Skip to main content

Οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και οι 192 σύνεδροι της Θεσσαλονίκης

Μεγάλη συμμετοχή της Θεσσαλονίκης. Ποιοι στηρίζουν ποιους. Συνέδριο με το βλέμμα στο διάδοχο του Ευάγγελου Βενιζέλου. Πιθανή και πρόταση έκπληξη...

Από 192 συνέδρους εκπροσωπείται η Θεσσαλονίκη στο 10ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που αρχίζει το μεσημέρι στην Αθήνα και μπορεί να ολοκληρώνεται την Κυριακή, όμως η καταληκτική διαδικασία του είναι η εκλογή νέου προέδρου, που θα γίνει στις 14 Ιουνίου 2015, από τη βάση του κόμματος (η εκλογή από τους συνέδρους μοιάζει να μην υιοθετείται).

Οι υποψήφιοι επισήμως είναι η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ενώ φαίνεται πως σε αυτούς θα προστεθεί κι ο Θανάσης Χειμωνάς. Και οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σήμερα το πρωί αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρξει και μια ακόμη πρόταση - έκπληξη, χωρίς αυτή να αφορά πάντως στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει εδώ και καιρό πως δε θα είναι υποψήφιος, ενώ θα ανοίξει με την τοποθέτησή του τις εργασίες του συνεδρίου στις 14.30' σήμερα. Νωρίτερα, από τις 12 το μεσημέρι θα γίνονται οι διαπιστεύσεις των συνέδρων, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος, Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει προγραμματιστεί να μιλήσει στις 16.30', εφόσον το επιτρέψουν οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις σε επίπεδο διαπραγμάτευσης.

Για την ανάδειξη πάντως κάποιας επιπρόσθετης υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος απαιτούνται οι υπογραφές 250 συνέδρων.

Από το πρωί έχουν ξεκινήσει οι ζυμώσεις στα πράσινα πηγαδάκια. Αν και όλοι όσοι συμμετέχουν στο συνέδριο τονίζουν διαρκώς πως η εκλογή νέου προέδρου περνά σε δεύτερη μοίρα, μπροστά στο μεγάλο διακύβευμα της διαπραγμάτευσης της χώρας, εντούτοις είναι φυσικό η κουβέντα να καταλήγει πάντα στο ίδιο ζητούμενο, που είναι το πρόσωπο που θα διαδεχτεί τον κ. Βενιζέλο.

Τα παραδοσιακά στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι το «μεγάλο διακύβευμα του συνεδρίου είναι το πολιτικό πλαίσιο που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ από εδώ και πέρα. Σε δεύτερη μοίρα μπαίνει η εκλογή νέου αρχηγού, αφού αυτό δεν είναι το κυρίαρχο ζητούμενο. Θέλουμε να αναγεννηθεί ο χώρος και να ενωθεί».

Παρόλα αυτά, οι υποψήφιοι είχαν στη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις θέσεις τους και είναι άλλωστε στελέχη με γνωστές απόψεις, οπότε κανείς δεν πηγαίνει στα... τυφλά.

Οι συμμαχίες έχουν στηθεί και υπάρχει και φαβορί πλέον, που δεν είναι άλλο από την κ. Γεννηματά. Έχει την υποστήριξη του κομματικού μηχανισμού και των παραδοσιακών στελεχών, ενώ σημαντική δουλειά για τη στήριξη της υποψηφιότητάς της έχουν κάνει ο Μ. Όθωνας και ο Κ. Λαλιώτης. Μια σειρά από προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Π. Κουκουλόπουλος, η Τ. Αντωνίου, ο Γ. Μανιάτης, η Σ. Ράπτη και σημαντικά στελέχη της νεολαίας στηρίζουν την υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά. Μεγάλη αναμένεται να είναι και η υποστήριξη των συνέδρων της Θεσσαλονίκης στο πρόσωπό της, όπως άλλωστε αποδείχτηκε και την προηγούμενη Τρίτη στην τελευταία προσυνεδριακή εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης. Σίμος Δανιηλίδης, Βασίλης Γερανίδης και πιθανώς ο Γιάννης Μαγκριώτης αναμένεται να στηρίξουν την υποψηφιότητα της κ. Γεννηματά. Πάντως, προβληματισμός υπάρχει στους «Βενιζελικούς» της Θεσσαλονίκης για την κ. Γεννηματά, κυρίως επειδή βλέπουν ότι ενδεχόμενη νίκη της θα ανοίξει το δρόμο για επιστροφή (και μάλιστα με... προσδοκίες) των «Παπανδρεϊκών» που αποχώρησαν προεκλογικά για το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει τους κομματικούς φίλους του, όμως θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις και για το «μπες βγες» στο κόμμα. Ο κ. Λοβέρδος θεωρείται από εκείνους που από νωρίς εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και θα δείξει εάν έκανε καλά ή όχι. Πάντως, σε επίπεδο οργάνωσης και προετοιμασίας έκανε σημαντική δουλειά, ενώ τον στηρίζουν οι βουλευτές Δ. Κωνσταντόπουλος και Γ. Αρβανιτίδης. Σημαντική στήριξη αναμένεται να έχει ο κ. Λοβέρδος κι από τη Θεσσαλονίκη, με το Θ. Ακριβόπουλο να εμφανίζεται ως ο πιο θερμός υποστηρικτής του. Ο κ. Λοβέρδος έχει την υποστήριξη των περισσότερων «Βενιζελικών», κάτι που φαίνεται κι από την υποστήριξη που λέγεται ότι του παρέχει ο άνθρωπος του σημερινού προέδρου στη Θεσσαλονίκη, Στέλιος Αγγελούδης.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εκπροσωπεί τους νεότερους και από τη Θεσσαλονίκη έχει τη στήριξη της Εύας Καϊλή, του Αντώνη Σαουλίδη, αλλά και του Πέτρου Λεκάκη.

Ο Θανάσης Χειμωνάς αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό. Στη Θεσσαλονίκη δεν έχει ιδιαίτερες προσβάσεις και επαφές, όμως έχει κερδίσει συμπάθειες. Μπορούν αυτές να μετατραπούν σε στήριξη;

Υπενθυμίζεται ότι η Α' Θεσσαλονίκης θα εκπροσωπηθεί στο συνέδριο από 131 συνέδρους (116 εκλεγμένους και 15 αριστίδην μέλη), ενώ η Β' Θεσσαλονίκης θα εκπροσωπηθεί από 61 συνέδρους.