Skip to main content

Γιατί οι τράπεζες εξακολουθούν να δίνουν δάνεια με το σταγονόμετρο

Οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει φειδωλό στις χορηγήσεις του προς την αγορά.

Κόκκινες εξακολουθούν να είναι οι συστημικές τράπεζες, αναφορικά με το ύψος των χρηματοδοτήσεων. Με απλά λόγια, εξακολουθούν να μην δίνουν δάνεια, ή δίνουν με το σταγονόμετρο, για δύο βασικούς λόγους:

α) δεν έχουν την απαραίτητη ρευστότητα, όσο και αν υπάρχει διαφορετική αίσθηση σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, αλλά και των πολιτικών της χώρας (ανάμεσα τους και πολλών κυβερνητικών παραγόντων...)

β) όση έχουν την φυλάσσουν ως κόρην οφθαλμού για να αποφύγουν νέες περιπέτειες (σε επίπεδο ανακεφαλαιοποίησης), που μπορεί να εμφανιστούν μπροστά τους, μολονότι είναι απευκταίες από όλους.

«Θα είναι πολύ δύσκολο να ξαναζητήσουν από τους μετόχους τους λεφτά. Γι αυτό προσέχουν» είναι το σχόλιο στελέχους ξένου fund που έχει παρουσία στη χώρα μας και εξ αυτού του λόγου παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς της εξελίξεις.

Το γεγονός ότι τα funds στην πρώτη ευκαιρία που είχαν έσπευσαν να «ξεφορτώσουν» πακέτα, κυρίως τραπεζικών μετοχών, μαρτυρά γενικότερα την κατάσταση νευρικότητας που επικρατεί στο σύστημα. Το πιθανότερο είναι πως θα περάσει πολύς καιρός για να ηρεμήσει και πάλι και να επανέλθει σε κάποιας μορφής κανονικότητα.