Skip to main content

Η υπόθεση της Mονής Βατοπεδίου και ένας λαός που έχαψε κουτόχορτο τρις

Οι ανησυχίες για τις κινήσεις της Τουρκίας, το σκάνδαλο με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, οι διάσημοι του Survivor και η νοσταλγία της Γιουγκοσλαβίας.

Αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, μετά από δύο χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, κατέληξε πως δεν στοιχειοθετήθηκαν τα αδικήματα της φυσικής ή ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία και ψευδείς βεβαιώσεις, και αθώωσε όλους τους κατηγορουμένους βάζοντας τέλος.

Η δουλειά όμως έγινε. Έδιωξαν τους Ρώσους από το μοναστήρι, πλήττοντας συγχρόνως την κυβέρνηση Καραμανλή. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Τότε, γινόταν λόγος για μεγάλα ποσά που έπεσαν στην πιάτσα για να στηθεί όλο το σενάριο.

Όλοι ανησυχούν και αποκλείουν τους Τούρκους, εκτός από μας: Η αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βουλγαρίας, Κορνέλια Νίνοβα, κατήγγειλε την Τουρκία ότι απειλεί την χώρα της και όλη την Ευρώπη:

«Το βασικό θέμα αφορά την κυριαρχία της Βουλγαρίας, την ακεραιότητα της Βουλγαρίας και την ασφάλειά της. Η Τουρκία απειλεί όλη την Ευρώπη. Ένας Τούρκος υπουργός καλεί να υποστηριχθεί το κόμμα DOST [το κόμμα των Τούρκων της Βουλγαρίας]. Ο Τούρκος πρέσβης συμμετέχει στην προεκλογική εκστρατεία στη Βουλγαρία. Τούρκος δήμαρχος ζητά περισσότερες ψήφους για το DOST προκειμένου να καθιερωθεί η τουρκική γλώσσα ως επίσημη στη χώρα μας. Όλα αυτά είναι απαράδεκτα για μας».

Όλα τα ανωτέρω συμβαίνουν και στην Ελλάδα, σε υπερθετικό βαθμό. Κανείς δεν συγκινείται;

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπρινό Λε Ρου εκλήθη να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ, μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες είχε προσλάβει τις κόρες του να εργαστούν ως συνεργάτιδές του στο κοινοβούλιο όταν εκείνες ήταν ακόμη 15-16 ετών. Λαμόγια υπάρχουν παντού. Μόνο που στις σοβαρές χώρες υπάρχει μεγάλη κοινωνική κατακραυγή και ο πρωθυπουργός επεμβαίνει και δεν συγκαλύπτει.

Μη απορείτε που ο τουρκικός λαός πείθεται με όσες ανοησίες ακούει από τον αρχηγό του. Ξέρω και άλλον λαό, που παριστάνει τον έξυπνο, και έχαψε κουτόχορτο τρις.

Εδώ και πολύ καιρό μιλάμε στη Voria.gr ότι η κυβέρνηση κωλυσιεργεί αναμένοντας την επικράτηση του Σουλτς στις γερμανικές εκλογές. Άρχισαν πλέον να το αντιλαμβάνονται όλοι. Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό το μονοπάτι, το έγραψα εχθές. Μόνο όσοι παίζουν στα ζάρια τις τύχες ενός λαού, δεν το καταλαβαίνουν. [Θα μου πεις, εδώ εκθειάζουν την κατάσταση στην Βενεζουέλα, θα καταλάβουν τα δύσκολα;]

Αρχή άνδρα δείκνυσι, έλεγαν οι προ-προπαππούδες μας. Γενικεύοντας την ρήση, η έκθεση στη δημοσιότητα του εαυτού σου, όταν βρεθείς σε δύσκολες καταστάσεις, ίσως να είναι καταστροφική, επειδή μπορεί να σου χαλάσει την εικόνα του αψεγάδιαστου που έφτιαξες για τον εαυτό σου.

Αυτό θα πάθουν κάποιοι "διάσημοι" στο Survivor, για τους οποίους το κοινό είχε σχηματίσει μια εξιδανικευμένη εικόνα, αλλά ήταν επιτηδευμένη, και τώρα βλέπει πόσο διαφορετικοί είναι. Όπως συμβαίνει και με τους πολιτικούς, που στα εύκολα φαντάζουν ως σπουδαίοι και στις πρώτες δυσκολίες αποδεικνύουν πόσο λίγοι είναι.

Ποιος είπε ότι το καινούργιο είναι πάντα και καλύτερο; Στη Σερβία, το 71% του πληθυσμού αναπολεί την πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία και λυπάται για τη διάλυσή της, ενώ αρνητικά αισθήματα έχουν εκφράσει μόνο οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου και της Κροατίας, με τους υπόλοιπους λαούς της Γιουγκοσλαβίας, να βλέπουν ως καλύτερα τα χρόνια της ένωσής τους.