Skip to main content

«Ηρωική έξοδος» από την κυβέρνηση με... έξοδο στις αγορές

Ποιες οι επαφές του Τσίπρα με Τσακαλώτο και Χουλιαράκη και οι πιθανότητες εξόδου της χώρας στις αγορές μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

Και από άλλες πηγές, κοντά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, επιβεβαιώνεται αυτό το οποίο σας γράφαμε την περασμένη εβδομάδα: Οτι τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και ο αναπληρωτής του, Γιώργος Χουλιαράκης, δεν ανήκουν πλέον στον «πρώτο κύκλο» επαφών του πρωθυπουργού.

Μάλιστα, αυτή η διαπίστωση έρχεται να «κολλήσει» με την πληροφορία που αναφέρει ότι ο κ. Τσακαλώτος, όντως, θέλει να αποχωρήσει από το υπουργείο, αλλά «με το κεφάλι ψηλά».

Αυτό πρακτικά συνεπάγεται:

Α) είτε μέσω μιας «αναβάθμισής» του, για παράδειγμα, στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, έχοντας την εποπτεία των οικονομικών θεμάτων (κάτι εξαιρετικά δύσκολο, στην προκειμένη περίπτωση).

Β) είτε πέφτοντας η αυλαία της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών με κάτι πολύ εντυπωσιακό. Για παράδειγμα, μέσω της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές.

Εν προκειμένω, ως επιστροφή, θα μπορούσε να λογιστεί – στη χειρότερη των περιπτώσεων – η ανανέωση του «ομολόγου Σαμαρά» που λήγει τον Ιούλιο.

Υπάρχει όμως και η προοπτική μιας μικρής, πλην καθαρής εξόδου στις αγορές, μέσω νέας έκδοσης. Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό ότι το ελληνικό δεκαετές ομόλογο βρίσκεται σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, ενώ υποχωρούν γενικότερα οι αποδόσεις, γεγονός το οποίο είναι διευκολυντικό μιας τέτοιας εξέλιξης, αν τελικώς αποφασιζόταν. Παρ' όλα αυτά στην κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις, ως προς το ζήτημα.

Ως προς το θέμα της έκδοσης, να σημειώσουμε εδώ και την άποψη του κ. Γιάννη Στουρνάρα. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, λοιπόν, είναι της άποψης ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει πάνω από μια φορά στις αγορές, έως τον Αύγουστο του 2018, διότι αλλιώς, όπως λέει, δεν θα μπορεί να θεωρηθεί χρηματοδοτήσιμη χώρα.