Skip to main content

Η ηλιακή ενέργεια στο επίκεντρο συνεδρίου στο Γιοχάνεσμπουργκ τον Οκτώβριο

Στο συνέδριο , επιστήμονες και ερευνητές από όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν τις δυνατότητες εφαρμογών εναλλακτικών μορφών ενέργειας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίλυση της παγκόσμιας ενεργειακ
Το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Ηλιακής Ενέργειας (International Solar Energy Society - ISES) διοργανώνεται στην πόλη του Γιοχάνεσμπουργκ τον  Οκτώβριο , σύμφωνα με το γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Ελλάδας.

Στο συνέδριο , επιστήμονες και ερευνητές από όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν τις δυνατότητες εφαρμογών εναλλακτικών μορφών ενέργειας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίλυση της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.
Αναμένεται η συμμετοχή 1.000 συνέδρων και θα γίνει παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων στον χώρο της ενέργειας, καλύπτοντας τομείς όπως η αξιολόγηση πηγών ενέργειας, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες και τα συστήματα ψύξης, τα φωτοβολταϊκά και οι εγκαταστάσεις μετατροπής ηλιακής ενέργειας.

 Η εκδήλωση οργανώνεται από κοινού με την Εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Ν. Αφρικής (Sustainable Energy Society of Southern Africa - SESSA) και πρόκειται να λάβει χώρα για πρώτη φορά στην περιοχή.

 Το Διεθνές Συνέδριο Ηλιακής Ενέργειας - ISES 2009, θα καλύψει διεθνή θέματα ηλιακής ενέργειας με επικέντρωση όμως στην αφρικανική ήπειρο.
Θα εξετασθούν θέματα όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οι κλιματικές αλλαγές, με ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο τον οποίο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να διαδραματίσουν στην ανάπτυξη των φτωχών και αγροτικών κοινοτήτων στην Αφρική.
 Στο Συνέδριο θα εξετασθεί η χρήση των νέων τεχνολογιών που θα μπορούν να μετατρέπουν την άφθονη ηλιακή ενέργεια στην αφρικανική ήπειρο σε ηλεκτρισμό, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παροχή ενέργειας.

 Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου της SESSA, κο J. Adams, η αφρικανική ήπειρος διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους χρήστες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως και ως εκ τούτου η διοργάνωση του Συνεδρίου στην Νότιο Αφρική λαμβάνει χώρα την κατάλληλη εποχή.

 Παράλληλα, η SESSA πρόκειται να διοργανώσει Έκθεση εμπορικού χαρακτήρα με τίτλο “Renewable Energy Expo”. Προβαλλόμενη ως αποτελεσματική, εναλλακτική και ανανεώσιμη (efficient, alternative, sustainable), η Έκθεση θα επικεντρωθεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προϊόντα και υπηρεσίες. Επίσης, η εν λόγω Έκθεση θα προβάλλει τις βιομηχανικές και οικιακές χρήσεις των νέων τεχνολογιών, που τίθενται στην διάθεση του βιομηχανικού τομέα και του κοινού, ενώ αναμένεται να καθιερωθεί ως ετήσια Έκθεση.

Σημειώνεται ότι η  Νότια Αφρική είναι η 12η μεγαλύτερη ρυπογόνος  άνθρακα στον κόσμο, ενώ η Eskom αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα έλλειψης ενεργειακών αποθεμάτων και η χώρα εν γένει υπολείπεται συνεχούς πολιτικής στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Εν γένει, η εκτεταμένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα επέφερε θετικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς: μείωση του ποσοστού άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, «απεξάρτηση» από την Eskom και τη χρήση του άνθρακα, ποικιλία ενεργειακής προμήθειας, παροχή ασφαλούς ενέργειας, νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, ενθάρρυνση των επενδύσεων, ενίσχυση της καινοτομίας.

Τα επόμενα 5 χρόνια είναι πολύ κρίσιμα, για την αντιμετώπιση του εν λόγω ενεργειακού προβλήματος, εν όψει μάλιστα της διεξαγωγής του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2010.