Skip to main content

Η ιλαρά χτυπάει την πόρτα μας, επειδή ξεχάσαμε τα εμβόλια

Σε έξαρση η επιδημία ανησυχεί τους αρμόδιους του ΚΕΕΛΠΝΟ και τους γιατρούς. Τι λέει ο Δημήτρης Τσάμης για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα από την εξέλιξη της ιλαράς στη χώρα μας, με τα κρούσματα που καταγράφηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ το διάστημα από την Πρωτομαγιά πέρσι μέχρι και χτες να ανέρχονται πλέον σε 1.691. Η νόσος μάλιστα αρχίζει να εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα και χτυπά την πόρτα και της Βόρειας Ελλάδας, καθώς μέχρι σήμερα τα πολλά κρούσματα παρατηρούνται στη Νότια.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η μεγαλύτερη συχνότητα των κρουσμάτων παρατηρείται στη Νότια Ελλάδα, ενώ η μεγάλη πλειονότητα των προσβεβλημένων ατόμων είναι ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό ηλικίας από 25 έως 44 ετών. Τα άτομα αυτά δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις (και στην περίπτωση των τριών θανάτων που ήδη μετρά η χώρα μας) είτε δεν έχουν κάνει τον προβλεπόμενο εμβολιασμό, είτε έχουν κάνει μόνο το ένα από τα δυο εμβόλια που προβλέπονται για την ολοκληρωμένη προστασία τους απέναντι στη νόσο. Ανάμεσα στα άτομα που έχουν νοσήσει είναι ακόμη και επαγγελματίες υγείας!

Στο ΚΕΕΛΠΝΟ υπάρχει ανησυχία και για το επόμενο διάστημα, αλλά και γενικότερα για την πορεία της νόσου. Όπως αναφέρει: «Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές».

Για τους τρεις θανάτους από ιλαρά (εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα), το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει ότι ο πρώτος θάνατος αφορούσε σε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Ο δεύτερος θάνατος αφορούσε σε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας. Ο τρίτος αφορούσε σε 35χρονη γυναίκα, από το γενικό πληθυσμό, με αναφερόμενο εμβολιασμό με μία δόση εμβολίου ιλαράς, που κατέληξε λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δυο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

«Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου», επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο βιοπαθολόγος, Δημήτρης Τσάμης, επισήμανε στη Voria.gr ότι «αυτό το κεφάλαιο της ιλαράς πρέπει να κλείσει οριστικά για τη χώρα και για να γίνει αυτό απαιτείται πλήρης εμβολιασμός, στη βάση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών. Τα κρούσματα είναι πάρα πολλά. Η θνητότητα είναι μέσα στις στατιστικές, όμως έχουμε επιδημία, που επιμένει και είναι λογικό να ανησυχεί Πολιτεία, ιατρικό προσωπικό και πολίτες, καθώς είναι σε πλήρη ανάπτυξη σήμερα και δεν έχει την εποχικότητα που έχει για παράδειγμα η γρίπη. Για να σταματήσουμε την ιλαρά πρέπει να εμβολιάζονται όλα τα παιδιά σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών να κάνουν και τα δυο εμβόλια και να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει. Πρέπει επίσης οι υγειονομικοί, γιατροί, νοσηλευτές και όλοι οι επαγγελματίες της υγείας να εμβολιαστούν διότι έρχονται σε επαφή με ασθενείς. Και επίσης οι γυναίκες θα πρέπει να ελέγξουν αν έχουν κάνει το εμβόλιο, διότι σε περίπτωση εγκυμοσύνης κινδυνεύει το έμβρυο. Χρειάζεται ευαισθητοποίηση από όλους και σε αυτό αποσκοπεί και η ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ».