Skip to main content

Η «γιορτή ποδοσφαίρου» και ο ευφάνταστος Μπουτάρης

Η αντεθνική τοποθέτηση του πρώην δημάρχου Κηφισιάς, τα ...ξεχασμένα γενόσημα, ο αφελληνισμός και οι υπουργοί που διαλύουν τις «παράγκες».

Αυτό είναι το επίπεδο των «ηγετών» μας. Ο πρώην δήμαρχος Κηφισιάς, Νίκος Χιωτάκης, έκανε μία αντεθνική τοποθέτηση για τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ. «Όλοι όσοι μιλάμε ελληνικά, ΑΕΚ», έγραψε, προκαλώντας, όπως είναι φυσικό, αντιδράσεις. Κρίμα, που δεν ξέρω βουλγάρικα, να του απαντήσω.

Μού προξενεί εντύπωση το γεγονός, ότι στην σκανδαλολογία για τα φάρμακα, δεν γίνεται καθόλου λόγος για τα γενόσημα, για τα οποία είχε γίνει ο κακός χαμός όταν επετράπη η κυκλοφορία τους. Ή έκαναν λάθος τότε, και όλα ήσαν καλά, ή δεν ήταν και μπήκαν στο κόλπο και οι καινούργιοι. Τι να υποθέσω, τώρα, εγώ;

Μαθήματα πατριωτισμού από τους Τούρκους. Οι τουρκικές Αρχές διέταξαν την απομάκρυνση όλων των πινακίδων με αραβική γραφή που έχουν αναρτηθεί σε καταστήματα σε επαρχίες της χώρας, όπου φιλοξενούνται Σύροι πρόσφυγες, επειδή προκαλούν… «οπτική ρύπανση». Φυσικά και ο πραγματικός λόγος είναι ότι οι πινακίδες αφαιρέθηκαν για χάρη της προστασίας της τουρκικής γλώσσας. Η Τουρκία επιθυμεί να εκτουρκίσει τους Σύρους πρόσφυγες, όχι να εξαραβιστεί η ίδια.

Κατ’ αντίστροφο τρόπο, και παρά το νόμο, στην Ελλάδα όλοι κάνουμε ό,τι μπορούμε για αφελληνσμό. Ο κουρέας και η κομμώτρια ανεβαίνουν κοινωνικά αν έχουν επιγραφή ως coiffeur, στα γαλλικά όμως, επειδή το barber θεωρείται κακόηχο. Και χιλιάδες άλλες τέτοιες περιπτώσεις. Ένας λαός, που ντρέπεται για την γλώσσα του, αδιαφορεί για την ίδια την πατρίδα του (ο πατριωτισμός δεν αποδεικνύεται με μπλα-μπλα στα καφενεία. Με πράξεις αποδεικνύεται).

Για «γιορτή ποδοσφαίρου» μιλούν κάποιοι, ότι είναι ένας τελικός Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο - και όχι μόνο. Για να συμβεί αυτό, πρέπει πρώτα στο υπουργείο Δημοσίας Τάξης να τοποθετούνται υπουργοί που έχουν γνώση του αντικειμένου, και ικανότητες, ώστε αφενός να καταλαβαίνουν πόσο ικανοί είναι οι κομματικοί αξιωματικοί που βρίσκονται δίπλα και να αξιολογούν σωστά τις συμβουλές τους, και αφετέρου να αποφασιστεί κάποτε ότι οι προαγωγές πρέπει να γίνονται με αξιοκρατικά και όχι κομματικά κριτήρια, ώστε να υπηρετούν σε νευραλγικές θέσεις οι ικανοί.

Αλλά, και το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα πρέπει να επιληφθεί των περιπτώσεων, όπου και οι λίγοι χούλιγκαν που συλλαμβάνονται, είτε αθωώνονται, είτε αντιμετωπίζονται με «ποινές χάδι». Αφού παραμένουν ατιμώρητοι, γιατί να μη το επαναλάβουν;

Όσο για τους υπουργούς αθλητισμού, ας μη κάνουμε λόγο. Νιος ήμουν και γέρασα, που λένε, με τις διαβεβαιώσεις όλων ότι θα επιτύχουν την κάθαρση, διαλύοντας τις «παράγκες», χωρίς φυσικά να συμβεί το παραμικρό. Μετά από όλα αυτά, ας μη γίνεται λόγος για «γιορτή ποδοσφαίρου». Πιο πολύ για επιθανάτια λειτουργία μοιάζει.

Έγραψε εχθές ο Τάσος Τασιούλας στη voria.gr για ένα ακόμη από τα απραγματοποίητα οράματα του ευφάνταστου δημάρχου Θεσσαλονίκης, ότι όταν κάνεις μια μελέτη οφείλεις να έχεις διασφαλίσει χρηματοδότηση για την υλοποίηση και ολοκλήρωση του έργου κι όχι να σπαταλάς χρήματα σε μελέτες που παρέμειναν στα χαρτιά.

Σημειώνω, πως δεκάδες φορές αναφέρθηκα στη στήλη, ότι η δική μου πεποίθηση είναι πως η συντριπτική πλειονότητα των χιλιάδων μελετών που γίνονται στην Ελλάδα, εδώ και δεκαετίες, γίνονται για τους φίλους μελετητές ή εργολάβους.