Skip to main content

Η ιδιότυπη απομόνωση του Αλέξη Τσίπρα και της Ελλάδας

Μια ιδιότυπη απομόνωση φαίνεται να ζει η κυβέρνηση Τσίπρα από τον διεθνή παράγοντα. Με την εξαίρεση των Γάλλων - και αυτών όχι στο σύνολο τους.

Μια ιδιότυπη απομόνωση φαίνεται να ζει η κυβέρνηση Τσίπρα από τον διεθνή παράγοντα. Με την εξαίρεση των Γάλλων - και αυτών όχι στο σύνολο τους, καθώς ο Μακρόν για παράδειγμα αποφεύγει την Αθήνα συστηματικά - κανείς άλλος δεν δέχεται να πάρει το αεροπλάνο για να επισκεφθεί την χώρα μας. Είναι ενδεικτικό ότι και αυτό ακόμα το ταξίδι του κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, που προγραμματίζεται για το τέλος της εβδομάδας, προετοιμάζεται από το 2006 και δεν αποτελεί τωρινό "επίτευγμα". Ούτως ή άλλως, ο "τσάρος" θα μείνει για λίγες ώρες στην Αθήνα, αφού ο πραγματικός προορισμός του είναι το Άγιο 'Ορος.

Αυτή την απομόνωση είχε την ...ευκαιρία να την ζήσει ο κ. Αλέξης Τσίπρας και την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή την υπογραφή του αγωγού ΤΑΡ. Ως γνωστόν, η τελετή στη Θεσσαλονίκη έγινε, αλλά υποβαθμισμένη, από πλευράς εκπροσώπησης. Σε πρωθυπουργικό επίπεδο, εκτός του Έλληνα, το παρόν έδωσε μόνο ο Γεωργιανός. Οι υπόλοιποι ήταν από αναπληρωτές ως υπουργοί. Τέσσερις πρωθυπουργοί ακύρωσαν στο "παρά 5'". Στα ενδιαφέροντα στοιχεία της εκδήλωσης, ήταν μόνο η παρουσία του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας στην περιοχή. Πέραν τούτου ουδέν.

Αντιθέτως, διάφοροι απόμαχοι της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, έρχονται ευκολότερα. Τελευταίο "κρούσμα", ο Γιόσκα Φίσερ, πρώην αντικαγκελάριος, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, αλλά και πρώην ηγέτης των Πράσινων - "πρώην" γενικώς - ο οποίος ως ενεργός πολιτικός είχε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις, κυρίως υποστηρικτικές προς την Ελλάδα. Ως βετεράνος, δεν το ξέρουμε, αλλά θα έχουμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε την ερχόμενη Πέμπτη, σε ειδική εκδήλωση που γίνεται στην Αθήνα και θα είναι ομιλητής.