Skip to main content

Η Γερμανία δίνει τη γραμμή για το τι θα συμβεί στην Ελλάδα

Πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι «νόημα θα είχε να αποσυρθεί το δημοψήφισμα μόνο εφόσον οι δανειστές αποδέχονταν την πρόταση»

Επιμένουμε εδώ και εβδομάδες ότι τη «γραμμή» για το τι θα συμβεί με την περίπτωση της Ελλάδας, την έδινε και εξακολουθεί να την δίνει το Βερολίνο. Οταν, λοιπόν, η κ. Αγκελα Μέρκελ ανακοινώνει πριν λίγες ώρες ότι «με την Ελλάδα θα ασχοληθούμε ξανά μετά το δημοψήφισμα», αυτό σημαίνει ότι μέχρι την Κυριακή το βράδυ «πέφτει ο διακόπτης».

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο 15νθήμερο, όταν η μια μετά την άλλη οι αντιφατικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για το ελληνικό ζήτημα προέκυπταν με ρυθμό πολυβόλου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε δύο δηλώσεις. Στην πρώτη (τη Δευτέρα που όλοι νόμιζαν ότι το πρόβλημα λύθηκε) είπε ότι βρισκόμαστε μόνο στα μισά του δρόμου, ενώ δύο μέρες μετά ξεκαθάρισε ότι οι διαφωνίες μεγάλωσαν.

Το διάγγελμα πάντως θα γίνει, καθώς το συνεργείο της ΕΡΤ βρίσκεται ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου. Πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού υποστηρίζουν τώρα ότι «νόημα θα είχε να αποσυρθεί το δημοψήφισμα μόνο εφόσον οι δανειστές αποδέχονταν την πρόταση μας».

Πιο πάνω, ωστόσο, σας ξεκαθαρίσαμε ότι οι εταίροι (δηλαδή Μέρκελ – Σόιμπλε) είπαν ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος που θα τους έκανε να αλλάξουν θέση. Κατά συνέπεια, το Eurogroup, το απόγευμα, (τηλεδιάσκεψη), μάλλον δεν θα βγάλει είδηση.