Skip to main content

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καθησυχάζει για τις προσφυγικές ροές

Εμμέσως απαντάει στην αυστριακή κυβέρνηση που μιλάει για νέα κύμματα προσφύγων προς την Ευρώπη, ο επικεφαλής του Γραφείου Αυστρίας του Οργανισμού.

Καθησυχαστική ότι "δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος για ιδιαίτερη ανησυχία" εμφανίζεται η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, διαψεύδοντας εμμέσως πλην σαφώς την κινδυνολογία που φέρεται να διασπείρει, σε σχέση με υποτιθέμενα νέα κύματα προσφύγων προς την Κεντρική Ευρώπη, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, του επικεφαλής του Γραφείου Αυστρίας της Ύπατης Αρμοστείας Κρίστοφ Πίντερ, μπορεί κάποιες χώρες να καταγράφουν και πάλι κάποια αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο κατά μήκος της αποκαλούμενης Διαδρομής των Βαλκανίων, ωστόσο για την Ύπατη Αρμοστεία οι αριθμοί αυτοί βρίσκονται ακόμη "σε πολύ, πολύ μετριοπαθή επίπεδα".

Σύμφωνα με τον ίδιο, "αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος για ιδιαίτερη ανησυχία", αλλά φυσικά πάντα είναι καλό να παρατηρούνται οι αριθμοί επακριβώς και να υπάρχει μία καλή προετοιμασία για την περίπτωση που αλλάξει κάτι, "όμως αυτή την στιγμή δεν βλέπουμε καμία αλλαγή" και οι επίκαιροι αριθμοί είναι συγκρίσιμοι με εκείνους πριν από την προσφυγική κρίση.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Αυστρίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επισήμανε στις σημερινές δηλώσεις του ότι "εκεί που κλείνουν σύνορα, αναζητούνται άλλα σύνορα, άλλοι δρόμοι, μία περιχαράκωση της Ευρώπης δεν είναι ούτε δυνατή ούτε και έχει νόημα, καθώς η Ευρώπη είναι συνυπεύθυνη για το παγκόσμιο προσφυγικό ζήτημα".

Εξάλλου, σε σημερινές δηλώσεις της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), η Ρουθ Σέφλ, στέλεχος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ τονίζει πως από την σκοπιά της Αρμοστείας θα πρέπει όλα τα κράτη να αντιμετωπίσουν από κοινού το προσφυγικό αντί να περιχαρακώνονται.