Skip to main content

Η Καβάλα συνδέθηκε στο δίκτυο υπερυπολογιστών GRID του CERN

H πρωτοβουλία που φέρνει την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ερευνητές και επιχειρήσεις, πιο κοντά στο μεγαλύτερο κέντρο πυρηνικών ερευνών, το CERN.

Ένα άλμα για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας έκαναν η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, πετυχαίνοντας την εγκατάσταση στη Καβάλα, ενός κόμβου GRID του CERN, δηλαδή ενός υπερυπολογιστή του ευρωπαϊκού και μεγαλύτερου κέντρου πυρηνικών ερευνών στο κόσμο.

Σε αυτή την αποφασιστική κίνηση που χρηματοδοτήθηκε με 1,1 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, πρωτοστάτησαν ο εκπρόσωπος των Ελλήνων επιστημόνων στο CERN, καθηγητής του ΕΜΠ Ευάγγελος Γαζής και ο Πέτρος Σουκουλιάς, πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Αν. Μακεδονίας- Θράκης και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ, μιας εταιρείας που έχει βραβευτεί από το CERN.

Το ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας- Θράκης αξιοποίησε την εμπειρία των Ελλήνων ερευνητών στο CERN και η Περιφέρεια απέδειξε ότι κατανοεί πάρα πολύ καλά ότι επένδυση στην ανάπτυξη δεν είναι μόνο οι ασφαλτοστρώσεις και τα αντιπλημμυρικά, αλλά η επένδυση στην εφαρμοσμένη έρευνα και η πολύ σημαντική διασύνδεση των Ελλήνων ερευνητών με διεθνή ερευνητικά κέντρα.

Το τελευταίο διάστημα, Ελλάδα και CERN φαίνεται να έχουν έρθει πολύ πιο κοντά. Δεν είναι μόνο οι περίπου 100 Έλληνες επιστήμονες που κάνουν τα μεταπτυχιακά και διδακτορικά τους στο CERN, oύτε μόνο οι περίπου 200 φυσικοί και μηχανικοί ελληνικών πανεπιστημίων, που εργάζονται πάνω σε projects του CERN. Eίναι και το CERN αυτό καθαυτό, που έρχεται κοντά στη χώρα μας, με την εγκατάσταση του GRID στη Καβάλα και την πρόσφατη έναρξη της συνεργασίας της Θερμοκοιτίδας του CERN με τη Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης.

Με την εγκατάσταση του κόμβου GRID στη Καβάλα μπορούν να συνδεθούν με τη data base του CERN, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας - Θράκης, αλλά και το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας του ΕΚΕΤΑ, όπως και το παράρτημα Ξάνθης του ερευνητικού κέντρου "Αθηνά", φορείς που για τις ερευνητικές τους δραστηριότητες χρειάζονται τον υπερυπολογιστή GRID, o οποίος ενσωματώνει ετερογενή συστήματα hardware. Ο συγκεκριμένος όμως GRID, είναι ένας από τους δεκάδες που υπάρχουν στο παγκόσμιο δίκτυο του CERN, το οποίο φιλοξενεί, μεταδίδει και αναλύει data, μίας παγκόσμιας κοινότητας που απαρτίζεται από 8.000 φυσικούς- ερευνητές.

Πέτρος Σουκουλιάς

"Με την εγκατάσταση του GRID- στα εγκαίνια του οποίου στις 9 Ιουνίου ήταν παρών και ο διευθυντής του Τμήματος Τεχνολογιών Πληροφορικής του CERN, Φ. Χέμερ - ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα αλλά και αρκετές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την εφαρμοσμένη έρευνα, αποκτούν πρόσβαση σε ένα σημαντικό εργαλείο προαγωγής της έρευνας", τόνισε στη Voria.gr  ο κ. Σουκουλιάς.

Να σημειωθεί ότι ήδη υπήρχαν GRID στη χώρα μας, στα πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων, αλλά το GRID του CERN ανήκει στη κατηγορία "Tier 2" και έχει πιο εξελιγμένα χαρακτηριστικά.

Με την πρωτοβουλία στη Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας - Θράκης, αλλά και το CERN- BIC στη Τεχνόπολη, αποδεικνύεται ότι όταν υπάρχουν τα άτομα που αντιλαμβάνονται τις προοπτικές που ανοίγει για το ανθρώπινο δυναμικό και την ανάπτυξη της χώρας μας η έρευνα και οι καινοτομίες, οι δρόμοι της εξέλιξης ανοίγουν και για την Ελλάδα.