Skip to main content

Η καχυποψία μεταξύ Μαξίμου και ΤτΕ και το παρασκήνιο

Οι σχέσεις του διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδος με το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από έντονη καχυποψία.

Η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) έχει μια μάλλον εύλογη απορία: Για ποιο λόγο να μην συμμετέχει στις κλειστές συναντήσεις για κρίσιμα θέματα που αφορούν στην οικονομία, αφού αποδεδειγμένα μπορεί να βοηθήσει; Το ερώτημα αυτό διατυπώνεται από στελέχη της, προς διάφορους με τους οποίους συνομιλεί, εδώ και καιρό. Το θέμα, ωστόσο, επανήλθε στην επικαιρότητα, με αφορμή την έκδοση του νέου ομολόγου. Οντως, στην ΤτΕ έχουν την γνώση και το know how για τέτοιου είδους projects, όμως, φαίνεται να υπάρχει και ένα μεγάλο πρόβλημα, στα όρια του ανυπέρβλητου.

Ο λόγος αφορά στις σχέσεις του διοικητή της ΤτΕ με το Μέγαρο Μαξίμου, που εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από έντονη καχυποψία. Πρόσωπα – κλειδιά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον φαίνεται ότι δεν εμπιστεύονται τον κ. Στουρνάρα, γεγονός το οποίο καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο περίπλοκη. Το κλίμα αυτό επιτείνουν οι κατά καιρούς διαρροές που γίνονται εκατέρωθεν, καθώς και όσα βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, όπως πρόσφατα το βιβλίο του Γ. Βαρουφάκη.

Στο Μαξίμου, ωστόσο, θα πρέπει να καταλάβουν ότι η ΤτΕ δεν μπορεί να σταματήσει να βγάζει εκθέσεις για την ελληνική οικονομία. Ενδεχομένως, θα τις ήθελαν πιο «στρογγυλεμένες». Και κάπου εκεί αρχίζει το μπέρδεμα...

Το θετικό της ιστορίας, ωστόσο είναι ότι μπορεί οι σχέσεις της κεντρικής τράπεζας με το πρωθυπουργικό γραφείο να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, ωστόσο φαίνεται ότι έχει κλείσει οριστικά ένα άλλο, πιο ήπιο, μέτωπο. Αυτό του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Πρόσφατα, μάλιστα, έτρωγαν με τις συζύγους τους σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας, σε πολύ χαλαρή διάθεση.