Skip to main content

Οι οικονομικές συναλλαγές με Σκόπια και το «πόιντ σύστεμ» των Τούρκων

Η επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου των Σκοπίων, η αξιολόγηση στον τουρκικό στρατό και μία θετική είδηση από την Aegean.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των Σκοπίων, Μπράνκο Αζέσκι, απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνο Μίχαλο, προτείνοντας και πάλι να ενταθούν οι δραστηριότητες για τη σύναψη συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας

Ο Μπράνκο Αζέσκι τόνισε, ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το 2017 οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν στα 180,04 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 21,9% από το 2016.

Αυτό και ως απάντηση σε όσους παπαγαλίζουν την οπωσδήποτε υπογραφή συμφωνίας με τους Σκοπιανούς, ότι θα έχουμε και οικονομικό όφελος. Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει στις οικονομικές συναλλαγές μας. Τι θα προσθέσει περισσότερο η συμφωνία, αν δεν μας ικανοποιεί;

Ένα καινούργιο σύστημα αξιολόγησης των στρατιωτικών θα εφαρμόσει η Τουρκία, κατά κάποιο τρόπο ένα "πόιντ σύστεμ". Θα υπάρχει μια συνεχής παρακολούθηση που θα κρίνει τις προαγωγές ή τις αποστρατεύσεις.

Θα λειτουργεί βάσει χρωμάτων. Θα υπάρχουν οι χαρακτηρισμοί "πράσινο" - θετικό, "κίτρινο" - προφανώς αμφίβολο και "κόκκινο",  - αρνητικό. Οι κρινόμενοι με αρνητικό χρώμα θα αποκλείονται από επίκαιρες θέσεις μέχρι και θα αποστρατεύονται.

Το βρίσκω χρήσιμο, να εφαρμοστεί και στον ελληνικό Στρατό και την Αστυνομία. Με πράσινο θα χαρακτηρίζονται όσοι συμμετείχαν στον Ρουβίκωνα και σε παρόμοιες εθνοδιαλυτικές και φιλοκυβερνητικές οργανώσεις. Με κίτρινο, όσοι είχαν κάνει καταλήψεις, χωρίς ενεργητικές δράσεις. Και με κόκκινο, όσοι έτυχε να τραγουδήσουν κάποτε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Αυτοί θα αποστρατεύονται αμέσως.

Έναν πολιτικό ή διπλωμάτη διεθνούς κύρους, με ειδικό βάρος, επιθυμεί η κυβέρνηση των Σκοπίων, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό βρεθούν σε προχωρημένο σημείο και χρειαστεί να "ξεμπλοκάρουν".

Σκοπιανές πηγές σημειώνουν ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν συζητήσει πιθανά ονόματα ξένων διπλωματών και εν γένει πολιτικών, αλλά, καθώς συνεχίζεται η διαδικασία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι "με ονόματα και επώνυμα" αντιπροτείνονται, για "να βοηθήσουν την εξομάλυνση της διαδικασίας".

Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα… Πού θα βρουν καλύτερο πρόσωπο "διεθνούς κύρους, με ειδικό βάρος" από τον Σόρος; Τον εκτιμά ο Ζάεφ, τον εκτιμά και ο Μπουτάρης, είναι ο καταλληλότερος διαμεσολαβητής. Να το κλείσουμε το μαγαζί, να τελειώνουμε.

Γιατί δεν έγινε πρώτη είδηση στους τηλεοπτικούς σταθμούς; Έχουμε άραγε πολλές τέτοιες θετικές ειδήσεις; Η Aegean Airlines σχεδιάζει να παραγγείλει τουλάχιστον 50 καινούργια αεροσκάφη μέσα στις επόμενες τρεις ή τέσσερις εβδομάδες, ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean κ. Δημήτριος Γερογιάννης.

Η Aegean ανέφερε ότι, μέχρι το 2023, θα χρειαστεί, πιθανότατα, 75 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και αεροσκάφη για τη σύνδεση της Αθήνας με άλλους προορισμούς εσωτερικού. Προγραμματίζει να δαπανήσει τουλάχιστον 5,5 δισ. δολάρια.