Skip to main content

Οι... κλωτσιές του Τσίπρα στον Στουρνάρα και η μάχη Γερμανίας-Τουρκίας

Οι αποκαλύψεις Βαρουφάκη για το τι επεφύλασσε ο Τσίπρας σε Στουρνάρα, η συμφωνία Βουλγαρίας-Σκοπίων και η φάμπρικα ελληνοποιήσεων.

«Μόλις γίνω πρωθυπουργός, θα ζητήσω την παραίτηση του Στουρνάρα. Κι αν χρειαστεί θα τον διώξω από την κεντρική τράπεζα με φωνές και κλωτσιές», είπε ο Α. Τσίπρας σύμφωνα με τον Βαρουφάκη. Ο δε Νίκος Παππάς εξήγησε ότι «υπάρχουν και πιο δραστικές λύσεις στο πρόβλημα». Ποιες είναι άραγε, οι πιο δραστικές λύσεις εκτός από το ξύλο; Θα ανελάμβανε ο Πολάκης να τον "βάλει τρία μέτρα κάτω από τη γη", όπως απειλεί δημοσιογράφους;

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, δήλωσε ότι «Το κείμενο συμφωνίας για τις σχέσεις καλής γειτονίας με τα Σκόπια έχει ολοκληρωθεί. Ρωτήθηκε για τις απαιτήσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης των Σκοπίων, για αναγνώριση "μακεδονικής" μειονότητας στη Βουλγαρία, και απάντησε ότι οι Αρχές της Σόφιας δεν θα διαπραγματευθούν με τα κόμματα, αλλά με την κυβέρνηση.

«Τα Σκόπια θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν συνεχίσουν την απομόνωση για άλλα 11 χρόνια από τους γείτονες και τον κόσμο ή θέλουν να έχουν μια ανάπτυξη και ευρωπαϊκή προοπτική», είπε. Αυτά έπρεπε να πούμε κι εμείς σε Σκοπιανούς και Αλβανούς, αλλά μας έφαγε η πολλή "προοδευτικότητα" κι αντί να υποχωρούν αυτοί, παραδοθήκαμε εμείς.

Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν από κόμματα και προσωπικότητες των Σκοπίων, που θεωρούν ότι η συμφωνία είναι επαίσχυντη για τη χώρα και με την αναγνώριση κοινής ιστορίας των δύο χωρών, δηλαδή σλαβικής, θα χάσουν τα Σκόπια ό,τι έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια περί "μακεδονικής" ταυτότητας και "μακεδονικής" ιστορίας.

Δήλωσε ο Σόιμπλε: «Η Τουρκία συλλαμβάνει αυθαίρετα πολίτες. Αυτό μου θυμίζει πως ήταν παλιά η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Όποιος ταξίδευε εκεί γνώριζε καλά πως εάν του συμβεί κάτι δεν μπορεί κανείς να τον βοηθήσει».

Μήπως, παράλληλα, είναι και μια αιχμή προς την Μέρκελ, από τα ηγετικά στελέχη της κομμουνιστικής νεολαίας (με σπουδές προπαγάνδας στην Μόσχα); Μέχρι στιγμής πάντως, δεν υπάρχει καταγγελία από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ για δυσφήμιση σοβιετικού καθεστώτος.

Η δήλωση του Τούρκου (διπλωμάτη) βοηθού Γ.Γ. ΝΑΤΟ στα Σκόπια, ότι δεν είναι ακόμη έτοιμα για ένταξη στη Συμμαχία και ότι «θα λάβουν πρόσκληση για ένταξη, μόνο μετά την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας», δημιουργεί ερωτηματικά. Πρόκειται για πρόσχημα, ή στύλωσε τα πόδια της η Ελλάδα;

Φάμπρικα ελληνοποιήσεων, με δικαίωμα ψήφου σε δημοτικές και εθνικές εκλογές, στήνει η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την "Ελευθερία του Τύπου".  Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για περίπου 100.000 αλλοδαπούς, οι οποίοι θα μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ στο… βάθος υπάρχουν και οι περίπου 40.000 οικογενειάρχες πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, που έχουν αιτηθεί πολιτικό άσυλο.

Μέσα από τη Γραμματεία Ιθαγένειας, που θα υπαχθεί απευθείας στον Σκουρλέτη -και όχι στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής-, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στους αλλοδαπούς σε διάστημα λίγων μηνών και όχι ετών, όπως ισχύει σήμερα.

Και η Τουρκία αποφάσισε μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, στηριζόμενες σε ιδεοληψίες, όπως κάνει κι ο Γαβρόλου. Από την ηλικία των 11 ετών θα διδάσκονται πώς να γίνουν… καλές νύφες, σύμφωνα με την ισλαμική παράδοση. Κατά τα άλλα, προετοιμάζεται για την Ε.Ε. η Τουρκία.