Skip to main content

Η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί τα «προληπτικά» μέτρα 3 δισ. ευρώ

Η Αθήνα δεν αποδέχθηκε την πρόταση των θεσμών για θέσπιση «προληπτικών» μέτρων για να κλείσει η αξιολόγηση, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΥΠΟΙΚ.

Η κυβέρνηση δεν έχει δεχτεί τα πρόσθετα «προληπτικά μέτρα» των 3 δισ. ευρώ, επισήμανε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ερωτηθείς μετά από την ολοκλήρωση των σημερινών συναντήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, για τη μορφή που θα έχουν τα συγκεκριμένα μέτρα.

Σημειώνεται, ότι η τελευταία κατά σειρά συνάντηση σήμερα αφορούσε στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα, ενώ δεν συμμετείχε το ΔΝΤ, η εκπρόσωπος του οποίου, Ντέλια Βελκουλέσκου, αναμένεται να ενσωματωθεί από σήμερα στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν πλήρη ανεξαρτησία στη διοίκησή του και ένταξη σε αυτό προς ιδιωτικοποίηση 27 φορέων, και όχι μόνο 11 που δέχεται η κυβέρνηση. Ανάμεσα σ' αυτούς η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πηγές του Βήματος από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ, που κλείδωσε στη συνάντηση των Θεσμών με τον Πάνο Σκουρλέτηπροβλέπει: το 51% περνάει στο Δημόσιο, το 20% θα δοθεί σε ιδιώτες, ενώ το υπόλοιπο 29% θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε προβλέπει ότι το Μάιο θα περάσει η νομοθετική ρύθμιση, με την οποία καταργείται και η υφιστάμενη νομοθεσία περί ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός και τον Οκτώβριο θα γίνει μια πρώτη επισκόπηση της κατάστασης ως προς το ενδιαφέρον που θα έχει προσελκύσει η λύση αυτή από την αγορά.

Σε ό,τι αφορά τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) που αποσκοπούν στην πρόσβαση εναλλακτικών προμηθευτών σε φθηνότερες πηγές ενέργειας, αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στη χρονιά με βάση ρυθμιστικό πλαίσιο που θα εισηγηθεί η ΡΑΕ ως προς τη διαδικασία, τις ποσότητες ενέργειας που θα δημοπρατούνται, την κατώτατη τιμή, τη χρονική διάρκεια κλπ. και θα εγκρίνει το υπουργείο. Η διαδικασία θα αναθεωρείται ανά εξάμηνο για να προσαρμόζεται στις εξελίξεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αξιωματούχοι του υπουργείου Ενέργειας είχαν ήδη επαφές με την εταιρεία Edison για το ποσοστό που θα περάσει σε ιδιώτες, ωστόσο υπάρχει ενδιαφέρον και από Ισραήλ, Ρωσία και Αμερική.