Skip to main content

Η Κύπρος ανοίγει ξανά τη συζήτηση για τις καταθέσεις

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων.

Το νέο τραπεζικό θρίλερ που ζει η Κύπρος εξαιτίας της Συνεργατικής Τράπεζας επανέφερε στην επικαιρότητα το μείζον ζήτημα της προστασίας των καταθέσεων. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει και πάλι ανοικτό το ενδεχόμενο κουρέματος των λογαριασμών στο συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, γεγονός το οποίο, αν συμβεί, θα ξαναζωντανέψει το προ τριετίας δράμα στο νησί, με την Κεντρική Τράπεζα, πάντως, να διαβεβαιώνει ότι, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες.

Ωστόσο, το ζήτημα φαίνεται να απασχολεί ευρύτερα την Ευρωζώνη. Γι αυτό και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων, στο πλαίσιο της συνολικότερης αντιμετώπισης του προβλήματος. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πακέτο πρωτοβουλιών που οδηγεί στην ενοποίηση του ευρω-προϋπολογισμού και τη θωράκιση της Ευρωζώνης έναντι μελλοντικών κρίσεων.

Η πρωτοβουλία θα αναληφθεί το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, οπότε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν το θέμα του κοινού μηχανισμού ασφάλισης καταθέσεων. Την ίδια ώρα, οι τράπεζες περιορίζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και έχουν ενισχύσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια κατά 67% σε σύγκριση με δέκα χρόνια πριν. Κατ αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη προς το σύστημα και θα διατηρηθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης, γεγονός που αποτελεί και το μεγάλο ζητούμενο της επόμενης μέρας για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Παρ' όλα αυτά, όσον αφορά τη δημιουργία μηχανισμού ασφάλισης καταθέσεων, η πρόοδος που επιτεύχθηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής ήταν μάλλον αμελητέα, με τους αρχηγούς κρατών να δίνουν εντολή στους υπουργούς Οικονομικών να εξετάσουν το θέμα κάποια στιγμή στο μέλλον. Είναι θέμα χρόνου, ωστόσο να αποτελέσει προτεραιότητα.