Skip to main content

Το σχέδιο της Γειτονιάς της Σβώλου για το πρώτο πάρκο τσέπης

Έναν χρόνο μετά την ιδέα για τη δημιουργία πάρκου, η ομάδα κατοίκων έχει κάνει τα πρώτα της σημαντικά βήματα για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας.

Από χθες το απόγευμα ένα μεγάλο πολύχρωμο πανό στο οποίο αναγράφεται «Προσεχώς Πάρκο;» έχει στηθεί στο παραμελημένο οικόπεδο στη συμβολή των οδών Αγαπηνού και Ιωάννου Μιχαήλ, μετουσιώνοντας την επιθυμία ομάδας κατοίκων της περιοχής να δημιουργήσουν στο σημείο αυτό το πρώτο πάρκο τσέπης στη Θεσσαλονίκη.

Η ιδέα για τη μετατροπή του συγκεκριμένου οικοπέδου σε ένα μικρό πάρκο, του οποίου τη φροντίδα θα αναλάβει συλλογικά η ομάδα κατοίκων, ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο από τη Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου και βασίστηκε στη διπλωματική εργασία δύο φοιτητών που μελέτησαν πως μπορεί το concept του πάρκου τσέπης να εφαρμοστεί στη Θεσσαλονίκη (δείτε εδώ).

Από τότε έχουν γίνει πολλά: Διοργανώθηκε ένα εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού, όπου οι συμμετέχοντες χαρτογράφησαν το πάρκο και το σχεδίασαν έτσι όπως το φαντάζονται, οι μικροί μαθητές του δημοτικού της γειτονιάς ζωγράφισαν τι θα ήθελαν να έχει το πάρκο, στήθηκε μια ομάδα εργασίας που ανέλαβε τη στρατηγική γύρω από το εγχείρημα και δημιουργήθηκε μια διεπιστημονική ομάδα η οποία ξεκίνησε να σχεδιάζει το πάρκο.

Το Πάρκο Τσέπης

Η διεπιστημονική ομάδα που οργανώθηκε αποτελείται μεταξύ άλλων από μηχανικούς, αρχιτέκτονες και τοπογράφους οι οποίοι έχουν ξεκινήσει να φτιάχνουν τα πρώτα σχέδια του πάρκου βασιζόμενοι στις ιδέες που αναπτύχθηκαν κατά το εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού αλλά και τις επιθυμίες που εξέφρασαν οι μαθητές του δημοτικού.

Για τη δημιουργία του πάρκου θα χρησιμοποιηθούν κατά κύριο λόγο ανακυκλώσιμα υλικά. Η μικρή αυτή αστική όαση που βρίσκεται ακόμα στο χαρτί θα έχει χώρους συνάθροισης, κινηματογράφο, λαχανόκηπο, παγκάκια, παρτέρια και χώρο για γκράφιτι. Εμπνευσμένοι από τις ζωγραφιές των παιδιών, οι σχεδιαστές πρόσθεσαν επίσης ένα καταφύγιο για μικρά ζωάκια αλλά και ποτίστρες και ταΐστρες για τα αδέσποτα.

Επαφή με τον δήμο Θεσσαλονίκης

Παράλληλα με τα παραπάνω, η πρωτοβουλία ήρθε σε επαφή με τον δήμο Θεσσαλονίκης ώστε να παρουσιάσει τα σχέδια της. Σύμφωνα με τον Περικλή Χατζηνάκο, μέλος της Γειτονιάς της Σβώλου, η συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Θανάση Παππά έγινε σε πολύ καλό κλίμα καθώς και ο ίδιος είχε εκφράσει παλαιότερα την επιθυμία για τη δημιουργία πάρκου στο σημείο.

Το ζήτημα που προκύπτει ωστόσο για την αξιοποίηση του οικοπέδου είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του οικοπέδου, το 70%, ανήκει στην «Κτηριακές Υποδομές ΑΕ» και μόνο το 30% στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Εν αναμονή της λύσης αναφορικά με το ιδιοκτησιακό και της παραχώρησης του οικοπέδου, η ομάδα των πολιτών προχωράει την ιδέα της, θέτοντας μάλιστα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με αυτό, στις 9 Νοεμβρίου, ο δήμος θα καθαρίσει το οικόπεδο το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κακή κατάσταση ενώ στα μέσα του Νοεμβρίου θα γίνει η παρουσίαση του τελικού σχεδίου του πάρκου. Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, η αρχή της κατασκευής του πάρκου θα γίνει στα μέσα του Δεκεμβρίου.

Ενημέρωση της Γειτονιάς

Η πρωτοβουλία των πολιτών έχει ήδη ενημερώσει κάποιους κατοίκους μέσω των δράσεων της για την ιδέα του Πάρκου Τσέπης, και σύμφωνα με τον Περικλή Χατζηνάκο τα περισσότερα σχόλια ήταν άκρως ενθαρρυντικά.

Σε μια προσπάθεια ενημέρωσης περισσοτέρων κατοίκων, η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου καλεί σήμερα από τις 11.00 έως τις 14.00 και από 17.00 έως τις 20.00 και αύριο, Σάββατο από τις 11.00 έως τις 15.30 όσους ενδιαφέρονται να δουν τις ζωγραφιές των μαθητών του δημοτικού και τα σχέδια του εργαστηρίου συμμετοχικού σχεδιασμού στο οικόπεδο της Αγαπηνού αλλά και να διαβάσουν το κείμενο της πρωτοβουλίας, να το υπογράψουν και να συμβάλουν στο εγχείρημα λέγοντας τις ιδέες τους στη νησίδα στη συμβολή της οδού Ιπποδρόμου με Αλεξάνδρου Σβώλου.