Skip to main content

Η Κύπρος βάζει τα γυαλιά στην Ελλάδα που κοιμάται βαθιά

Η Κυπριακή Δημοκρατία με μια αιφνιδιαστική κίνηση προχωρά στην κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων για την ΑΟΖ σε ολόκληρο το νησί.

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση η Κύπρος για μια ακόμη φορά ανοίγει δρόμους, αντί να τους ακολουθεί όταν τους ανοίγουν άλλοι. Ό,τι κάνει η Ελλάδα δηλαδή, που οπισθοχωρεί.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας "Φιλελεύθερος", με την υπογραφή του έγκυρου δημοσιογράφου Κώστα Βενιζέλου, η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά στην κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων για την ΑΟΖ σε ολόκληρο το νησί, δηλαδή και στο κατεχόμενο τμήμα, φέρνοντας τον διεθνή οργανισμό σε δύσκολη θέση, καθώς δεν είναι λίγες φορές που καταπατά τις δικές του αποφάσεις και τα ψηφίσματα, όταν πρόκειται για το Κυπριακό.

Σύμφωνα λοιπόν, με αυτές τις πληροφορίες, η Λευκωσία έχει προχωρήσει και ετοιμάσει τις συντεταγμένες, όπως έπραξε στο παρελθόν με Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο και θα τις καταθέσει τις επόμενες ημέρες στα Ηνωμένα Έθνη. Η ενέργεια αυτή, που είναι μονομερής, γίνεται και ως απάντηση στις εξαγγελίες της Άγκυρας για την έναρξη παράνομων γεωτρήσεων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αξιολογήσει όλα τα ενδεχόμενα από την απόφασή της αυτή, και η χρονική στιγμή κρίθηκε αρμοδίως ως η κατάλληλη για την προώθηση ενός κυριαρχικού δικαιώματος. Οι προετοιμασίες για την κατάθεση συντεταγμένων προφανώς δεν είναι τωρινές, γίνονται εδώ και χρόνια, πλην όμως αυτή την περίοδο έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση.

Η Τουρκία φυσικά, αναμένεται ότι δεν θα αναγνωρίσει την ενέργεια της Λευκωσίας καθώς δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και ενδεχομένως να αντιδράσει στην απόφασή της αυτή. Τούτο, όμως, δεν εμποδίζει τη Λευκωσία να προχωρήσει στο κυριαρχικό της δικαίωμα.

Υπενθυμίζω ότι στο παρελθόν, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ κατέθεσε ένα έγγραφο με το οποίο χαρακτηρίζει ως τουρκική την κυπριακή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ δυτικά της Κύπρου και όλη την ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Κρήτης.

Στο πολύ προκλητικό έγγραφό της η Τουρκία αναφέρει ότι έχει νόμιμα, κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου. «Τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην θαλάσσια περιοχή συμπίπτουν με την μέση γραμμή μεταξύ των ακτογραμμών της Τουρκίας και της Αιγύπτου και στα δυτικά το όριο της θα είναι το σημείο που θα οριστεί σε συμφωνίες οριοθέτησης στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων χωρών, που θα λαμβάνουν υπόψη όλες τις σχετικές και ειδικές περιστάσεις».

Το έγγραφο αυτό προσπαθεί να οικειοποιήσει όλη την ελληνική υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου και αναφέρεται συνεχώς στην υφαλοκρηπίδα και όχι στην ΑΟΖ των κρατών της περιοχής και, φυσικά, δεν αναφέρεται καθόλου στην ελληνική ΑΟΖ.

Σημειώνεται, επίσης, ότι Τουρκία και ψευδοκράτος έχουν καθορίσει παρανόμως τη μεταξύ τους ΑΟΖ. Στον καθορισμό των ορίων η Τουρκία εξασφάλισε το μεγαλύτερο μερίδιο. Ούτως ή άλλως, η πράξη αυτή είναι παράνομη και δεν ισχύει. Η Κυπριακή Δημοκρατία, ανεξαρτήτως τι ισχυρίζεται η Τουρκία, προχωρεί στην κατάθεση των συντεταγμένων για καθορισμό ΑΟΖ εντός των επόμενων ημερών.

Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, αν η ενέργεια αυτή γινόταν από κοινού με την Ελλάδα, η οποία θα οριοθετούσε κι αυτή την ΑΟΖ, όπως δικαιούται, ώστε η Τουρκία εκτός από τα άλλα προβλήματα να προσθέσει και αυτά. Μάλιστα δε, λόγω του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτήν, η αναμενόμενη αντίδρασή της δικαίως θα εθεωρείτο επεκτατική. Τέτοιες ευκαιρίες δεν χάνονται. Η κυβέρνηση όμως ασχολείται αποκλειστικώς με την άλωση του κράτους για την σοβιετοποίησή του, ώστε όλα τα άλλα είναι αδιάφορα. Δυστυχώς, ο Κοτζιάς μόνος του, δεν μπορεί να πάρει τέτοιες αποφάσεις.

Πάντως, δεν γνωρίζουμε τις θέσεις των ΗΠΑ για τα εν λόγω θέματα, παρόλο που ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συμμετέχει με την εταιρία του στις γεωτρήσεις της κυπριακής ΑΟΖ. Μέχρι τη εποχή του Τραμπ, οι Αμερικανοί, από τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι του Αλέξη Τσίπρα, παίζουν το ίδιο βιολί, διαμηνύοντας στις ελληνικές κυβερνήσεις ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν σε μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ χωρίς να συμφωνήσουν πρώτα με την Τουρκία, παριστάνοντας ότι δεν γνωρίζουν πως η ανακήρυξη ΑΟΖ είναι πάντα μια μονομερής πράξη, όπως ακριβώς έκαναν και οι Αμερικανοί το 1983.

Μία από τις πιο σημαντικές δηλώσεις, από αμερικανικής πλευράς, έγινε στις 27 Ιουλίου 2011 από τον τότε βοηθό υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον, ο οποίος, σε συνάντησή του με δημοσιογράφους στην Αθήνα, έκανε μια απαράδεκτη δήλωση, που για τους Αμερικανούς ισχύει μέχρι σήμερα: «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να αποφεύγονται μονομερή βήματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των χωρών για την ανακήρυξη αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, αλλά… δεν νομίζουμε ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδος να το πράξει χωρίς πλήρη συνεργασία με τους γείτονές της, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης».