Skip to main content

Η ιταλική κρίση φέρνει πιο κοντά την προληπτική γραμμή στην Ελλάδα

Η μεγάλη ρευστότητα, σε πολιτικό επίπεδο, που έχει προκληθεί από την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Ρώμη, καθιστά τα μέτρα θωράκισης απαραίτητα

Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία, η Ελλάδα έχει ανάγκη μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης. Το μήνυμα είναι σαφές όσο και κατηγορηματικό και διατυπώνεται από ολοένα και περισσότερες φωνές εντός των ελληνικών ορίων τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Η μεγάλη ρευστότητα, σε πολιτικό επίπεδο, που έχει προκληθεί από την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Ρώμη, καθιστά τα μέτρα προφύλαξης – θωράκισης κάτι παραπάνω από απαραίτητα. Αλλιώς, κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα ό,τι με κόπο και θυσίες κατάφερε η ελληνική οικονομία τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Η αναγκαιότητα αυτή αρχίζει να γίνεται συνείδηση και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ήδη, τις τελευταίες ώρες κι εκεί έχει σημάνει συναγερμός. Κι αυτό γιατί το spread του ελληνικού δεκαετούς έφτασε στο 4,4% με 4,5% σπάζοντας ακόμα και το φράγμα του 4,5% ή και πιο ψηλά, καθιστώντας απαγορευτική ακόμα και κάθε σκέψη για δανεισμό της χώρας από τις αγορές. Αυτό, μεταξύ άλλων, πρακτικά σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βγει τώρα άμεσα και να ζητήσει φρέσκο χρήμα μέσω μιας νέας ομολογιακής έκδοσης, όπως σχεδιάζει να κάνει τον Ιούνιο, αμέσως μετά το κρίσιμο Eurogroup.

Προχωρώντας ωστόσο ένα βήμα παραπέρα, αυτό πρακτικά σημαίνει επίσης ότι κάθε σκέψη για καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο, χωρίς τη διακριτική προστασία μιας πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα βορά στις ορέξεις των αγορών. Γι αυτό και στο οικονομικό επιτελείο έχει πέσει πολύ μεγάλη περισυλλογή, για την επόμενη μέρα.

Παρά τις πιέσεις, πάντως, παραμένει ισχυρό το μπλοκ εντός της κυβέρνησης που εκτιμά ότι η προληπτική γραμμή, η οποία ούτως άλλως είναι διαρκείας ενός έτους (με δυνατότητα παράτασης +1) είναι «μη λύση». Και τούτο διότι, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη που στηρίζουν αυτή την άποψη, θα δημιουργήσει την αίσθηση στις αγορές ότι κάθε φορά που υπάρχουν αναταρράξεις διεθνώς η ελληνική οικονομία θα πρέπει να αναζητά εξωτερική βοήθεια καταφεύγοντας σε οιονεί μνημόνια.

Ο χρόνος θα δείξει αν θα δικαιωθούν οι πιο σκεπτικιστές που συζητούν πλέον ανοιχτά την προληπτική γραμμή ή οι πιο αισιόδοξοι που επιμένουν ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί μόνη στα πόδια της...