Skip to main content

Νέα έκταση για το Εθνικό Κέντρο Agrologistics αναζητά η Κεντρική Αγορά

Σε άλλες λύσεις στρέφεται η ΚΑΘ μετά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας για το πρώην στρατόπεδο Ζιάκα-Tην επόμενη εβδομάδα παραδίδονται δύο μελέτες

Μέσα στον Ιούνιο η διοίκηση της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης Α.Ε. θα έχει στα χέρια της τις δύο μελέτες για τα μεγάλα έργα που προωθεί, την αναμόρφωση της ΚΑΘ και τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Αgrologistics, ενώ ήδη, μετά το «πάγωμα» της παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου Ζιάκα, αναζητεί νέα κατάλληλη έκταση στην ίδια περιοχή.

«Είναι γεγονός ότι η παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Ζιάκα "πάγωσε", μετά από αντιδράσεις δήμων και της τοπικής κοινωνίας, παρότι γύρω από τη συγκεκριμένη έκταση δεν υπάρχουν κατοικίες αλλά μόνο επιχειρηματικές εγκαταστάσεις», δήλωσε στη Voria.gr o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΘ κ. Δημήτρης Χαμπίδης, συμπληρώνοντας: «Eίμαστε ήδη σε αναζήτηση άλλης έκτασης, εξετάζουμε  κάποιες περιπτώσεις. Ψάχνουμε για κατάλληλες εκτάσεις του δημοσίου, όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην ΚΑΘ, ώστε το Κέντρο Agrologistics και η Αγορά να εξυπηρετούνται από κοινές δομές σε ορισμένα αντικείμενα, όπως το εργαστήριο υπολειμμάτων (σ.σ. γεωργικών φαρμάκων), η μονάδα διαχείρισης οργανικών υλών- υλικών».

Η διοίκηση της ΚΑΘ ΑΕ περιμένει εντός της επόμενης εβδομάδας τη μελέτη σκοπιμότητας για το Εθνικό Κέντρο Agrologistics από την KPMG, η οποία μεταξύ άλλων θα προσδιορίζει την έκταση που θα απαιτηθεί για την ανάπτυξη του Κέντρου, που θα δημιουργηθεί από τη μεικτή εταιρεία, η οποία εντός του 2019 θα συσταθεί με ισότιμους εταίρους την ΚΑΘ Α.Ε. και την Κεντρική Αγορά Αθηνών Α.Ε.

Το πρόβλημα που ανέκυψε με το πρώην στρατόπεδο Ζιάκα δεν θα αναστείλει τον σχεδιασμό καθώς έχει εκτιμηθεί ότι η χώρα χρειάζεται, οπωσδήποτε, για την ενίσχυση της εξαγωγικής προσπάθειας στο κλάδο των τροφίμων, ένα κέντρο logistics για τα αγροτικά προϊόντα. Η ανάγκη δημιουργίας του Κέντρου έχει αναγνωριστεί από το Υπερταμείο, ενώ για την ανάπτυξή του σε πρώτη φάση θα απαιτηθούν περί τα 50 εκατ ευρώ.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα παρουσιαστεί από την Εγνατία Οδό Α.Ε. και η μελέτη για την αναβάθμιση της ΚΑΘ, κι’ αυτό πολύ σημαντικό έργο που η διοίκηση της εταιρείας σχεδιάζει να τρέξει στη διετία 2019-2020. Αμέσως μετά την παρουσίαση θα ενημερωθούν οι εμπορικές επιχειρήσεις που διατηρούν καταστήματα στη ΚΑΘ, θα υπάρξει χρόνος διαβούλευσης με σκοπό να προχωρήσουν από τον Ιούλιο οι διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από ίδια κεφάλαια, δημόσια δαπάνη και δανεισμό. Σημειώνεται ότι περίπου το κόστος της αναμόρφωσης προεκτιμάται στα 17-18 εκατ ευρώ.

Η μελέτη αφορά επέκταση των λειτουργικών χώρων ( π.χ. χώροι ψυγείων), δημιουργία πυρήνα για προϊόντα πρώτης μεταποίησης, αλλά και παρεμβάσεις που αφορούν την υγιεινή και ασφάλεια, όπως επίσης την κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά και την ψηφιακή υποστήριξη των εργασιών.

Πέραν των ανωτέρω, όπως είπε ο κ. Χαμπίδης, θα προτείνεται και η δημιουργία χώρων εστίασης και φιλοξενίας (καταλύματα ) για τους οδηγούς που θα έρχονται από μακρινές αποστάσεις.