Λαγκαδά.

Έχει από την άλλη ένα πολύ μεγάλο αγροτικό κομμάτι (κάμπος Αξιού και Λαγκαδά), ένα ορεινό (περιοχή Σοχού, πίσω από το Χορτιάτη) κι ένα κατακερματισμένο παραθαλάσσιο τμήμα (Δέλτα, Βόλβη, αλλά και δήμος Θερμαϊκού), με εντελώς διαφορετικές ανάγκες και χαρακτηριστικά. Τουριστικό και αλιευτικό το παραθαλάσσιο κομμάτι της Βόλβης και του Θερμαϊκού, οστρακοκαλλιέργειες, γεωργικές καλλιέργειες και εθνικό πάρκο στο δήμο Δέλτα.

Τρεις ενότητες είναι διακριτές με βάση τη γεωγραφική τους χωροθέτηση και σύνδεση.

Η πρώτη περιλαμβάνει τους δήμους Λαγκαδά και Βόλβης, η δεύτερη τους δήμους Θέρμης, Θερμαϊκού και Πυλαίας – Χορτιάτη και η τρίτη τους δήμους Δέλτα, Χαλκηδόνας και Ωραιοκάστρου. Η εντοπιότητα των υποψηφίων έχει αποδειχτεί ότι παίζει καθοριστικό ρόλο, χωρίς όμως να λείπουν παραδείγματα βουλευτών, που παίρνουν μεγάλο αριθμό ψήφων σε όλη την έκταση της Β' Θεσσαλονίκης, όπως ο Θ. Καράογλου.

Οι τρεις αυτές ενότητες έχουν διαφοροποιήσεις ως προς τον αριθμό των ψηφοφόρων, όχι όμως μεγάλες. Ισχυρότερη αριθμητικά εμφανίζεται η τελευταία ενότητα, καθώς αριθμεί περίπου 108.000 εγγεγραμμένους (Θέρμη 35.500, Θερμαϊκός 32.000, Πυλαία – Χορτιάτης 40.500), ακολουθεί η δεύτερη ενότητα με περίπου 99.000 (Δέλτα 36.500, Χαλκηδόνα 32.500 και Ωραιόκαστρο 30.000) και τέλος η ενότητα των δήμων Λαγκαδά – Βόλβης με περίπου 79.000 (Λαγκαδάς 52.000 και Βόλβη 27.000).

Οι ψήφοι και οι υποψήφιοι

Από το 2004 κανένας από τους υποψήφιους βουλευτές Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ δεν έχει πάρει πάνω από 27.000 ψήφους (Καράογλου το 2007) και όσοι εκλέγονται πάντα παίρνουν πάνω από 20.000 ψήφους.

Τον Ιανουάριο του 2015 (το Σεπτέμβριο οι εκλογές έγιναν με λίστα) οι «χωρικές» δυνάμεις των δυο νυν βουλευτών (Καράογλου και Αναστασιάδης) και του τρίτου στη σειρά Δημήτρη Βαρτζόπουλου, ο οποίος αναμένεται εκ νέου να είναι υποψήφιος είχαν μια χαρακτηριστική κατανομή.

Ενώ στην ενότητα των δήμων Δέλτα – Χαλκηδόνας – Ωραιοκάστρου και Θερμαϊκού – Θέρμης – Πυλαίας-Χορτιάτη η σειρά των εκλεγμένων βουλευτών είναι Καράογλου πρώτος, Αναστασιάδης δεύτερος, ανατρέπεται στην ενότητα των δήμων Λαγκαδά – Βόλβης, όπου και στους δυο δήμους ο κ. Αναστασιάδης είναι πρώτος.

Σε όλους τους δήμους ο κ. Βαρτζόπουλος ήταν τρίτος στις ίδιες εκλογές, εκτός από το δήμο Χαλκηδόνας, όπου ο τότε υποψήφιος Παναγιώτης Δαϊκούδης ξεπέρασε σε ψήφους όλους τους υποψήφιους (η εντοπιότητα) και το δήμο Θέρμης, που την τρίτη θέση (επίσης λόγω εντοπιότητας) κατέλαβε ο Νίκος Βεζυρτζής.

Αν λοιπόν κάποιος βάλει στο τραπέζι τα ισχυρά (όπως εμφανίζονται) ονόματα των υποψηφίων βουλευτών στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Β' Θεσσαλονίκης και βασιστεί σε αυτά τα «χωρικά» δεδομένα, τότε μπορεί να κάνει τις πρώτες εκτιμήσεις.

Είναι προφανές ότι για παράδειγμα ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, που ακούγεται ότι θα είναι υποψήφιος θα αντλήσει μεγάλο μέρος των ψήφων του από την ενότητα των δήμων Λαγκαδά – Βόλβης, αλλά κι από την υποστήριξη των αυτοδιοικητικών. Από την ίδια περιοχή αναμένει το κύριο μέρος των ψήφων του και ο κ. Φάνης Παπάς, ο οποίος είναι πρώην δήμαρχος Σοχού, ενώ έχει αναπτύξει και σχέσεις με τον αγροτικό κόσμο σε όλο το νομό, λόγω της θητείας του ως αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας. Ο κ. Βαρτζόπουλος εκτός των προαναφερθέντων υπολογίζει και σε ικανό αριθμό ψήφων στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη (λόγω Ασβεστοχωρίου...). Ο κ. Κώστας Ευθυμίου (επίσης έχει κυκλοφορήσει το όνομά του ως υποψηφίου) θα έχει δύναμη στη Θέρμη και την Περαία (ένεκα καταγωγής του πεθερού του Γιώργου Σαλαγκούδη), αλλά και στην περιοχή του Ωραιοκάστρου (μένει στο το Μελισσοχώρι).

Ένα ερώτημα που προκύπτει από τη δυναμική των μη εκλεγμένων υποψηφίων είναι οι ψήφοι που θα «κόψουν» από τους εκλεγμένους, όπως και τυχόν συμμαχίες που θα διαμορφωθούν στις εκλογές. Όπως και η παρουσία των γυναικών στο ψηφοδέλτιο, ονόματα των οποίων δεν έχουν κυκλοφορήσει ως «ισχυρές» υποψηφιότητες. Εξαιρουμένης της κ. Κατερίνας Μάρκου (που έχει εκλεγεί στη Β' Θεσσαλονίκης, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι και υποψήφια σε αυτή την εκλογική περιφέρεια και με τη ΝΔ) και της κ. Ανατολής Κωνσταντινίδου, που δίνει σταθερά το παρόν στη «γαλάζια» λίστα, με τη δύναμή της να είναι κυρίως στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη.

Εννοείται ότι πολλοί περισσότεροι παράγοντες θα παίξουν ρόλο στη μάχη του σταυρού, όμως μια πρώτη γεύση από τα δεδομένα που υπάρχουν, μια φωτογραφία της... στιγμής, ήδη την έχουμε και δείχνει πόσο σκληρή θα είναι η μάχη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Β' Θεσσαλονίκης.