Skip to main content

Οι Κούρδοι της Συρίας, το δώρο των ΗΠΑ στους Τούρκους

Η κυνικότητα κυριαρχεί στις διεθνείς σχέσεις, καθώς, με ταχύτητα αστραπής, οι χθεσινοί φίλοι γίνονται σημερινοί εχθροί και τούμπαλιν...

Κατ’ αρχάς, ως εισαγωγή πρέπει να υπενθυμίσω δύο πράγματα που έγραψα σ’ αυτή την στήλη προ καιρού. Ότι, για να μη φύγει η Τουρκία από το «μαντρί» και πλησιάσει επικίνδυνα την Ρωσία, οι ΗΠΑ κάποιο αντάλλαγμα θα της δώσουν. Τους Κούρδους, ή την Κύπρο. Και το δεύτερο ήταν όταν επαναπροσεγγίστηκαν Ρωσία και Τουρκία, αναρωτήθηκα ποια θα είναι η στάση της Ρωσίας ως προς τους Κούρδους της Συρίας.

Τα χθεσινά γεγονότα, της εισβολής της Τουρκίας σε συριακό έδαφος, με την σύμφωνη γνώμη ΗΠΑ και Γερμανίας και με ουσιαστική σιωπή από την Ρωσία, δείχνουν ότι οι Κούρδοι αποτελούν το δώρο προς τους Τούρκους. Για να καταδειχθεί ακόμη μία φορά, η κυνικότητα που κυριαρχεί στις διεθνείς σχέσεις, αλλά και το ευμετάβολο αυτών, όπου με ταχύτητα αστραπής, οι χθεσινοί φίλοι γίνονται σημερινοί εχθροί και τούμπαλιν.

Η προσπάθεια των Κούρδων είναι να ενώσουν τις δύο περιοχές όπου κατοικούν στην Συρία, ανατολικά και δυτικά του Ευφράτη, όπου ανάμεσά τους υπάρχουν Τουρκμένοι, Άραβες και διάφορα άλλα φύλα. Με την ένωση των δύο περιοχών αποκτούν μια ενιαία περιοχή, και με την κήρυξη της αυτονομίας, η Τουρκία θα βρίσκεται να έχει στο νότο τρεις κουρδικές περιοχές (Συρία, Ιράκ, Ιράν) και στα νοτιοανατολικά στο εσωτερικό της τους Κούρδους πολίτες της Τουρκίας. Δημιουργείται δηλαδή μια κατάσταση επιβαρυντική για την ασφάλεια της Τουρκίας.

Κι ενώ φαινόταν μέχρι πρότινος, ότι ΗΠΑ και Ρωσία υποστήριζαν την προώθηση των Κούρδων ένθεν και ένθεν, για συνένωση, η εισβολή της Τουρκίας αλλάζει εντελώς το σκηνικό. Κατά την χθεσινή συνάντηση του Μπάιντεν, αντιπρόεδρου των ΗΠΑ, με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Γιλντιρίμ, και κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου έγιναν οι εξής δηλώσεις:

Μπάιντεν: «Είπαμε πολύ καθαρά ότι οι δυνάμεις αυτές (των Κούρδων που πέρασαν δυτικά του Ευφράτη κατατροπώνοντας τους τζιχαντιστές) πρέπει να διασχίσουν εκ νέου τον ποταμό», είπε ο Μπάιντεν αναφερόμενος στη συμμαχία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), όπου η κυρίαρχη δύναμη είναι οι Κούρδοι. Ανάλογη ήταν και η ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Γιλντιρίμ από την πλευρά του έκρινε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επανεξετάσουν την υποστήριξη που προσφέρουν στην οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG - Κούρδοι της Συρίας), για να μειωθεί ο κίνδυνος, επιμένοντας στο ότι η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον συμφωνούν πως οι Κούρδοι δεν πρέπει να περάσουν δυτικά του Ευφράτη.

Από δε την Μόσχα, ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, στην οποία επισημαίνεται η ανησυχία του, και αναφέρει «η Μόσχα ανησυχεί βαθύτατα για την κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, καθώς η Άγκυρα έστειλε τις ένοπλες δυνάμεις της εντός της συριακής επικράτειας». Αυτό σημαίνει, ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να επέμβει. Ας ανησυχεί, θα είπε ο Ερντογάν.

Άρα, η Τουρκία έχοντας την υποστήριξη ΗΠΑ και Γερμανίας, την ανοχή -τουλάχιστον- της Ρωσίας, αλλά και την αμέριστη υποστήριξη του Ιράν, που κι αυτό δεν θέλει ενδυνάμωση των Κούρδων, έχοντας, ή καλύτερα αναμένοντας μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό του με τους εκεί Κούρδους, καθώς επίσης και την πλήρη ταύτιση με τον Άσαντ -καίτοι εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας την τουρκική εισβολή στο συριακό έδαφος- ο οποίος με κανένα τρόπο δεν θέλει αυτόνομη περιοχή των Κούρδων στην Συρία, έχει, η Τουρκία, το ελεύθερο από όλες τις πλευρές να εισβάλλει σε ξένο κράτος.

Οι μόνοι που θα αντιδράσουν είναι φυσικά οι Κούρδοι της Συρίας και το ΡΚΚ (οι Κούρδοι του Ιράκ έχουν ξεπουληθεί από καιρό). Οργισμένη ήταν φυσικά η αντίδραση των Κούρδων της Συρίας, με τον αρχηγό τους, Σαλίχ Μουσλίμ, να δηλώνει πως οι Τούρκοι ξεπέρασαν τα όριά τους και απείλησε ότι θα πληρώσουν πολύ ακριβά την επέμβασή τους. Ο Ερντογάν απάντησε ότι οι Κούρδοι είναι αυτοί που θα πληρώσουν. Να συμπληρώσουμε εδώ ότι η τουρκική επέμβαση, με πρόσχημα το κτύπημα του ISIS, γίνεται την ώρα που οι Τζιχαντιστές βρίσκονται σε γενική οπισθοχώρηση μπροστά στην κουρδική προέλαση.

Και, πλην των Κούρδων της Συρίας, αναμένονται τώρα μαζικές επιθέσεις και του ΡΚΚ στο εσωτερικό της Τουρκίας, ιδία μάλιστα που ο Ερντογάν ετοίμασε τα κελιά για τους Κούρδους βουλευτές, και συνεχίζει την ισοπέδωση κουρδικών πόλεων στην τουρκική επικράτεια.