Skip to main content

Αποσύρθηκε το ν/σχ για το «παράλληλο πρόγραμμα» για να εγκριθεί η δόση

Βήμα πίσω από την κυβέρνηση, μετά τις ενστάσεις των δανειστών για την κοστολόγηση των μέτρων. Το ν/σ θα κατατεθεί εκ νέου μετά τις γιορτές.

Ανακρούει πρύμναν η κυβέρνηση για το «παράλληλο πρόγραμμα», καθώς το σχετικό νομοσχέδιο που ήταν προγραμματισμένο να εισαχθεί στην Ολομέλεια τη Δευτέρα, τελικώς αποσύρεται, μετά τις ενστάσεις που εξέφρασαν οι δανειστές. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε ουσιαστικά να αποσύρει το «παράλληλο πρόγραμμα», προκειμένου οι δανειστές να ανάψουν το πράσινο φως για την καταβολή της υποδόσης του 1 δισ.ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι Θεσμοί εμφανίστηκαν προβληματισμένοι σχετικά με τη δημοσιονομική επίπτωση ορισμένων διατάξεων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, ενώ χαρακτήρισαν «πλημμελή και σε ορισμένες περιπτώσεις ανύπαρκτη» την κοστολόγηση των μέτρων (περισσότερα εδώ).

Για το θέμα συνεδρίασε εκτάκτως η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, όπου αποφασίστηκε να σταματήσει η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή. Κατά συνέπεια δεν θα πραγματοποιηθεί αύριο η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, ούτε θα συζητηθεί στην Ολομέλεια την Δευτέρα, όπως είχε προγραμματιστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση αναστέλλεται τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2016 για να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εκ νέου μετά τις γιορτές, και αφού έχει προηγηθεί συνεννόηση με τους δανειστές, ενώ για την απόσυρσή του ενημέρωσε το Euro Working Group ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ.Χουλιαράκης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στην αρμόδια επιτροπή σημειώθηκε ένταση με αποτέλεσμα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να αποχωρήσουν. Τα κόμματα κατήγγειλαν ρουσφετολογικές διατάξεις, όπως και ελλιπή προτετοιμασία του.

«Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι χωρίς προσχήματα διεκδικούν τον ρόλο της 'τρόικας εσωτερικού' και πως αρνούνται να συζητήσουν οτιδήποτε άλλο πέρα από μνημόνια και μέτρα λιτότητας», είχε σχολιάσει το Μαξίμου.