Skip to main content

Η ήττα Γκρούεφσκι ανοίγει τον δρόμο για συμφωνία στο όνομα των Σκοπίων

Η περιφανής νίκη στις δημοτικές εκλογές του Ζόραν Ζάεφ, του επιτρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων.

Η επικράτηση -και στον 2ο γύρο των δημοτικών εκλογών- της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, του κόμματος του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ήταν σχεδόν καθολική, τόση όση μπορεί να οδηγήσει και σε απομάκρυνση του Γκρούεφσκι από την αρχηγία του κόμματός του. Ο οποίος, πάση θυσία θέλει να διατηρήσει την θέση του, εν όψει των επόμενων κινήσεων της Εισαγγελίας για τα πολλά και σοβαρά αδικήματα για τα οποία κατηγορείται.

Το κόμμα του επικράτησε σε 57 δήμους της χώρας, -και της πρωτεύουσας- ενώ το VMRO του Γκρούεφσκι διασώθηκε μόνον σε πέντε δήμους. Φυσικά, ο Ζάεφ θριάμβευσε σε περιοχές όπου είναι σημαντική η αλβανική παρουσία, ενώ στους δήμους με αλβανική πλειοψηφία επικράτησε το συγκυβερνόν κόμμα του Αλί Αχμέτι. Ως συνηθίζεται, ο Γκρούεφσκι δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα, ως "προϊόν βίας και νοθείας".

Πρέπει να σημειωθεί η μεγάλη ανατροπή, εν αναφορά προς τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, όπου τα δύο κόμματα είχαν φέρει αντίστροφα αποτελέσματα. Η πτώση δηλαδή του Γκρούεφσκι είναι καθοριστική για τις μετέπειτα εξελίξεις. Ήδη, αναγγέλθηκε η καταστροφή όλων των γλυπτών που παρίσταναν μορφές της μακεδονικής ιστορίας μας.

Ο πρώην δήμαρχος των Σκοπίων, Μίροσλαβ Γκάρτσεφ, τοποθετηθείς στην θέση του προέδρου Επιτροπής για την καταστροφή όλων των μακεδονικών μνημείων που ανεγέρθησαν στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, ανακοίνωσε την κατεδάφισή τους, με την αντιπολίτευση να διαμαρτύρεται εντονότατα, ακόμη και οικονομικούς λόγους, επειδή αφενός η κατεδάφιση θα κοστίσει ένα εκατ. ευρώ, αφετέρου ο Γκρούεφσκι είχε σπαταλήσει περί τα 15 εκατ. ευρώ για την κατασκευή τους. Βεβαίως, η κύρια διαμαρτυρία εστιάζεται στο ότι προσβάλλεται η ιστορία των μακεδονιζόντων.

Η περιφανής νίκη στις δημοτικές εκλογές του Ζάεφ, του επιτρέπει να ξεκινήσει την διαδικασία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, πάντα με τον όρο Μακεδονία υπάρχοντα, και με κάποιον γεωγραφικό προσδιορισμό. Προοπτική, που πολλές φορές έχω επιχειρηματολογήσω, ότι στην ουσία πρόκειται για επικράτηση της θέσης των Σλάβων των Σκοπίων, οι οποίοι δικαιώνονται ως Μακεδόνες, δεδομένου ότι το πρόθεμα ελάχιστες φορές θα χρησιμοποιείται.

Άγνωστος είναι ο χρόνος αναγγελίας μιας συμφωνίας -που πιστεύω πως ήδη είναι γεγονός- υποθέτω ότι θα προηγηθεί αν όχι φυλάκιση, τουλάχιστον παραπομπή σε δίκη του Γκρούεφσκι, ώστε να απαξιωθεί η πολιτική του μακεδονισμού. Σημαντικό ρόλο ασφαλώς θα παίξει η αμερικανική πίεση.

Δυστυχώς, η διαμεσολάβηση του Νίμιτς δεν περιλαμβάνει παρά μόνον το ζήτημα του ονόματος, και ουδόλως αυτά της εθνότητας και της γλώσσας. Βεβαίως, ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε ότι όλα τα θέματα είναι "πακέτο", με την συμπερίληψη και της εθνικότητας, αλλά δεν ξέρω αν το πακέτο υποστεί κατάτμηση, αφενός επειδή ο Έλληνας ΥΠΕΞ θεώρησε δευτερεύον το ζήτημα της εθνότητας -που για τους Μακεδόνες, τουλάχιστον, είναι της αυτής σημασίας με το όνομα-, αφετέρου ο Ζάεφ μάλλον δεν θα δεχτεί να τεθεί υπό συζήτηση το ζήτημα αυτό.

Έχει δεσμευθεί προεκλογικώς δηλώνοντας: «Μια μελλοντική κυβέρνηση του SDSM θα […] ήταν πραγματικά προσηλωμένη στην υπέρβαση της διαφοράς που επιβάλλεται από την Ελλάδα, αλλά δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε συζήτηση για τα ζητήματα ταυτότητας των πολιτών του κράτους. Το SDSM αναφέρει ότι ποτέ δεν θα επιτρέψει μια ουσιαστική αλλαγή στην εθνική, γλωσσική και πολιτιστική ταυτότητα του [ψευδο]μακεδονικού λαού, για κάθε πολίτη της Δημοκρατίας ανεξάρτητα από την εθνικότητά του, τα θρησκευτικά και εθνοτικά του πιστεύω».  

Αν μάλιστα υπολογίσει κάποιος, ότι οι Βούλγαροι αποδέχθηκαν ουσιαστικώς την ύπαρξη "μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας", ενώ προ της Συμφωνίας του Αυγούστου φαίνονταν αμετακίνητοι στη θέση ότι πρόκειται περί βουλγαρικών, υποθέτω πως οι πιέσεις του Μπράιαν Γι, ήσαν αφόρητες, γεγονός που με εμβάλλει σε φόβο, ότι το ίδιο θα συμβεί και προς την Ελλάδα.

Σημειώνω, την άποψη του Γερμανού Σοσιαλδημοκράτη, Heinz-Joachim Barhman, εκφρασθείσα προ καιρού, με αφορμή το επιδειχθέν ενδιαφέρον της Α. Μέρκελ για επίλυση του ζητήματος, ταυτιζόμενη με τις σκοπιανές θέσεις: «Σε γενικές γραμμές, θα ήθελα, πολύ να γίνει σεβαστό το δικαίωμα του λαού στην αυτοδιάθεση. Αυτό ισχύει για τις αποφάσεις που λαμβάνονται σχετικά με την ταυτότητα και την εθνικότητα», είπε ο Barhman.