Skip to main content

Το διεθνές κουκούλωμα της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμί

Οι υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς απέναντι στις τουρκικές θέσεις, η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί και η ιδιαίτερη περίπτωση του Πολάκη.

Διάβαζα το πρόγραμμα των συνομιλιών στην Ελβετία κι ένιωσα ένα σφίξιμο: Στις 10.00 αρχίζουν οι συνομιλίες στο τραπέζι (2) για τις εσωτερικές πτυχές και στις 11.00 στο τραπέζι (1) για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Γιατί βρε καρντάσια τις θέτουμε τις κόκκινες γραμμές αφού τις τσαλαπατάμε;

Εμείς δεν θέταμε τον όρο, ότι αν δεν ολοκληρωθούν θετικά οι συνομιλίες για τις εγγυήσεις/ασφάλεια, δεν θα υπάρξει Τραπέζι 2; Και οι Τούρκοι έλεγαν, ότι δεν δέχονται τους ελληνικούς όρους. Τι έγινε πάλι και κάναμε κι άλλη κωλοτούμπα; Μας έγιναν βίωμα και δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς κωλοτούμπες;

«Είμαστε στην έκτη ημέρα και η συζήτηση δεν έχει ακόμη ανοίξει», είπε ο Ν. Κοτζιάς. Και όσο οι Τούρκοι διακηρύσσουν -εχθές και με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Νουμάν Κουρτουλμούς- ότι δεν υποχωρούν στα θέματα εγγυήσεις/ασφάλεια, οι συνομιλητές δεν πρόκειται να μπουν στην ουσία.

Αυτό το ξέραμε. Τι πήγαμε να κάνουμε και στην Ελβετία, και δεν καταγγείλαμε αμέσως την Τουρκία; Τώρα υπάρχει φόβος να μας υποχρεώσουν σε μια Ενδιάμεση Συμφωνία, για να πετύχει η Τουρκία την αναστολή των γεωτρήσεων.

Αν τα προβλήματα που δημιουργεί συνεχώς η Τουρκία -από δεκαετίες σε Ελλάδα και Κύπρο- επιχειρούμε συνεχώς να τα λύνουμε με δικές μας υποχωρήσεις, τέλος σ’ αυτές δεν θα υπάρξει. Πήραμε κάποιες αποφάσεις, προς το κοινό ελλαδικό και κυπριακό συμφέρον- οφείλουμε να παραμείνουμε σταθεροί σ’ αυτές. Με την πολιτική "εξευμενισμού του θηρίου", που ακολουθούμε συνεχώς, είδαμε πού φτάσαμε.

Η ετήσια Σύνοδος της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στην Πολωνία υπό τη σκιά του γεγονότος της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, χωρίς να έχει συμπεριληφθεί στην ημερησία διάταξη η εξέταση της κατάφωρης παραβίασης της Σύμβασης.

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Ελληνικής Κυβέρνησης, η Γενική Διευθύντρια κα Ιrina Bokova δεν τοποθετήθηκε δημόσια όπως σε άλλες περιπτώσεις καταστροφών ή επεμβάσεων σε Μνημεία (Παλμύρα, Χάτρα, Χαλέπι). Η Γραμματεία του Οργανισμού περιορίσθηκε σε εσωτερικές γραφειοκρατικές διαδικασίες που δεν είναι δεσμευτικές και δεν παρέπεμψε adhoc το θέμα, ως όφειλε, στη διακυβερνητική Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς αρμόδια για την πιστή εφαρμογή της Σύμβασης.

Κόλλησε "σύριζα" ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην άγνοια της γλώσσας ή κάνει αβάντα στην κυβέρνηση; Διαβεβαίωσε ότι «του χρόνου η πορεία του τόπου θα είναι ακόμα καλύτερη χάρη στις προσπάθειες αυτού του λαού…» και άλλα μπλα-μπλα. Πρόεδρέ μου, καλύτερη μπορεί να γίνει αν είναι καλή τώρα. Ο συγκριτικός βαθμός του επιθέτου χρησιμοποιείται σε αναφορά κάποιου άλλου. Πού είδες ότι η κατάσταση σήμερα είναι καλή, και μας λες ότι θα γίνει καλύτερη;

Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Εξετάζουν οι δικαστές μέτρα αντίδρασης εντός και εκτός συνόρων και στέλνουν επιστολή προς τον πρωθυπουργό προκειμένου να "μαζέψει" τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, μηνυτήρια αναφορά εναντίον του, επιστολή στις ευρωπαϊκές ενώσεις και στο συμβούλιο ευρωπαϊκών δικηγορικών συλλόγων οι τέσσερις κινήσεις που σκοπεύουν να δρομολογήσουν.

Γιατί όλα αυτά; Γιατί δεν αντιλαμβάνεστε ότι ο Πολάκης αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση και θέλει ιδιαίτερη συμπεριφορά. Χρειάζεται ένα χάδι και να λέμε "ναι" σ’ ότι λέει για να μη χειροτερέψει η κατάστασή του. Συνάνθρωπός μας είναι. Λίγη κατανόηση στην περίπτωσή του. Λίγη συμπόνοια, βρε παιδιά.