Skip to main content

Η καινοτομία στο πλαίσιο συνάντησης Φωτάκη με τον Νορβηγό Πρέσβη

Ο Γιόρν Γέλσταντ αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της νορβηγικής πλευράς για την ανάπτυξη στενότερων δεσμών με τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας.

Τον αναπληρωτή υπουργό έρευνας και καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη επισκέφθηκε ο Νορβηγός Πρέσβης, Γιόρν Γέλσταντ πραγματοποιώντας συζήτηση με θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο χωρών, στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Νορβηγός Πρέσβης αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της νορβηγικής πλευράς να αναπτύξει στενότερους δεσμούς με τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας, μέσω της ύπαρξης κοινών ερευνητικών δραστηριοτήτων και cluster καινοτομίας. Έμφαση δόθηκε, μεταξύ άλλων, στις θεματικές περιοχές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των κοινωνικών επιστημών αλλά και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός, παρουσίασε στον Νορβηγό Πρέσβη την πολιτική του τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ και στάθηκε ιδιαίτερα στο νεοσυσταθέν Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ). Παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι ευκαιρίες που διανοίγονται μέσω του ΕΛΙΔΕΚ για την ουσιαστική στήριξη του εξαιρετικού επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα, πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας προς την ανάπτυξη. Μαζί με τις ευκαιρίες που δημιουργεί η σύσταση του ΕΛΙΔΕΚ, ο Αναπληρωτής Υπουργός παρουσίασε αναλυτικά και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τη διάθεση κονδυλίων ύψους 1,2 δισ. ευρώ στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020 μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).

Ο Αναπληρωτής Υπουργός, πρότεινε στον Νορβηγό Πρέσβη την δημιουργία κοινών εργαστηρίων (twinning labs) μεταξύ ελληνικών και νορβηγικών Ερευνητικών Κέντρων σε συνεργασία με Επιστημονικά Πάρκα της Χώρας, διανοίγοντας έτσι νέους ουσιαστικούς δρόμους για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της Ελλάδος με τη Νορβηγία σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας.

Ο κ. Γέλσταντ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προοπτική αυτής της συνεργασίας και συμφωνήθηκε από κοινού, η Νορβηγική Πρεσβεία με τον Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ να συνεργαστούν στενά για την εκπλήρωση του παραπάνω στόχου.