Skip to main content

Αγκαζέ με Μπουτάρη-Τζιτζικώστα ξεναγήθηκε στη Νέα Παραλία η Κρέτσου

Θερμοί εναγκαλισμοί της Ευρωπαίας Επιτρόπου με Τζιτζικώστα, Μπουτάρη, Καλαφάτη και Πατουλίδου- Δεν προσκλήθηκαν οι αρχιτέκτονες της Νέας Παραλίας.

Στη Νέα Παραλία ξεναγήθηκε η Ευρωπαία Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου, συνοδευόμενη από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Η κυρία Κρέτσου ξεναγήθηκε υπό βροχή στο Περίπτερο με τα ρούχα από ανακυκλώσιμα υλικά των Φίλων της Νέας Παραλίας και περπάτησε αγκαζέ με τους κκ Τζιτζικώστα και Μπουτάρη στον ποδηλατόδρομο, που ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θέλει να κατεβάσει στον δρόμο και ο περιφερειάρχης να παραμείνει στον πεζόδρομο της Νέας Παραλίας.

Η Ευρωπαία Επίτροπος έφθασε στον Κήπο της Μεσογείου με καθυστέρηση 40 λεπτών συνοδευόμενη από τον εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά. Η κυρία Κρέτσου ιδιαίτερα ευδιάθετη και χαμογελαστή, είπε στα ελληνικά «Καλημέρα!» και «ευχαριστώ πολύ» και εναγκαλίστηκε με θέρμη με τους κ.κ. Τζιτζικώστα, Μπουτάρη, Καλαφάτη και την κυρία Πατουλίδου.

Ένας από τους παρευρισκόμενους φωτογράφους τής έδωσε μία φωτογραφία από το Λουξεμβούργο, κάτι που την χαροποίησε ιδιαίτερα. Η ίδια δήλωσε πολύ χαρούμενη για το έργο της Ν. Παραλίας και έδωσε τα εύσημα στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τους πολίτες για την επένδυση και στην ΠΚΜ και τον Απόστολο Τζιτζικώστα για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και έργων. Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια ήταν πρώτη και στο προηγούμενο και στο τρέχον ΕΣΠΑ, όπου διατίθενται 1 δισ. ευρώ. «Είναι η πρώτη επίσκεψή μου στο συγκεκριμένο έργο, το οποίο υλοποιήθηκε με ευρωπαϊκή ενίσχυση 22 εκατ. ευρώ χάρη και στη συμμετοχή των περιφερειακών και τοπικών αρχών. Είναι ένα εξαιρετικό έργο το οποίο βελτιώνει τη ζωή των πολιτών και αποτελεί ευκαιρία για περισσότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες και προσέλκυση τουριστών», τόνισε η κυρία Κρέτσου.

«Θέλω να συγχαρώ την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί έδειξαν επάρκεια ως προς τις ικανότητες του διαχειριστικού μηχανισμού και το λέω αυτό επειδή υπάρχουν χώρες για τις οποίες υπάρχουν ακόμη χρήματα που περιμένουν στην Ευρώπη. Η πολιτική της συνοχής και της αλληλεγγύης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται επιθέσεις. Γι’ αυτό και ο δικός μας ρόλος είναι να δείξουμε πώς αξιοποιούμε ακριβώς αυτά τα κονδύλια υπέρ των πολιτών. Το λέω αυτό για την Ελλάδα αλλά και για τις άλλες χώρες γιατί αισθάνομαι ότι αυτή η βοήθεια δεν γίνεται αντιληπτή. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όμως είναι το παράδειγμα», πρόσθεσε η ίδια.

Για «έργο σημαία» της προηγούμενης περιόδου έκανε λόγο, από την πλευρά του ο Απ. Τζιτζικώστας. «Χαιρόμαστε που η Κορίνα Κρέτσου επέλεξε την περιφέρειά μας για επίσκεψη γιατί είμαστε πρώτοι σε απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Ευτυχώς υπάρχουν τα συγκεκριμένα κονδύλια και ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που βοηθούν στην απορρόφηση», πρόσθεσε.

«Από ό,τι τελικά φαίνεται είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα για την πόλη, έχει δημιουργήσει άλλο επίπεδο ζωής για τους κατοίκους», είπε, με τη σειρά του, ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε: «Είναι πραγματικά εκπληκτικό ότι ο κόσμος απολαμβάνει μαζικά τη βόλτα του εδώ. Κι αυτό οφείλεται στη χρηματοδότηση από την ΕΕ».

Να σημειωθεί ότι στη σημερινή ξενάγηση δεν προσκλήθηκαν οι Πρόδρομος Νικηφορίδης και Μπερνάρ Κουόμο, αρχιτέκτονες της ανάπλασης της Νέας Παραλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προσκλήσεις απέστειλε το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

Πάντως ο κ. Νικηφορίδης έκανε το δικό του σχόλιο στο facebook γράφοντας: «Είσαι Δήμαρχος μίας πόλης, έχεις χρηματοδοτηθεί για να κάνεις ένα μεγάλο έργο ανάπλασης, έρχεται η αρμόδια Επίτροπος της Ε.Ε. και θα την ξεναγήσεις για να της δείξεις αυτό που έκανες. Το έργο έχει κερδίσει 12 βραβεία εκ των οποίων το τελευταίο, το 2016 δόθηκε από την αρχιτεκτονική κοινότητα της χώρας της της Ρουμανίας. Δυστυχώς δεν το γνωρίζεις, δεν θα της το πεις ποτέ και δεν θα της δείξεις και το αντίστοιχο λεύκωμα της Τριενάλε του Βουκουρεστίου. Σε παρακαλώ μην της πεις επιπλέον ότι δεν είναι της αισθητικής σου!».