Skip to main content

Τα Wikileaks, η κατασκοπία και τι συνδέει την Ελλάδα με την... Ιαπωνία

Η ιστορία με τη διαρροή των Wikileaks παραπέμπει σε κανονικό κράτος. Αλλά το ελληνικό κράτος έχει πάψει να είναι προ πολλού τέτοιο...

Είναι εντυπωσιακό, το πόσο... εντρυφεί ο μέσος Έλληνας στη σεναριολογία, των δημοσιογράφων συμπεριλαμβανομένων. Και πόσο εύκολο είναι να γραφτούν και να ειπωθούν «δράκοι» ακόμα και για θέματα που γνωρίζουν, αποδεδειγμένα, ελάχιστοι (ενδεχομένως και ένας - δυο, αυτή τη στιγμή) στην Ελλάδα. Αφορμή γι' αυτές τις πικρές σκέψεις στάθηκαν τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, όλες τις προηγούμενες μέρες, αναφορικά με το θέμα της διαρροής των Wikileaks, σχετικά με την συζήτηση (teleconfernce) των Τόμσεν - Βελκουλέσκου - Πέτροβα στις 19 Μαρτίου.

Το περιεχόμενο της γνωστό. Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι ποιος έκανε την παρακολούθηση και - μετά - διέρρευσε τη συνομιλία. Και τι δεν γράφτηκε επ' αυτού. Ότι:

α) την έκανε η ΕΥΠ, που την έδωσε στην κυβέρνηση, που την διέρρευσε στα Wikileaks,

β) την έκανε η CIA, που την έκανε «δώρο» στην ελληνική κυβέρνηση (σσ κατόπιν «εντολής», εννοείται, άλλα άγνωστο από πού), που θα την χρησιμοποιήσει για να «τελειώνει» με τον Τόμσεν που της «κάθεται στο λαιμό»,

γ) την έκαναν ευρωπαικές μυστικές υπηρεσίες, που την διέρευσαν στο Wikileaks για να τελειώνουν με την ιστορία του ΔΝΤ και της Ελλάδας.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει αριθμός σεναρίων, είναι άπειρος. Και με όποιον το συζητήσεις, θα ακούσεις και μια διαφορετική εκδοχή. Αλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο ευφάνταστη.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι:

1. Κάποιος την «έγραψε» και

2. Κάποιος την διέρρευσε

Κανείς όμως - μα κανείς - απ' όσους εκφέρουν άποψη δημοσίως, δεν έχουν ιδέα. Προσωπικά, πιστεύουμε ότι δεν έχουν ιδέα ούτε στο Μαξίμου και ας φημολογείται το αντίθετο. Η όλη ιστορία είναι πολύ οργανωμένη - για την ακρίβεια, παραπέμπει σε «κανονικό» κράτος. - και δυστυχώς, το ελληνικό έχει πάψει προ πολλού να είναι.

Και για να θυμηθούμε μια ρήση που αποδίδεται σε αμερικανό πρέσβη, που υπηρέτησε κατά το παρελθόν στην Αθήνα, «σε δύο χώρες δεν μπορείς να κάνει κατασκοπεία της προκοπής: Στην Ιαπωνία, γιατί δεν μιλάει κανείς και στην Ελλάδα, γιατί μιλάνε όλοι». Κάντε τώρα τις απαραίτητες αναγωγές και θα καταλάβετε γιατί - μάλλον - δεν εμπλέκεται ευθέως η χώρα μας σε αυτή την περίπτωση...